M. Rıza Narinli kimdir? M. Rıza Narinli kitapları ve sözleri
Yazar M. Rıza Narinli hayatı araştırılıyor. Peki M. Rıza Narinli kimdir? M. Rıza Narinli aslen nerelidir? M. Rıza Narinli ne zaman, nerede doğdu? M. Rıza Narinli hayatta mı? İşte M. Rıza Narinli hayatı...

Yazar M. Rıza Narinli edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında M. Rıza Narinli hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. M. Rıza Narinli hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte M. Rıza Narinli hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...
Doğum Tarihi:
Doğum Yeri:
M. Rıza Narinli kimdir?
M. Rıza Narinli Kitapları - Eserleri
- Kanuni Sultan Süleyman
- Sultan Abdülhamid
- Ertuğrul Gazi Osman Gazi
- Yavuz Sultan Selim
- Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler
- Osmanlı Padişahlarını Sultan Yapan Sırlar
- Çanakkale Çanakkale
- Tarihte Ünlü Kadınlar ve Başardıkları
- Güzel ve Etkili Konuşmanın Yöntemleri
M. Rıza Narinli Alıntıları - Sözleri
- "I.Süleyman'ın saltanatı döneminde yetişen başlıca şairler arasında Fuzûli, Bâki, Pir Sultan Abdal ve Bağdatlı Ruhi gösterilmektedir. Matrakçı Nasuhise dönemin en önemli ressam, tarihçi ve minyatür sanatçılarındandı. Yine bu çağda yaşayan ve Süleymanname'yi yazan şehnameci Arifî, nakkaş Nigarî ve hattat Ahmed Karahisarî'de dönemin önde gelen sanatçıları arasında yer almaktadır." (Kanuni Sultan Süleyman)
- Okumak özgürlüğe uçmaktır. (Güzel ve Etkili Konuşmanın Yöntemleri)
- "Benim iktidarımın vasıl olduğu yerlere sizin emelleriniz bile yetişemez." Fatih Sultan Mehmet (Osmanlı Padişahlarını Sultan Yapan Sırlar)
- Ben ölünce bir elimi tabutumun dışına atın. İnsanlar görsünler ki padişah olan Kanuni bu dünyadan eli boş gitmiştir. (Kanuni Sultan Süleyman)
- "Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi Saltanat dedikleri, ancak cihan gavgasıdır Olmaya baht ü sa 'det, dünya vahdet gibi" (Kanuni Sultan Süleyman)
- Dünyada ilk kez Osmanlı tarafından denenen Abdülhamid ve Abdülmecid zırhlı denizaltıları denemelerde başarılı olmuştur.Ayrıca ilk deniz müzeside bu dönemde açıldı. (Sultan Abdülhamid)
- Türkçede yaygın olarak yapılan hataların ve Türkçeleri dururken yabancı dillerden sözcükler kullanmanın başlıca sebepleri şunlardır: • Kendi benliğini tanımamak, benliğinden uzaklaşmak, • Alışkanlığı bırakamamak, ° Aşağılık duygusu, • Bilgili görünme isteği ve özenti, • Yabancı sözcüklerin Türkçe karşılığını bilmemek ve aramamak, • Türkçelerini beğenmemek. (Ergenlik) (Güzel ve Etkili Konuşmanın Yöntemleri)
- "Bu toprakların bir karışını bile satmam, çünkü bu topraklar bana değil, halkıma aittir. Halkım bu toprakların her karışı için kanını feda etmiştir... Türk imparatorluğu bana değil Türk halkına aittir." II. Abdülhamid (Osmanlı Padişahlarını Sultan Yapan Sırlar)
- Kaleye çıkan Barbaros çok sayıda cami minaresi yıkıp bir çok müezzininde kellesini uçuran İspanyol Topçubaşı'yı huzuruna getirtip "Bre kafir! Keskin nişancı imişşin! Bir gülle ile bir minare yıkarmışsın. Gör şimdi top atışı nasıl olurmuş!" diyerek topa koydurduğu topçubaşıyı denize ateşledi. (Kanuni Sultan Süleyman)
- "Osmanlı'da kâinat Kur'an, insan ayettir." (Ertuğrul Gazi Osman Gazi)
- "Adalet mülkün temelidir." (Ertuğrul Gazi Osman Gazi)
- " Ölümden korkanların kılıç kuşanması ve ata binmesi münâsip değildir. " (Yavuz Sultan Selim)
- "Dostum; ben gönlümü senden yana yolladım, onun bir daha benden yana gelmesi mümkün değil." (Kanuni Sultan Süleyman)
- Sivas’a doğru seferde iken, Yavuz Sultan selime doğru koşarak yaşlı bir çoban gelir. Sulağımıza hoş geldin Sultanım! Görüyorum ki aç ve susamış durumdasın! Bu fakire misafir olursan gönül alırsın der, ve onu davet eder. Yavuz Sultan Selim: – Ben tek başına değilim Çoban baba! Ardımda koca bir ordu var! Buyurunca. Çoban tevekkül ile boynunu büktü ve; Çoban: – Allah büyüktür! Hele sen bir molanı ver! Yavuz Sultan Selim, bunda bir hikmet vardır diyerek, ordusuna mola emri verdi. Çadırlar kuruldu. Çoban sürüden 4 koyun seçerek kesti ve temizledi. Ve kazana koydu. Sonra Sultana; Çoban: – Sultanım! Askerler eti yerken, kemikleri kırmasınlar! Diyerek tembihte bulundu. Kazanlar da etler pişirildi. Gaziler çağırıldı ve kemiklerin kırılmaması tembih edildi. Nöbet, nöbet sofralara oturuldu. Bütün ordu doyuncaya kadar yedi. 4 tane kesilen koyunun etini bitiremediler. Sonra çoban kemikleri bir araya getirerek dua etti. Askerler amin dediler. Koyunlar Allah’ın izni ile dirildiler! Sürüye tekrar katıldılar. Sadece koyunlardan biri topallıyordu. Olanlara herkes şaşırmıştı. Sultan çobana sordu; Yavuz Sultan Selim: – Bu koyun ne için topallıyor! Diye sordu. Çoban Sultana; Çoban: – bir kemiği noksandır Sultanım! Dedi. Bunun üzerine Sultan Selim, sakladığı aşık kemiğini çıkardı ve sizi denemek istemiştim. Kamil bir veli olduğunuz anlaşıldı. Kusurumuzu affedin. Bize dualarınızı eksik etmeyin. Diye rica etti. Çoban: – Allah’ın rahmeti ve bereketi senin üzerindedir! Alemlere rahmet olarak gönderilen sevgili ve şerefli Peygamberimiz ve Sahabeleri senin yanındadırlar! Merak etme! Zafer senin olacak ve muzaffer bir şekilde döneceksin! (Yavuz Sultan Selim)
- II.Mehmet babası II. Murat'a tekrar tahta geçmesi için bir mektup yazar. "Eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz, yok eğer padişah ben isem size emrediyorum gelip ordunun başına geçiniz." (Osmanlı Padişahlarını Sultan Yapan Sırlar)
- Padişahların validelerine karşı son derece hürmetkar davranmaları onların saraydaki hüküm ve nüfuzlarını daha da arttırmıştır.Bunda muhakkak ki İslamiyetin ana hakkı konusundaki müessir prensiplerinin büyük rolü olmuştur. Cennet anaların ayakları altındadır , Allah Teâla'nın rızası ana ve babanın rızasındadır vb.Hadisi şerifler ana - babaya gösterilecek hizmet ve hürmeti açık bir biçimde ifade etmektedir. •Kanuni Sultan Süleyman annesi Hafsa Sultanı çok sever bir dediğini iki etmezdi .Hayırları ve iyi kalpliliğiyle ün kazanan Hafsa Sultan Manisada cami imaret medrese mektep ve hangâhı vardır. • III. Murad validesi Nurbanu Sultanın ölümünde matem elbisesiyle cenazeyi takip ile Fatih Camii ne kadar gelmiş orada namazını kıldıktan sonra sarayına dönerek ruhu için sadakalar dağıttırmıştır. • III.Mehmet Han da babası gibi validesine çok riayet gösterirdi. IV.Mehmed' in annesi Hatice Turhan Sultana III.Selim Hanın da Mihrişah Sultana karşı hürmet ve tazimleri pek fazla idi. (Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler)
- •ilk kız okulları II.Abdülhamid zamanında açılmıştır. •Çevresini daima kızların okuması için ilk adımları atmaya teşvik etmiştir.. (Sultan Abdülhamid)
- İstediğini söyleyen, istemediğini işitir. (Güzel ve Etkili Konuşmanın Yöntemleri)
- "Genelde Osmanlı haremini anlatan Avrupa kaynaklı tasvirlerde valide sultandan hiç söz edilmeyip padişah kadınları ön plana çıkarılmaktadır. Harem kısmındaki gücün valide sultanın değil de hasekilerde olduğunu savunmaki yabancı gözlemcilerin saray hayatına dair cinsel fantazi ve entrika senaryolarını daha rahat kurabilmenin bir ürünü olmalıdır. Harem-i hümayun konusunda arşiv belgelerine dayalı ciddi bir eser ortaya koyan Amerikalı tarihçi Lesli Peirce bu durumu ; büyük ölçüde kendi kraliçelerinin karşılığını arayan ve dolayısıyla Osmanlı haremindeki en büyük güç ve statü sahibinin valide sultan olduğunu anlamaya hazır olmayan Avrupalı gözlemcilerin kültürel at gözlüklerine bağlanması gerekir diyerek açıklamaktadır." (Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler)
- Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye nasihati Ey Oğul! Sabretmesini bil,vaktinden önce çiçek açmaz.Şunu da unutma,insanı yaşat ki devlet yaşasın. (Ertuğrul Gazi Osman Gazi)