Lucretius Carus kimdir? Lucretius Carus kitapları ve sözleri
Roma dönemi şair ve filozof. Lucretius Carus hayatı araştırılıyor. Peki Lucretius Carus kimdir? Lucretius Carus aslen nerelidir? Lucretius Carus ne zaman, nerede doğdu? Lucretius Carus hayatta mı? İşte Lucretius Carus hayatı... Lucretius Carus yaşıyor mu? Lucretius Carus ne zaman, nerede öldü?
Roma dönemi şair ve filozof. Lucretius Carus edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Lucretius Carus hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Lucretius Carus hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Lucretius Carus hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Tam / Gerçek Adı: Titus Lucretius Carus
Doğum Tarihi: MÖ 99
Doğum Yeri:
Ölüm Tarihi: MÖ 55
Ölüm Yeri:
Lucretius Carus kimdir?
Lukretius, (Titus Lucretius Carus) MÖ 99 - MÖ 55 yılları arasında yaşamış, kilicın üzerine atlayarak canına kıymış Roma dönemişair ve filozof.
Eksik kalan yazılarını ölümünden bir süre sonra Cicero sona erdirmiş, derleyip düzenlemişti. Michel de Montaigne adlı yazarın denemelerinde de, bu ünlü şairin sözlerine rastlayabilirsiniz.
"İnsanlar yaşatarak yaşar birbirini ve hayatmesalesini, birbirine devreder koşucular gibi."
Altı kitaptan oluşan De rerum natura (Doğa Üzerine) adlı eseri yazmış olan Lukretius,
1. hiçten hiçbir şeyin çıkmayacağı ve
2. hiçbir şeyin ortadan kaldırılamayacağı
ilkeleriyle birlikte, maddi cismin ve boşluğun varolduğunu öne sürmüştür. Lukretius, daha sonra cismi de, bileşik ve basit diye, ikiye ayırmıştır. Bunlardan bileşik cisimler nesnelere, şeylere karşılık gelirler; buna karşın, basit cisimler atomlardır. Atomun varoluşunu öne sürdüğü için, maddenin sonsuzca bölünebilirliğine karşı çıkan Lukretius, bir yandan da atomların şekil ve ağırlıkları olduğunu, fakat renk, ses, koku ve tat gibi ikincil niteliklere sahip olmadığını iddia etmiştir.
Lucretius Carus Kitapları - Eserleri
- Evrenin Yapısı
- Varlığın Yapısı
- Varlığın Yapısı
Lucretius Carus Alıntıları - Sözleri
- Yoksa tüm kurucu öğeler azalsaydı gitgide, Yani bir varlık konmazdı ortaya, oysa çiçek Gibi açılıyor nesneler, doğuyor özgün, sürelerde. (Varlığın Yapısı)
- Tükenenden, birinin ölümü ötekinin doğumudur. (Varlığın Yapısı)
- “Platoncu anlayış, gerçeği yaşananda değil, düşüncede varolanda, duyuların dışında bir ülkede arıyor; ilklerin, değişmez ölçülerin bizim evrende yalnızca görüntülerinin bulunduğunu ileri sürüyordu...” - İsmet Zeki Eyüboğlu (Varlığın Yapısı)
- Doğada biri yakar ışığı ötekiler için. (Varlığın Yapısı)
- Ne değerli oluyor elde edemediklerimiz. Bir kere de elde ettik mi, başka şeye yöneliyor tutku. Dinmez, onulmaz bir susuzlukla bağlıyız yaşama. (Evrenin Yapısı)
- Neden ölümden korkayım ki? Ölüm varken ben yokum, ben varken ölüm yok. (Evrenin Yapısı)
- Birazcık bile olsun kısaltamayız ölümü Yaşamı uzatarak. Değişmez kalır ölümden sonraki süre. Aynı sonsuz ölüm beklemektedir seni. VAROLMAMA SÜRESİ EŞİTTİR HERKESİN ;HA DÜN ÖLMÜŞSÜN ŞAFAKTA Ha aylar, yıllar önce kapamışsın gözlerini !... (Evrenin Yapısı)
- Güvenilmez Salt düşünmekle duyulara gelmeyen varlığa. (Varlığın Yapısı)
- . İpleri ve düğümleri güçlü olan o ağa girdikten sonra, aşk tuzaklarından kaçmaktan daha kolaydır; ama buna rağmen, ağaca bağlı, dolaşmış, zavallı aptal, kendi yolunda durmadığın sürece yine de çıkabilirsin. ... (Evrenin Yapısı)
- Ne yazık mutsuz insan yüreğine! Ne yazık Düşten yoksun insan kafasına! Ne kadar ufacık Aştığımız yaşam yolu, ne korkulu, ne karanlık! Anlamıyor musun, iki itisi var, iki amacı doğanın:Bedenin acı çekmemesi, erince varması ruhun,Tadından korkmaması haz veren duyumların... (Evrenin Yapısı)
- İlkesiz varlık düşünülemez bize kalırsa. (Varlığın Yapısı)
- . Hiçbirine yaşam mülk olarak verilmez; hepsi kiralık. ... (Evrenin Yapısı)
- . Sürekli damlayan bir taşı oyar. ... (Evrenin Yapısı)
- Evrende yokoluşun ardı gelmeseydi, yokolurdu, Nesneleri kuram anavarlığın öğeleri de, Baştan beri geçen günler, akan süre içinde, Bir nesne kalmazdı kurmak için yenilerini... (Varlığın Yapısı)
- . İnsanın en büyük zenginliği, mutlu bir zihinle az şeyle yaşamaktır; çünkü küçük asla eksik değildir. ... (Evrenin Yapısı)
- Ölümü geciktirmek sonsuzluğu kısaltmaz. (Evrenin Yapısı)
- Tanrıların, yırtıcı yabanların yüce anası, Varlığımızı yaratan denmiş toprağa bu yüzden. (Varlığın Yapısı)
- tanrılar sonsuz bir mutluluk vermiş mi evrene (Varlığın Yapısı)
- Ey Tanrıça, sen gelirsin gider yeller, dağılır bulutlar, Seninle bezenir yaratıcı toprak, güzel çiçeklerle. Sana gülümser durgun denizlerin suları, Işıklarla dolar pırıl pırıl yaygın gökler. (Varlığın Yapısı)
- Bir yabancı nesne girdiğinde gövdeye Karışır duyulur, başlar karşıt direnişler, Tepkiler sezilir gövdenin kimi yerlerinde, Duyarsın tepkiyi elini koyduğun bölümde. (Varlığın Yapısı)