Luc Ferry kimdir? Luc Ferry kitapları ve sözleri
Fransız Filozof Luc Ferry hayatı araştırılıyor. Peki Luc Ferry kimdir? Luc Ferry aslen nerelidir? Luc Ferry ne zaman, nerede doğdu? Luc Ferry hayatta mı? İşte Luc Ferry hayatı...
Fransız Filozof Luc Ferry edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Luc Ferry hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Luc Ferry hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Luc Ferry hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 1 Ocak 1951
Doğum Yeri:
Luc Ferry kimdir?
Luc Ferry
Filozof
Doğum: 1 Ocak 1951 (63 yaşında), Colombes, Fransa
Eşi: Marie-Caroline Becq Fouquières (e. 1999),Dominique Meunier (e. 1989–1997)
Luc Ferry Kitapları - Eserleri
- Gençler İçin Batı Felsefesi
- Dinden Sonra Dinsellik
- Ekolojik Yeni Düzen
- Siyaset Felsefesi
- Sevgi Devrimi
- Homo Esteticus
Luc Ferry Alıntıları - Sözleri
- Günümüzün hümanizmi insan-Tanrı'nın değil, tam tersine, Tanrısız insanın, kesin biçimde ve geri dönüşsüz olarak Tanrısız hale gelen insanın hümanizmidir. Kutsalın tarihsel figürü, yerini, nitelikleri ve biçimleri henüz tanımlanmamış bir 'dünyevi mutlak'a bırakmıştır. (Dinden Sonra Dinsellik)
- Kutsal bir değer fikrine işaret eden fedakârlık, sağlam bir materyalist açısından bile, paradoksal bir şekilde neredeyse dini diyebileceğimiz bir boyut barındırır. Nitekim fedakârlık, maddi veya biyolojik hayata üstün bazı aşkın değerlerin varvolduğunu zımnen de olsa kabul etmeyi gerektirir. (Gençler İçin Batı Felsefesi)
- Din, temel olarak insanbiçimci bir izdüşümün içinde yer alır. Bu izdüşüm kimilerine göre insanın özünü, kimilerine göre toplumu, kimilerine göreyse baba figürünü yansıtmaktadır. (Dinden Sonra Dinsellik)
- Ahlak dine dayalı değildir, öyle olsaydı bu bir felaket olurdu -ve teolojik etiğin sonu gelirdi. (Dinden Sonra Dinsellik)
- 'Dinden sonra' karşımıza çıkan bu 'dinsel'in statüsüdür. (Dinden Sonra Dinsellik)
- Tarih sahnesinde ilk kez kez kendini gösteren çağdaş bilimle beraber sonunda tüm insanlık için geçerli görünecek denli meşru ve inanılır olan deneysel aklın söylemi ortaya çıkar. (Sevgi Devrimi)
- Benim çocukluğımda Picasso ile dalga geçilirdi zaman zaman. Bazı ortamlar için ''şok edici'' olmaya devam ediyordu. 1960'lı yıllarda Levi-Strauss da Picasso'dan haz etmediğini yazma cesareti göstermiştir. Günümüzdeyse Picasso artık ''kutsal inekler'' arasındadır; demem o ki, Picasso artık sadece gülmek için bile olsa eleştirilmesi asla mümkün olmayan dokunulmazların bir örneği, arketipidir. (Sevgi Devrimi)
- Şu iki şeyin kökünü kazımak gerekir: gelecek kaygısı ve kötü anıları hatırlamak. Olup bitenler artık beni ilgilendirmiyor, gelecek ise henüz ilgilendirmiyor. -Seneca, Lucilius'a Mektuplar (Gençler İçin Batı Felsefesi)
- Evlilik, bir takım hedefler ve farklı mecburiyetlerin bir sonucudur. (Sevgi Devrimi)
- Bugün bile, yeryüzünü ve yanı sıra onun üzerinde gelişen hayvanları ve bitkileri konu alan bir etik yoktur. Yeryüzü, tam da Odysseus'un genç köleleri gibi, her zaman için bir mülkiyet olarak düşünülmektedir. Yeryüzüyle kurulan ilişki hala kesinlikle ekonomiktir: Ayrıcalıkları içermekte, ama hiçbir yükümlülüğü dikkate almamaktadır (Ekolojik Yeni Düzen)
- Dünyanın kutsallık niteliği hem içkin hem de aşkındır. (Gençler İçin Batı Felsefesi)
- ''Tarih bizim yasamız değildir.'' (Sevgi Devrimi)
- Eleştirel düşüncenin özeleştiri yapması gerekir. Bu da, modern filozofların kavramaya başladıkları fakat Nietzsche ve büyük materyalistlerin paradoksal bir şekilde yapmayı reddettikleri bir şeydir. İş metafiziğin ve dinin mühürlerini kırmaya, çekiçle putları parçalamaya geldiğinde, soybilimci yapısökümcü harikalar yaratır fakat iş kendine geldiğinde kılını kıpırdatmaz. Özeleştiriye, özdüşünüme duyduğu tiksinti, dünyaya bakışının adeta kurucu öğesidir. Başkaları söz konusu olduğunda zihin açıklığı hayranlık vericidir; fakat iş kendi söylemine geldiğinde, körlüğünün eşi benzeri yoktur. (Gençler İçin Batı Felsefesi)
- Ölümlü ve cahil insan, aşama aşama Mutlak olana, yani Tanrı'ya, sonsuz anlığa, 'mutlak bilgi'ye yaklaşacaktır. (Dinden Sonra Dinsellik)
- Başta Marx ve Nietzsche olmak üzere materyalistler, yakın uzak herkes hakkında sürekli yargı beyan etmekten, felsefeleri gereği uzak durmaları gereken ahlaki yargılara başvurmaktan asla çekinmezler. Niçin böyle? Gayet basit; çünkü materyalistler, felsefi kuram gereği inkar etmeleri gereken özgürlüğü, hayatın içinde farkında olmadan insanlara atfetmeyi sürdürürler. (Gençler İçin Batı Felsefesi)
- 18. yüzyılda ve hatta günümüzde de, misyonerlerin çabalarına rağmen İsa adı Çin'de veya Sri Lanka'da bir köylü için hiçbir anlam ifade etmemiştir, etmez. Buna karşın, çağdaş bilimin ilkeleri bütün dünyaya yayılır ve okullar aracılığıyla, yavaş yavaş bütün dünya çocuklarına öğretilir. Neden? Çok basit; çünkü atalet prensibi ya da yerçekimi kanunu fakirler kadar zenginler için de geçerlidir; zayıflar için de güçlüler için de, aristokratlar için de avam için de geçerlidir. (Sevgi Devrimi)
- Bütünün parçası olarak varsın: Seni üreten bütünün içinde yok olacaksın; ya da daha doğrusu, dönüşüp, bütünün hayat veren aklına döneceksin yeniden. (Gençler İçin Batı Felsefesi)
- Nitekim, öyle zamanlar vardır ki, dünyada bulunuşumuz, onu değiştirmek için değil, sadece ve sadece sevmek için, dünyanın bize sunduğu sevinçleri ve güzellikleri bütün gücümüzle tatmak içindir. Örneğin denize girmeye gittin ve balıkları izlemek için gözlüğünü taktın diyelim, varolanları değiştirmek, iyileştirmek veya düzeltmek için dalmazsın denize, tam tersine varolana hayranlık duymak ve sevmek için dalarsın. (Gençler İçin Batı Felsefesi)
- Nezaket ya da dilbilgisi kurallarını bizler koymadık. Bunların hemen hemen hepsi gelenektir, kalıttır, bize bırakılan mirastır. (Sevgi Devrimi)
- Geleneklerin yıkımının bedelini okul ödeyecektir ve ödemektedir de; tabii bir de iyi yurttaşlık. (Sevgi Devrimi)