Moris Fransez kimdir? Moris Fransez kitapları ve sözleri
İş adamı,aikido hocası Moris Fransez hayatı araştırılıyor. Peki Moris Fransez kimdir? Moris Fransez aslen nerelidir? Moris Fransez ne zaman, nerede doğdu? Moris Fransez hayatta mı? İşte Moris Fransez hayatı...
İş adamı,aikido hocası Moris Fransez edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Moris Fransez hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Moris Fransez hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Moris Fransez hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi:
Doğum Yeri:
Moris Fransez kimdir?
Moris Fransez 59 yaşında bir işadamı. 30-35 yıldır ticaretle uğraşıyor. 20 yıldır da aikido yapıyor ve artık bir aikido hocası. Bunların hepsinden daha uzun bir süredir de filozof. Şimdi de filozofluğunun ürünü ile karşımızda; "Spinoza'nın Tao'su-Akıllı İnançtan İnançlı Akla" isimli kitabıyla.
Yol Yayınları'ndan çıkan kitabının önsözünde Fransez, risk aldığının farkında olduğunu belirtiyor çünkü kendini filozof yani bilgelik dostu olarak tanımlıyor. "Günlük lisanda filozof sözcüğü gerçek anlamında değil de 'bilge kişi' ya da 'felsefe hocası' anlamlarında kullanıldığı için 'kendimi filozoftan sayıyorum' diye bende biraz tevazu eksikliği görecek olan çıkabilir. Oysa filozof bilge olmak isteyen kişidir" diyor. Bu kitapta Moris Fransez, Spinoza'nın "Etika" adlı yapıtındaki etik felsefesini açık bir dille anlatıyor. Bir yandan da Spinoza düşüncesinin aynı Doğu felsefesinde olduğu gibi, Budacılık ve Taoculuk gibi daha iyi bir yaşam arayışı olduğunu gösteriyor.
Moris Fransez Kitapları - Eserleri
- Spinoza'nın Tao'su
Moris Fransez Alıntıları - Sözleri
- Spinoza’nın Etik'ini okumaya talip olanlar arasında Leibniz de vardı. O da uzun bir araştırmaya tabi tutulmuş, bilim ve metafizikte ustalık derecesi gözden geçirilmiş, düşünce özgürlüğüne, karakterine, kişisel ahlakına bakılarak Etik’i okumaya layık olduğuna karar verilmişti. (Spinoza'nın Tao'su)
- Şeyleri kolaylıkla ve yanılgıya düşmeden kavrayabilmesi için anlama yeteneğimizi tedavi etmenin ve saflaştırmanın bir yolunu bulmalıyız. (Spinoza'nın Tao'su)
- Rembrandt, Kutsal kitaplardaki kişiliklerin fiziksel olarak mahallesindeki Yahudilere benzediğine inanıyor. Rönesans sanatında görülen ülküselleştirilmiş figürasyonların gerçeği yansıtmadığını düşünüyordu. Örneğin Hz. Davud(David) hep güzel bir sarışın adam olarak gösteriliyordu. Kendisi ise, tasarladığı "Şaul önünde harp çalan David" tablosuna mahalleden zayıf ve esmer bir çocuğa modellik yaptırmıştı. İşte bu kara kuru çocuk, sevgili dostu Menase ben Israel'in parlak öğrencisi Baruh de Spinoza'dan başkası değildi. (Spinoza'nın Tao'su)
- "Doğasından belli bir etkinin doğmadığı hiçbir şey yoktur. " (Spinoza'nın Tao'su)
- "Felsefe, önümüzde sürekli bir biçimde açık duran o yüce kitap olan evrende yazılıdır.Fakat insan bu kitabı, yazılı olduğu lisanı çözmeyi ve onu oluşturan harfleri okumayı öğrenmeden anlayamaz. Kitap, Matematik lisanında yazılmıştır ve harfleri üçgenler, daireler ve diğer geometrik şekillerdir." (Galileo) (Spinoza'nın Tao'su)
- Yaşam malzememizden berbat bir şey çıkarmak da, bundan bir sanat yapıtı yaratmak da bize kalmıştır. (Spinoza'nın Tao'su)
- "Bilimsel araştırma, insan etkinlikleri dahil, bütün olayların doğa yasaları ile belirlenmiş olduğu varsayımına dayanır. Dolayısı ile araştırmacı bir bilim insanının, olayların bir dua ile yani doğa üstü bir varlığa yapılacak bir dilek ile etki altında bırakılabileceğine inanması çok zordur... Yine de bilimin yolunda gitmeye kendini ciddi bir biçimde adamış herkes, insanın aklından çok daha üstün bir aklın, kendini doğa yasalarında açığa vurduğuna ikna olur. Mütevazı güçlerimizle kendimizi önünde âciz ve saygılı hissetmemiz gereken bir akıldır bu." ( Einstein ) (Spinoza'nın Tao'su)
- Benim bu dingin , huzurlu konuma gelmemi engelleyen bir şeyler var. Bir sürü şeye bağımlıyım . Bana sürekli bir mutluluk vermediklerini bilmeme rağmen , bir sürü şeyin peşinden gitmemezlik edemiyorum . Doğamı düzeltemiyorum. Peki doğamı düzeltmek ne anlama geliyor ki? İrademi düzeltmek mi? Oysa iradem dediğim şeyin sadece bir sözcükten ibaret olduğunu biliyorum . Benim içimde , beni bir şeyler istemeye iten bir güç var ve benim bu güç üzerinde fazla bir egemenliğim yok . gördüğüm kadarıyla , sadece “anlama yeteneğimin” üzerinde bir egemenliğim var . Yani işin özünde , doğamı düzeltmek derken tüm yapabileceğim , onu anlamaya çalışmaktan ileri gidemez. (Spinoza'nın Tao'su)
- "Özellikle kitlelere güvenilemeyeceğini, güruhlara fazla bir şey öğretilemeyeceğini, kalabalıklara laf anlatmanın, hazırlıklı olmayanlara yeni bir şey anlatıp kendini dinletmenin ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu biliyordu ve bunu bir an aklından çıkarmamak için yüzüğüne CAUTE (temkinli ol) ibaresini kazdırmıştı." (Spinoza'nın Tao'su)
- ...acaba bana, eğer gerçekten ve inanmak istediğim gibi düşmüşse, onu düştüğü uçuruma sürükleyen, o ilk adımı gösterebilir misiniz? (Spinoza'nın Tao'su)
- Nasıl ki doğayı anlamak için Doğanın dışından getirdiğimiz bilgilere başvurmanın, bizi yanıltmaktan başka yararı yoksa Kutsal yazıların içeriğini anlamak için de, bu yazıların dışından bilgilere başvurmanın bir yararı yoktu. Mucize ve vahiyler gibi "Doğal Işıkta" bize aşikar görünmeyen, alışılmamış, bizim anlayışımızı aşan olayları ancak bu şekilde anlayabilirdik. Böyle hareket edilmezse, peşin fikirlere ve ön yargılara düşmek kaçınılmaz olurdu. Sonuçta, araştırılan, kutsal kitaplarda yazılı olan olayların gerçek olup olmadığı değil, kendi içlerinde tutarlı olup olmadıklarıydı. (Spinoza'nın Tao'su)
- En yüce, en üstün şey kişinin, bu üstün doğanın - mümkünse başka bireylerle birlikte - keyfine varmasıdır. (Spinoza'nın Tao'su)
- New York İnstitutional Synagogue'un hahamı Rabbi Herbert Goldstein, Einstein'a kısa bir telgraf çekmeye gerek duymuştu: Do you believe in God? Stop. Einstein'in yanıtı her zamanki gibi dürüstçe ve kesin olmuştu: "Ben kendisini var olan şeylerin düzenli uyumunda açığa vuran Spinoza'nın Tanrısına inanıyorum, insanların kader ve eylemlerini kendisine tasa eden bir Tanrı'ya inanmıyorum" (Spinoza'nın Tao'su)
- Bir insana nasıl mutlu olacağı tanıtlanırsa, bunun o insanın mutluluğuna bir katkısı olur mu? (Spinoza'nın Tao'su)