Mustafa Dural kimdir? Mustafa Dural kitapları ve sözleri
Akademisyen Mustafa Dural hayatı araştırılıyor. Peki Mustafa Dural kimdir? Mustafa Dural aslen nerelidir? Mustafa Dural ne zaman, nerede doğdu? Mustafa Dural hayatta mı? İşte Mustafa Dural hayatı...
![Mustafa Dural kimdir? Mustafa Dural kitapları ve sözleri](https://www.mardinlife.com/uploads/2022/12/14/mustafa-dural-kimdir-mustafa-dural-kitaplari-ve-sozleri-358265.jpg)
Akademisyen Mustafa Dural edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Mustafa Dural hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Mustafa Dural hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Mustafa Dural hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...
Doğum Tarihi:
Doğum Yeri:
Mustafa Dural kimdir?
Mustafa Dural Kitapları - Eserleri
- Türk Özel Hukuku - Cilt 3
- Türk Özel Hukuku - Cilt 2
- Türk Özel Hukuku Cilt 4
- Açıklamalı Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu
Mustafa Dural Alıntıları - Sözleri
- Affeden tarafın dava hakkı yoktur. MK 161/3 (Türk Özel Hukuku - Cilt 3)
- “Özgürlükçü demokrasilerde basının görevi, kamuyu ilgilendiren konularda topluma bilgi vermek ve kamuoyu oluşturmaktır..” (Türk Özel Hukuku - Cilt 2)
- “Evlilik içi veya evlilik dışı doğmuş olmanın çocukların hukuksal statüsünde bir farklılığa yol açtığı kabul edilemez” (Türk Özel Hukuku - Cilt 2)
- Tasarruf ehliyeti, fiil ehliyetinin bir türü olduğu için, işlem yapıldığı anda bulunmalıdır. Tasarruf yetkisinin ise, hukukî sonucun doğacağı anda, yani ifa anında bulunması yeterlidir. (Türk Özel Hukuku - Cilt 2)
- (Problem: Vakıf kurmak amacıyla mal özgülendiğinde, örneğin bir bina vakıf için tahsis edilmişse, vakıf tescil edilene kadar geçen sürede malla vakfın ilişkisi ne olacak? Mesela vakıf iki sene sonra tescil edilmiş olsun, geçen süredeki kira paralarını alabilecek mi?) Cevap: Çoğunlukta olan görüş, buraya, ceninin mirasçılığına ilişkin hükümleri örneksemeyle uygulamaktadır. Buna göre, vakıf, lehine yapılmış kazandırmayı ölüm ânında kazanır. Ancak, vakıf daha tescil edilip, tüzel kişilik kazanmadığı için, onun bu iktisabı, sonradan tescil ile tüzel kişiliği elde etmesi kanunî şartına bağlıdır. İşte bu sebepledir ki, vakfın durumu cenine örneklenmektedir. Şöyle ki, ceninin durumunu düzenleyen MK 582/I’e göre, “Cenin sağ doğmak koşuluyla mirasçı olur”. Bu hüküm, çocuğun sağ doğması şartıyla ana rahmine düştüğü andan itibaren hak ehliyetine sahip olacağını söyleyen MK 28/1 ile birlikte ele alındığı zaman, çocuğun hak ehliyeti ana rahmine düştüğü andan itibaren başlamakta ve cenin, sağ doğmak şartıyla geçmişe etkili olarak tereke üzerinde hak sahibi olmaktadır. Bu hüküm, ömekseme yoluyla ölüme bağlı tasarrufla kurulan vakfa uygulamnca, vakfın, tüzel kişilik kazanması şartıyla, geçmişe etkili olarak, miras açıldığı andan itibaren hak sahibi olacağı sonucuna varılmaktadır. Böyle olunca da, mirasbırakan kurduğu vakfı mirasçı nasbetmişse, vakıf tüzel kişilik kazanması şartıyla mirasbırakan öldüğü anda ona küllî halef olacaktır. Vakıf vasiyet alacaklısı yapılmışsa, yine miras açıldığı anda alacak hakkına sahip olacak, ancak bunu, tüzel kişiliği kazandıktan sonra ileri sürecektir. Vakfa malvarlığı bir yükleme şeklinde özgülenmişse, o zaman tüzel kişiliğin kazanılmasıyla, ilgili sıfatıyla vakıf yönetimi MK 515/I’e göre yüklemenin yerine getirilmesini isteyebilir. (Türk Özel Hukuku Cilt 4)
- “İnsan haysiyeti kavramı, insanın ne durumda hangi şartlar altında bulunursa bulunsun, sırf insan oluşunun kazandırdığı değerin tanınması ve sayılmasını anlatır..” (Türk Özel Hukuku - Cilt 2)
- Nişanlılık, evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez.( TMK 119/1) (Türk Özel Hukuku - Cilt 3)
- Nişanlanma, evlenme vaadidir.(MK 118/1) (Türk Özel Hukuku - Cilt 3)