Mahmut Esat Bozkurt kimdir? Mahmut Esat Bozkurt kitapları ve sözleri
Yazar Mahmut Esat Bozkurt hayatı araştırılıyor. Peki Mahmut Esat Bozkurt kimdir? Mahmut Esat Bozkurt aslen nerelidir? Mahmut Esat Bozkurt ne zaman, nerede doğdu? Mahmut Esat Bozkurt hayatta mı? İşte Mahmut Esat Bozkurt hayatı... Mahmut Esat Bozkurt yaşıyor mu? Mahmut Esat Bozkurt ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 1892
Doğum Yeri: Kuşadası
Ölüm Tarihi: 21 Aralık 1943
Ölüm Yeri: İstanbul
Mahmut Esat Bozkurt kimdir?
Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından ve Türkiye'de hukuki temellerinin atılmasında katkılarda bulunmuş bir devlet adamıdır.
1892'de o dönemde İzmir'e bağlı bir kaza olan Kuşadası'nda doğdu. Babası Kuşadası'nın ileri gelen ailelerinden Hacımahmutoğulları'ndan Hasan Bey’dir. İki yıl İzmir İdadisi'nde okuduktan sonra, II. Abdülhamid yönetimine karşı mücadeleye katılan dayısı Ubeydullah Efendi ile birlikte İstanbul'a gitti.
1911'de İstanbul Hukuk Mektebi'nden mezun olan Mahmut Esat Bozkurt, İsviçre'de Lozan ve Freiburg üniversitelerinde öğrenim gördü vekapitülasyonlar konusunda doktora yaptı. İzmir'in Yunanlar tarafından işgalinden sonra Kurtuluş Savaşı'na katılmak üzere yurda döndü ve Ege Bölgesi'nde Kuvayı Milliye teşkilatının içinde yer alarak, önemli yararlıklar gösterdi.
TBMM 1. Dönem inde İzmir'den milletvekili olarak Meclis'e girdi. Meclis'te Anayasa Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu'nda çalıştı. 12 Temmuz 1922'de Rauf Bey'in (Rauf Orbay) başkanı olduğu IV. İcra Vekilleri Heyeti'nde (12 Temmuz 1922 - 4 Ağustos 1923) İktisat Vekilliği'ne seçildi.
11 Ağustos 1923'de başlayan TBMM 2. Dönem'de İzmir'den tekrar milletvekili seçildi. Ali Fethi Bey'in (Ali Fethi Okyar) başkanlığında kurulan V. İcra Vekilleri Heyeti'nde (14 Ağustos 1923-27 Kasım 1923), ikinci kez İktisat Vekilliği'ne seçildi. (O dönemde her bir kabine üyesi ayrı ayrı TBMM oylamasından geçmekteydi)
20 Nisan 1924'te kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun (Anayasa) hazırlayıcıları arasında yer alan Mahmut Esat Bozkurt, 22 Kasım 1924'de Ali Fethi Bey'in 3. hükümetinde Adliye Vekilliği'ne atandı. 5 Kasım 1925'te Ankara Hukuk Mektebi'nin açılmasında büyük payı oldu.
Bozkurt, 3. ve 4. İsmet İnönü Hükümetlerinde (4. Hükümet ve 5. Hükümet; 3 Mart 1925 - 1 Kasım 1927) de Adliye Vekili olarak görev yaptı. Türk Medeni Kanunu (17 Şubat 1926), Türk Ceza Kanunu (1 Mart 1926), Kabotaj Kanunu (19 Nisan 1926), Borçlar Kanunu (22 Nisan 1926), Ticaret Kanunu (29 Mayıs 1926), Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu (18 Haziran 1926) gibi Türkiye Cumhuriyeti hukuk sisteminin temel yasaları, Mahmut Esat Bozkurt'un Adliye Vekilliği döneminde hazırlandı ve yürürlüğe girdi.
Cumhuriyet tarihinde Bozkurt-Lotus vakası olarak adlandırılan, Bozkurt adlı Türk gemisiyle Lotus adlı Fransız gemisinin 2 Ağustos 1926'da Ege Denizi'de çarpışması nedeniyle iki ülke arasında çıkan anlaşmazlıkta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda temsil etti[1]. (1927). Bu dava, tarihçiler tarafından, Türk hukukunun ve adalet örgütünün kapitülasyonlar dönemini geride bırakarak insan ve egemenlik haklarına dayalı çağdaş hukuk düzeyine yükseldiğinin bir simgesi olarak değerlendirilmektedir.
1930 yılında Ağrı'daki Kürt ayaklanmasının ardından şu sözleri söylemiştir: "Dost, düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler; bu memleketin efendisi Türklerdir. Saf Türk ırkından olmayanların Türk vatanında tek bir hakları vardır: Türklere hizmetçi olma, köle olma hakkı."
1934'de Soyadı Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle Mustafa Kemal Atatürk tarafından 'Bozkurt' soyadı verildi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesive Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Anayasa ve Devletler Hukuku profesörlüğü de yaptı.
1935 yılında Mason Locaları'nın kapatılmasında büyük rolü vardır.
21 Aralık 1943'de beyin kanaması sonucu İstanbul'da ölen Mahmut Esat Bozkurt, TBMM'de 1. Dönemden ölümüne kadar sürekli İzmir Milletvekili olarak görev yaptı.
Bozkurt'un kabri İzmir ili Selçuk ilçesinde özel bir mezarlıktadır.
Bozkurt'un 1926 yılında kaleme almış olduğu Medeni Kanun Genel Gerekçesi'nin (Esbabı Mucibe Layihası), 2001 TBMM'sinde sebebiyet verdiği tartışmalar nedeniyle ismi bir kez daha gündemde yer etmiştir.
Mahmut Esat Bozkurt Kitapları - Eserleri
- Atatürk İhtilali
- Aksak Demir'in Devlet Politikası
- Masonlar Dinleyiniz!
- Türk İhtilali'nde Vatan Müdafaası
- Liberalizm Masalı
- Mahmut Esat Bozkurt Toplu Eserler-II
- Mahmut Esat Bozkurt Toplu Eserler - I
- Mahmut Esat Bozkurt Toplu Eserler-III
- Mahmut Esat Bozkurt Toplu Eserler - IV
- ATATÜRK İHTİLALİ 3
Mahmut Esat Bozkurt Alıntıları - Sözleri
- devlet gelirlerinden suistimal edenlerin cezaları kanunen ölümdü. (Aksak Demir'in Devlet Politikası)
- "Din ve kanunlar üzerine kurulmayan bir devlet uzun süremez. Böyle bir devlet çıplaktır." (Aksak Demir'in Devlet Politikası)
- Büyük Türk gençliği, mefkûresini masonlukta bulamaz. O, idealini on bin yıllık Türk tarihi kokan bu topraklarda, bütün bir medeniyete on bin yıl üzerinden bakan milletinin bağrında bulabilir. Her şeyden evvel Türküz, her şeyden sonra yine Türküz. Onun için yaşarız, onun için ölürüz. (Masonlar Dinleyiniz!)
- "Milleti kurban edenler, millete kurban olur." - Namık Kemal (Atatürk İhtilali)
- İnsan bütün bu politika kavgaları arasında başını elleri içine alıyor, da düşündüğü zaman görüyor ki hakikatlar bulut altında kalmış bir güneş halinde gizlidir. Zaman bulutları sıyırıyor, güneş yeni baştan etrafı alacaktır. (Mahmut Esat Bozkurt Toplu Eserler-II)
- "Vatan, mukaddesat, tarih, kahraman cetlerimiz titriyor. Dünya ve fazilet titriyor. Türk'e esaret zincirleri vurulamayacak diyor. Yaşasın Türkiye!" (Türk İhtilali'nde Vatan Müdafaası)
- “Atatürk İhtilali’nin belirli yönü Türk milliyetçiliğidir! Türk olmaktır! Geçmişi bu prensip temizledi. Yeniliği bu prensip getirdi.” (Atatürk İhtilali)
- Nerede kaldı ki, masonluk bir vicdan meselesi de değildir. Türkiye'de siyaset yapıyor, memleketi ikiye ayırıyor. Türk gençliğini şuursuz hülyalar içinde bırakıyor. Tehlike var! (Masonlar Dinleyiniz!)
- Ve Namık Kemal'in dediği gibi: "Milleti kurban edenler, millete kurban olur." (Atatürk İhtilali)
- "Hazır ol cenge, eğer ister isen sulh-u salah!" (Türk İhtilali'nde Vatan Müdafaası)
- Memleketimizin Tanzimattan sonraki tarihini inceleyen Avrupalı tarihçilerden Diriyol aşağı yukarı diyor ki: Tanzimat, başta softalar olduğu halde mutaassıpların düşmanlığıyla karşılandı. Bunları tahrik eden hissiyatı bir tarafa koyalım. Fakat inkarı mümkün olmayan bir hakikat vardır ki, Tanzimat'ın siyasi, iktisadi sahalardaki liberalliğinden Türk olmayanlar kazanacak, öz Türkler zarar görecekti.. (Liberalizm Masalı)
- Yine Fransızca İllustration mecmuası “Tarih çok büyükler gördü. İskenderleri, Napolyonları, Büyük Pedroları, Washingtonları... Fakat yirminci asırda büyüklük rekorunu Atatürk, bu Türk oğlu kırdı”. diyordu. Atatürk ölebilir mi ? (Atatürk İhtilali)
- Bir millet ki, bir değildir, ayrılır, şüphesiz o milletin milli hakimiyeti de tehlikededir. (Mahmut Esat Bozkurt Toplu Eserler - I)
- "Allahım! Varlığını yeryüzünde ispat için yarattığın Türk milletini bu cehennemî gecelerin sabahına kavuştur." (Türk İhtilali'nde Vatan Müdafaası)
- "Sanki mezarlarında yatan şehitler bile hürriyet kavgasına iştirak ediyorlardı." (Türk İhtilali'nde Vatan Müdafaası)
- İnsanlığı politika entrikalarına alet etmekte mânâ yoktur. (Masonlar Dinleyiniz!)
- Çünkü amelenin ihtiyaçları artmayacak olursa, amele sonsuza kadar esaret altında bulunacaktır. (Mahmut Esat Bozkurt Toplu Eserler - I)
- Gerektiğinde Türk’ün en küçük şerefi, namusu, Türk ilinin bir çakıl taşı için milyonla Türk feda olalım. Fakat Yemen çölleri için, amansız idealist hilâfet kurumu için değil, bütün bir dünya için dahi tek bir Türk gencinin burnunun kanamasına millî rıza yoktur. Ve olmayacaktır. Bütün bir dünya, tek bir Türk delikanlısının burnunun kanamasına değmez. (ATATÜRK İHTİLALİ 3)
- “Atatürk İhtilali, Bizanslaşan saltanatı, vatansız ve milliyetsiz hilafeti kaldırdı. Ve bütün bunlardan dolayıdır ki, milliyetçiyiz, cumhuriyetçiyiz, laikiz...” (Atatürk İhtilali)
- Eğer gezegenlerin birinde insandan daha yüksek bir mahluk tanıyabilseydik, o zaman bizim hayalimizin bile ulaşamadığı derecede sınırsız ihtiyaçları olduğunu şüphesiz görecektik. (Mahmut Esat Bozkurt Toplu Eserler - I)