diorex
dedas

Metin Kunt kimdir? Metin Kunt kitapları ve sözleri

Öğretim Üyesi Metin Kunt hayatı araştırılıyor. Peki Metin Kunt kimdir? Metin Kunt aslen nerelidir? Metin Kunt ne zaman, nerede doğdu? Metin Kunt hayatta mı? İşte Metin Kunt hayatı...

  • 24.09.2022 18:00
Metin Kunt kimdir? Metin Kunt kitapları ve sözleri
Öğretim Üyesi Metin Kunt edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Metin Kunt hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Metin Kunt hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Metin Kunt hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri:

Metin Kunt kimdir?

Metin Kunt Kitapları - Eserleri

  • Türkiye Tarihi 2
  • Kanuni ve Çağı
  • Sancaktan Eyalete

Metin Kunt Alıntıları - Sözleri

  • Fatih, İstanbul'un alınmasından sonra Hristiyanlık ile de ilgilenmiştir. Fetih sırasında İstanbul Patriği bulunan ve Latin kilisesine karşı düşünceleri ile tanınan Gennadios ile Hristiyan inançları üzerine tartışmaya girişmiş, Hristiyanlık inançlarının açıkça ve cesaretle anlatılmasını ve bu anlatılanların yazıya dökülmesini istemiştir. (Türkiye Tarihi 2)
  • İstanbul'u almasıyla diye anılan bu padişahın, oğullarına ve torunlarına kalan diğer bir ünvanı ise (iki kıtanın sultanı ve iki denizin hakanı). (Türkiye Tarihi 2)
  • ... Ali Kuşçu, Azerbaycan'a hicret etmiş, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın maiyetine girmiş, onun tarafından Fatih'e elçi olarak gönderilmişti. Bu sırada Fatih'in kendisini günde 200 akçe ile Ayasofya Medresesi'ne tayin etmek istemesi üzerine, Uzun Hasan'ın yanına dönerek elçilik görevini tamamladıktan sonra, ailesi ve adamlarıyla İstanbul'a geldi. Bu yolculuğunda kendisine günde 1000akçe yolluk verildi. Bu yolluğun fazlalığı Fatih'in bilginlere verdiği önemi ortaya koymaktadır. (Türkiye Tarihi 2)
  • Ertuğrul Bey öldüğünde, kardeşi Dündar Bey'in beylikte gözü olduğu halde toplum, daha doğrusu toplumda sözü geçen kişiler, Ertuğrul oğlu Osman Bey'i desteklemişlerdi. Buna rağmen Dündar Bey'in beylik hırsından vazgeçmediği, yeğeninden kurtulmak için hatta Bizanslı tekfurlarla anlaştığı, bunun üzerine Osman Bey'in tetik davranarak amcasını kendi ellleriyle öldürmek zorunda kaldığı Osmanlı tarihlerinde anlatılır. (Türkiye Tarihi 2)
  • Demek ki enderun/iç ve birun/dış, konaklardaki harem-selamlık gibi kadınlarla erkekler arasında bir ayırım değil, padişah sarayında iç oğlanlarının eğitimi ile böyle eğitilmiş ya da başka yollardan yükselmiş devlet görevlileri ve padişah tarafından devletin yönetilmesi işlevlerinin ayırımı. (Türkiye Tarihi 2)
  • ... Bu adalet kavramına göre toplumun düzeni ise İslam siyasal düşüncesindeki "daire-i adalet" tanımlaması ile şöyle açıklanıyor: hükümdarın otoritesini kurması için askere gerek var; asker beslemek için * gerekli olması lazım; geliri sağlayan ise üretici reaya, yani halk; hükümdar adaleti ile halkının refahını sağlıyor; adalet ahenkli bir düzenle oluşuyor; devlet toplumun koruyucusu; devletin direği kanun; kanunun üstünlüğü ise hükümdarın gücü ile sağlanıyor. Sonunda tekrar daire-i adalet sıralamasının başına, hükümdarın gücünü sağlaması için askere gerek olduğu noktasına dönüyoruz. Daire-i adalet, hükümdarın güçlü olması gerektiğinin, hükümdarın toplumda odak noktası olduğunun özlü bir ifadesi. (Türkiye Tarihi 2)
  • Batı Asya siyasal hayatında yüzlerce, hatta binlerce yıllık geçmişi olan hükümdarlık görüşüne göre, ancak çok yüce bir imparator toplumsal dengenin fakir ve güçsüz halkın aleyhine bozulmasını, rütbe sahibi ve zengin kişilerin, önde gelenlerin sade halkı ezmesini önleyebilirdi. Adalet, halkı korumak demekti; adaleti sağlasın diye hükümdar yüceltiliyordu. (Türkiye Tarihi 2)
  • Kapıkulları içinde en büyük grup yeniçerilerdi, ama en nüfuzlu olanlar kapıkulu atlıları idi. Altı bölükten oluştuğu için <> diye de anılan kapıkulu sipahilerine saraylarda eğitilmiş iç oğlanları ya da ödülendirilen yeniçeriler katılıyordu. Kapıkulu sipahilerine taşrada dirlik verildiğinde yeniçerilerin alabileceğinden daha büyük oluyordu bu dirlikler. (Türkiye Tarihi 2)
  • Kuzeyde konstantiniyeyeye hücum etmek daha orhan bey’in genç devletinin başaramayacağı kadar zor idi. (Türkiye Tarihi 2)
  • Osmanlılar, Macar eyaleti boyunca, Macar yargıçların yanı sıra, kendi kadılarını da istihdam ettiler. (Kanuni ve Çağı)

Yorum Yaz