Melik Berkyaruk Kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu Melik Berkyaruk Kimdir, Hayatı
Büyük Selçuklu devleti sultan Melikşah'ın büyük oğlu Melik Berkyaruk kimdir? Melik Berkyaruk sultan oldu mu? Melik Berkyaruk'un annesi kimdir? Melik Berkyaruk kimdir, hayatı ve hakkında merak ettiğiniz tüm sorular ve kısa kısa cevapları...
Tarihi diziler sayesinde unuttuğumuz gizli tarihimizi merak ediyor ve daha çok araştırmaya başlıyoruz. Her biri birbirinden kıymetli olan, İslam'a ve Müslümanlara güven düşmana ise korku veren Büyük Selçuklu Sultanlarından bir isim, büyük bir şahsiyet Ebu Muzaffer Rukneddin Berkyaruk bin Melikşah...
Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Sultan Melikşah'ın büyük oğlu olarak geçen Berkyaruk'u çoğu izleyen merak ediyor. İzleyenlerin merak ettiği soruların başında "Melik Berkyaruk'u kim oynayacak?, Berkyaruk karakterini kim oynuyor?" olsada biz sizler için gerçek tarihin gerçek sayfalarından Sultan Berkyaruk hakkında merak ettiğiniz veya edeceğiniz birçok konuyu araştırdık.
MELİK BERKYARUK KİMDİR?
-
Melik Berkyaruk Ne Zaman Doğdu?
Berkyaruk, Muharrem 474’te (Haziran 1081) İsfahan’da doğdu. Büyük Selçuklu Devleti Sultan Melikşah'ın en büyük oğludur. Annesi, Selçuklu asıllı Emir Yakuti’nin kızı ve Azerbaycan Emiri İsmail’in kardeşi olan Zübeyde Hâtun'dur. Sultan Melikşah tarafında oldukça sevilen Berkayaruk güçlü ve başarılı bir Meliklik dönemi geçirmiştir. Kendisinden sonra çok küçük yaşlarda tahta geçirdiği II. Melikşah adında bir oğlu vardır.
-
Melik Berkyaruk Ne Zaman, Nasıl ve Nerede Öldü, Vefat Etti?
Bütün Selçuklu topraklarında devlet otoritesini yerleştirip huzur ve sükûnu sağladığı bir sırada vereme yakalanan Berkyaruk, bir sedye içinde İsfahan’dan Bağdat’a götürülürken yolda ağırlaştı ve hayatından umut kesince emîrleri yanına çağırıp beş yaşındaki oğlu Melikşah’ı veliaht, Emîr Ayaz’ı da ona atabeg tayin etti. Oğlunu emîrlerin himayesinde Bağdat’a gönderirken kendisi de İsfahan’a dönmek üzere yola çıktı ve Burûcird yakınlarında öldü (2 Rebîülâhir 498 / 22 Aralık 1104). Cenazesi İsfahan’a götürülerek atalarının gömülü olduğu türbede defnedildi, yerine oğlu Melikşah geçti.
Merak Edebileceğiniz Benzer Yazılar
- Sultan Melikşah Nasıl, Ne Zaman ve Neden Öldü? Sultan Melikşah'ın Ölümü
- Melik Tekiş Kimdir? Selçuklu Melik Tekiş Kimdir, Hayatı
- Melik Tapar Kimdir? Kaç Yaşında ve Ne Zaman Öldü?
- Uyanış Selçuklu Sencer Kimdir? Kaç Yaşında ve Ne Zaman Öldü?
- Kılıçarslan Kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu Kılıçarslan Kimdir? Kısaca Hayatı
- Berkyaruk Ne Demek? Berkyaruk İsminin Anlamı Nedir?
- Hasan Sabbah Nasıl Öldü? Hasan Sabbah Nasıl ve Ne Zaman Ölmüştür?
- Uyanış Ömer Hayyam Kimdir? Ömer Hayyam Kısaca Hayatı
- Terken Hatun Kimdir? Nasıl Öldü? Terken Hatun Ölümü
-
Melik Berkyaruk Nasıl Biriydi?
Bazı tarihçiler ondan adaletli, faziletli, sabırlı ve yumuşak huylu bir hükümdar olarak bahsederlerken bazıları da içki ve eğlence düşkünü olduğunu kaydederler.
(Sultan Berkayaruk Resmi Temsili)
MELİK BERKYARUK'UN ANNESİ
Berkyaruk'un annesi Selçuklu asıllı Emir Yakuti’nin kızı ve Azerbaycan Emiri İsmail’in kardeşi olan Zübeyde Hâtun'dur.
Babası Çağrı Bey'in oğlu Emir Yakuti'dir. Sultan Melikşah ile evlendi. Kocası Melikşah üzerinde etkiliydi. 1081 yılında Berkyaruk'u dünyaya getirdi.
MELİK BERKYARUK NASIL SULTAN OLDU?
Terken Hatun ile taht savaşı sonrasında Sultan Berkayaruk'un sultanlık ilanı nasıl oldu?
Sultan Melikşah, veziri Nizâmülmülk’ün de tavsiyesiyle hayattaki oğullarının en büyüğü olan Berkyaruk’u veliaht tayin etti.
-
Sultan Berkyaruk ve Terken Hatun Taht Savaşları
Melikşah’ın âni ölümü üzerine karısı Terken Hatun beş yaşındaki oğlu Mahmud’u sultan ilân ettirmek için her vasıtayı mubah sayarak harekete geçti. Bu maksatla sultanın ölümünü gizlediği gibi emîrlere büyük paralar vererek oğlunu destekleyeceklerine dair yemin ettirdi.
Sonunda Halife Muktedî-Biemrillâh’ı da tehdit ederek Mahmud’u sultan ilân ettirip adına hutbe okutmayı başardı (485/1092). Babası öldüğü sırada İsfahan’da bulunan Berkyaruk’u da Emîr Kürboğa vasıtasıyla tutuklattı.
-
Berkyaruk Sultan İlan Edildi ve Adına Hutbe Okundu
Melikşah’ın ölüm haberini alan Nizâmülmülk’ün adamları vezire ait silâh depolarını yağmalayarak isyan bayrağını açtılar ve hapishanede bulunan Berkyaruk’u kurtarıp on bir yaşında iken aynı yıl Rey şehrinde sultan ilân ettiler.
Terken Hatun’un İsfahan’a yaklaşması üzerine de onunla birlikte Rey’e doğru yola çıktılar. Terken Hatun ile Berkyaruk arasında Burûcird şehri yakınlarında meydana gelen savaşta Terken Hatun ağır bir yenilgiye uğrayarak İsfahan’a çekildi (16 Zilhicce 485/17 Ocak 1093).
Şehri bir müddet muhasara eden Berkyaruk Terken Hatun’dan 500.000 dinar alarak kuşatmayı kaldırıp Hemedan’a gitti. Yapılan anlaşmaya göre Terken Hatun ile Mahmud İsfahan ve Fars’a hâkim olacak, diğer şehirler Berkyaruk’a bırakılacaktı.
Anlaşmaya rağmen bütün ülkeye hâkim olmak isteyen Terken Hatun, bu defa Berkyaruk’un dayısı Azerbaycan Meliki İsmâil b. Yâkūtî’ye haber gönderip Berkyaruk’u bertaraf etmesi şartıyla evlenme vaadinde bulundu. İsmâil bu teklifi kabul ederek Berkyaruk üzerine yürüdü, fakat Hemedan-İsfahan arasındaki Kerec’de meydana gelen savaşta mağlûp oldu (486/1093). Bu zaferden sonra Bağdat’a giden Berkyaruk Halife Muktedî-Biemrillâh tarafından Rükneddin lakabıyla sultan ilân edildi ve 14 Muharrem 487’de (3 Şubat 1094) adına hutbe okundu.
Berkyaruk, ülkede birliği sağlamak amacıyla amcaları ve çeşitli emirlerle mücadelelerini sürdürmüş ve 1097'de topraklarında yeniden hakimiyet kurmayı başarmıştır. Mücadelesi sonunda kardeşleri Muhammed Tapar ve Sencer, Azerbaycan Meliki Mevdûd b. İsmâil, Tutuş’un oğulları Halep Meliki Rıdvan, Şam Meliki Dukak, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıçarslan ve Kirman Selçuklu Meliki Turan Şah onu Büyük Selçuklu sultanı olarak tanıyarak itaat ettiler. Ancak kardeşi Gence Melik'i Muhammed Tapar, 1099 yılında ağabeyine karşı isyan ederek kendi sultanlığını ilan etti. uzun yıllar süren savaşlarla bir sonuç elde edilememesi üzerine 1104 yılında antlaşma sağlandı. Bu antlaşma hükümlerince; Cibâl, Fars, İsfahan, Rey, Hemedan, Hûzistan ve Bağdat Berkyaruk idaresinde kalmış olup, Azerbaycan, Diyarbekir, el-Cezîre, Musul, Suriye ve Hille Emîri Sadaka’nın hâkimiyetindeki topraklar Muhammed Tapar’ın egemenliğine bırakılmıştır.
Editör: Mehmet Sait Temel