diorex

Marcel Schwob kimdir? Marcel Schwob kitapları ve sözleri

Fransız Yazar Marcel Schwob hayatı araştırılıyor. Peki Marcel Schwob kimdir? Marcel Schwob aslen nerelidir? Marcel Schwob ne zaman, nerede doğdu? Marcel Schwob hayatta mı? İşte Marcel Schwob hayatı... Marcel Schwob yaşıyor mu? Marcel Schwob ne zaman, nerede öldü?

  • 18.10.2022 22:00
Marcel Schwob kimdir? Marcel Schwob kitapları ve sözleri
Fransız Yazar Marcel Schwob edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Marcel Schwob hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Marcel Schwob hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Marcel Schwob hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Mayer André Marcel Schwob

Doğum Tarihi: 23 Ağustos 1867

Doğum Yeri: Chaville, Fransa

Ölüm Tarihi: 26 Şubat 1905

Ölüm Yeri: Paris, Fransa

Marcel Schwob kimdir?

Marcel Schwob 1867 yılında Fransa’nın Ile-de-France bölgesinde, Chaville’de doğar. Çocukluğu Nantes’da geçer. Ailenin erkekleri ya hahamdır ya tıp doktoru. Onun için, çok iyi bir öğrenimin ardından 1882’de Paris’te Collège Sainte-Barbe’a girer. Almanca, İngilizce ve klasik dilleri daha önce öğrenmiştir. Burada okumalarını derinleştirir. Apuleius’a, Petronius’a, Hugo’ya ve Poe’ya hayrandır. Bunlar ileride yazarlığı belirleyecek adlardır bir bakıma. Sainte-Barbe’ın ardından Lycée Louis-le-Grande’a kaydolur. Léon Daudet, Paul Claudel sınıf arkadaşıdır... Kendini bütünüyle edebiyata vermek peşindedir. Yepyeni bir Faustus, yepyeni bir Prometeus yazma düşleri kurar... Villon ve çağdaşlarıyla ilgilenir... Onların dillerini didik didik inceler. Şiir yazmaya başlar. Sanskritçe öğrenir...

Schwob yazarlık mesleğine Evénement gazetesinde başlar. Bu arada öyküler gönderir dergilere. 1890’larda art arda kitapları çıkmaya başlar: Etude de l’argot français, 1889; Le jargon des Coquillards en 1451, 1890; Le Beau double (öyküler), 1892; Le Roi au masque d’or (Altın Maskeli Kral), 1893; Mimes (düzyazı şiirler), 1894; Le Livre de Monelle (Monelle’in Kitabı), 1894...

Bu tarihte birden hastalanır... Geçirdiği ameliyat, onu iyileştirmek bir yana, tam anlamıyla sakat bırakır. 1927’de Marcel Schwob et son temps adıyla onun tek biyografisini yazan Pierre Champion’a göre, artık sadece “efsanelerin Schwob”udur yaşayan. Gene de o hasta, bitkin, çökmüş halinde bile boş durmaz. Paris’in kütüphanelerini, arşivlerini hallaç pamuğu gibi atar. Bu çalışmalardan iki yapıt çıkar ortaya 1896 yılında: La Croisade des enfants veVies imaginaires (Düşsel Yaşamlar). Bu son yapıt ilk bakışta bir biyografi gibi görünse de öylesine yeniden kurgulanmıştır ki bu önemli kişilerin yaşamları, artık birer kurmacaya dönüşmüştür. Aynı yıl, süreli yayınlarda çıkan çeşitli yazılarını Spicilège’de toplar. Döneminde bu yazılar, Schwob’un kişiliğini en fazla yansıtan çalışma diye adlandırılır.

Sağlığının bozuk olmasına karşın, kütüphaneleri ve arşivleri boşlamadığı gibi, dostlarını da boşlamaz. İngiliz yazar dostları Meredith ve Stevenson’la mektuplaşır, Gourmont, Valery ve Mirbeau’yla görüşür. 1895’te, hastalanmadan hemen önce tanıştığı, Comédie Française’in seçkin oyuncularından Marguerite Moreno ile 1900’de evlenir.1901’de, günün modasına uyarak ya da Stevenson’un teşvikiyle, Samoa adasına gider, bir yıla yakın kalır orada. Döndüğünde Paul Morand’la birlikte, tiyatro tarihinin en ilginç çalışmalarından birini yapar, Hamlet’in Sarah Bernhardt için bir uyarlamasını hazırlar. İtalya’ya, İspanya’ya ve Portekiz’e gider. Dönüşünde Villon üzerine yaptığı çalışmaları yeniden ele alır ve Ecole des Hautes Etudes Sociales’de Grand Testament üzerine ders vermeye başlar. Sağlığı birden kötüleşir ve 1905 yılında ölür.

Marcel Schwob Kitapları - Eserleri

  • Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar

Marcel Schwob Alıntıları - Sözleri

  • Gece bastıracak. Bu öykülerle oyalanmayı sürdürürsek, gerçekten korkacağız. (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • . Geçmiş anlar için güzel tabutlar hazırlamakla zaman kaybetmeyin; gelecek anları öldürmeyi düşün. ... (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • . Demeyin: Bugün yaşıyorum, yarın öleceğim. Gerçekliği yaşamla ölüm arasında bölmeyin. De ki: şimdi yaşıyorum ve ölüyorum. ... (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • “Her iyiyi ve kötüyü yok et… Yok et, çünkü her yaratı, yok ediş sonucu ortaya çıkar… Ve yeni bir sanat tasarlayabilmek için eski sanatı kırmak gerekir… Çünkü kurulan her yapı kalıntılardan oluşturulmuştur ve biçimlerin dışında bu dünyada hiçbir şey yeni değildir… Cesetlerin hepsinden sakın kendini… İçinde mezarlık taşıma. Ölüler veba bulaştırır…” (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • Yaşamının sonu, karanlık bir ışıma içinde kaybolur. (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • Yaşamöyküsü yazarları ne yazık ki kendilerini çoğu zaman tarihçi sandılar. Bu yüzden de bizi hayran olunası portrelerden yoksun kıldılar. Yalnızca büyük adamların yaşamlarıyla ilgileneceğimizi düşündüler. Sanat, bu tür düşüncelere yabancıdır. (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • bildiğimiz dünyayı düşmanlık oluşturmuştu ve onu feshedecek olan da sevgiydi. (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • “…Ve Monelle ekledi: sana küçük fahişeleri anlatacağım ve sen başlangıcı öğrenmiş olacaksın… O kadınların hiçbiri, gördüğün gibi, sizin yanınızda kalamazlar. Bunu yaparlarsa çok mutsuz olurlar, ayrıca, kalmaya utanırlar… Karanlıklar içinde neler yapabilmiş olduklarını düşünmemek gerekir. Kir pas içindeki evinde Nelly, bulvarda bankın üzerindeki esrik Sonia… belki de acımasız ve edepsiz kişilerdi. Onlar etten kemikten yaratılmış yaratıklardı… O anda tanrısaldılar. Geriye kalan her şeyi unutmak gerekir... Gecenin içinden çıktım… geceye geri döneceğim. Çünkü ben de bir küçük fahişeyim…” (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • . Belirsiz olan her şeyi, ölü için kesin olan her şeyi canlı kabul edin. ... (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)
  • . Her tanrı anın tanrısı olsun. ... (Üç Roman: Altın Maskeli Kral - Monelle'nin Kitabı - Düşsel Yaşamlar)

Yorum Yaz