Mehmet Genç kimdir? Mehmet Genç kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Tarihçi Mehmet Genç hayatı araştırılıyor. Peki Mehmet Genç kimdir? Mehmet Genç aslen nerelidir? Mehmet Genç ne zaman, nerede doğdu? Mehmet Genç hayatta mı? İşte Mehmet Genç hayatı... Mehmet Genç yaşıyor mu? Mehmet Genç ne zaman, nerede öldü?

Tarihçi Mehmet Genç edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Mehmet Genç hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Mehmet Genç hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Mehmet Genç hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 4 Mayıs 1934

Doğum Yeri: Arhavi, Artvin

Ölüm Tarihi: 18 Mart 2021

Ölüm Yeri: İstanbul, Türkiye

Mehmet Genç kimdir?

Türk tarihçi. Osmanlı iktisat tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınmaktadır. 1956'da başladığı doktorasını ancak 40 yıl sonra 1996'da tamamlayabilmiştir.

4 Mayıs 1934 Artvin, Arhavi doğumlu olan Genç, İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'ni 1953'te, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü 1958'de bitirdi. Kısa bir süre Ankara Valiliği'nde maiyet memurluğu ve Şereflikoçhisar kazasında kaymakam vekilliği yaptı. 1960 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde "İktisat Tarihi" asistanı olarak Ömer Lütfi Barkan'ın yanında çalıştı. Sanayi Devriminin Osmanlı Sanayiine Etkisi adlı doktora tezini hazırladı. Aynı enstitüde 1965'ten 1982 yılına kadar "İktisat Tarihi Uzmanı" olarak çalıştı. 1966 yılında araştırmalarını detaylandırmak için Başbakanlık Arşivi’nde çalışmaya başladı. Bu tarihten sonra araştırmalarının temel kaynağı Osmanlı arşiv belgeleri oldu.

1983 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde "İktisat Tarihi" ve "Tarih Metodolojisi" dersleri vermeye başladı.

1973'ten itibaren "Osmanlı İktisat Tarihi" alanında birçok yerli ve yabancı birçok seminere ve toplantıya katıldı.1985-1988 yılları arasında TRT'de danışman olarak çalıştı ve burada birçok kültür ve bilim sohbetleri yaptı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'de Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine Tarih ve Sosyal Bilimler dersleri veren Genç, 2002 yılında bu okuldan emekli oldu.

1996 yılında İstanbul Üniversitesi "Genel Sosyoloji" ve "Metodoloji" alanında "Doktora Şeref Unvanı"'na sahip oldu. Halen İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Toplum Bilimleri Bölümü'nde "Osmanlı İktisat Tarihi" dersleri vermektedir.

Evli ve iki çocuk babası olan Genç; Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Yunanca yayımlanmış çok sayıda makale yazmıştır. 2000 yılında, tebliğ ve makalelerinin önemli bir bölümü bazı ilavelerle “Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi” adlı kitabında yayımlamış ve bu kitap ile "Türkiye Yazarlar Birliği" tarafından Fikir Dalında ödüle layık görülmüştür. 2001 yılında aynı kitap ile "Aydın Doğan Vakfı" özel ödülünü almaya hak kazanmıştır. Genç; American Research Institute in Turkey Yönetim Kurulu Üyesidir. 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliği kapsamında, Sosyal Bilimler ve Tarih alanında ödüllendirildi.

Akciğer kanseri tedavisi gören Genç, 18 Mart 2021'de Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 87 yaşında hayatını kaybetti.

Mehmet Genç Kitapları - Eserleri

  • Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi
  • Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I
  • 2023 Baharı

Mehmet Genç Alıntıları - Sözleri

  • Binaenaleyh üretilen mal ve hizmetlerin, mümkün olduğu kadar bol, kaliteli ve ucuz olması, yani piyasada mal arzının mümkün olan en yüksek düzeyde tutulması esas hedeftir. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Devletin aldığı gelirler üç ana gruba ayrılabilir: Vakıflar, tımar ve merkezî gelirler... (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Hamallar, yük taşıdıkları hayvana, yükü yerine teslim ettikten sonra binerek geri dönmektedirler. Bu, hayvana eziyettir. Hayvan dönüşü boş olarak yapmalı ve dinlendirilmelidir. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Osmanlılar provizyonist idiler, ihracat ancak iç tüketimi karşıladıktan sonra müsaade ederlerdi. 18. yüzyılın başlarından itibaren bu ihracat rejiminde önemli bir değişme yaptılar. Birçok malın ihracını serbestleştirdiler, yüksek ihraç gümrük vergileri koyarak. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • İnsan okyanusta yüzmeye kalkınca tabii ki derinliklerin üzerinde görünür. Aslında derinlik kendisinde değil, içinde yüzdüğü okyanustadır. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Osmanlı Devleti'nin sosyalist rejimlerden çok önemli farkı, pazar mekanizmasını mal ve hizmet mübadelesinde kontrol altında ama devamlı açık tutan rejim olmuştur. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Sorduğun soruların hiçbirini cevaplandırmayan, hiçbir hipotezimi test etmeye imkân vermeyen bu yetersiz, hatta derbeder verileri bir araya getirerek herhangi bir açıklama ve genelleme ihtiva etmeyen, sadece tasvirle yetinen bir metni yazıp "bu benim tezimdir" demek istemiyordum. Bunca ümitle başladığım bir araştırmayı, zihnimi hiçbir şekilde tatmin etmeyen bir metinde noktalamak bana entellektüel bir intihar denemesi gibi geliyordu. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Savaş sadece Osmanlılar açısından değil, çağdaşı Avrupalılar için de aslında malî darlık doğurabiliyordu. Modern dönem öncesinde bile savaşa girmek, devlet harcamalarının, bazen beklenmedik ölçüde artması veya mutad gelirlerle karşılanamaması anlamına gelebiliyordu. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Osmanlı Ekonomide halkın refahını ön planda tutmuş, ithal mal dahil olmakla beraber ihraç Malı'nın fazlasını halkın istifadesine sunmuştur...! (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Avrupa'da büyümekte olan nüfus ve üretim potansiyeline bu keşifler iki önemli desteği tak zamanında sağladı: Para ve pazar. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Evet, Osmanlı ekonomisi olumlu veya olumsuz, 1980'lere kadarki Türkiye ile karşılaştırıldığında çok daha dışa açık, çok daha küreselleşmiş bir ekonomi niteliğinde idi. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Orhun Kitabeleri'nden beri görüyoruz ki, Türk devlet geleneği içinde halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak önemli bir görev olarak telakki ediliyor. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Osmanlı Ekonomiyide Dini Boyutu ile Ele Alıyordu. Faizsiz Kredi Karz-ı hasen-i Uyguluyor Tefeciliği Yasaklıyordu...! (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Weber'in bürokrasi için ileri sürdüğü ilkelerden bir tanesi de bürokraside çalışacak yetişmiş, uzmanlaşmış elemanların varlığı... (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Osmanlı devlet düzenini anlatmak üzere üç temel sacayağından bahsedilir. Bunların başında Seyfiye yani ordu akla geliyor. Bir diğeri İlmiye ki medrese ve kadılık kadrolarını dolduran grup anlaşılıyor. Sonuncusu ise Kalemiye. Kalemiye dendiğinde ise genel olarak mali ve idari makamlar ve buralarda istihdam edilenler kastediliyor. (Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar -I)
  • Osmanlı hukuku tefeciliği hiçbir zaman meşru kabul etmemiştir. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)
  • Osmanlı sistemi kapitalizme sadece kapalı değil, aynı zamanda karşıydı. (Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi)