Lady Montagu kimdir? Lady Montagu kitapları ve sözleri
İngiliz Yazar Lady Montagu hayatı araştırılıyor. Peki Lady Montagu kimdir? Lady Montagu aslen nerelidir? Lady Montagu ne zaman, nerede doğdu? Lady Montagu hayatta mı? İşte Lady Montagu hayatı... Lady Montagu yaşıyor mu? Lady Montagu ne zaman, nerede öldü?
![Lady Montagu kimdir? Lady Montagu kitapları ve sözleri](https://www.mardinlife.com/uploads/2023/06/17/lady-montagu-kimdir-lady-montagu-kitaplari-ve-sozleri-433310.jpg)
Tam / Gerçek Adı: Mary Wortley Montagu
Doğum Tarihi: 26 Mayıs 1689
Doğum Yeri: Londra
Ölüm Tarihi: 21 Ağustos 1762
Ölüm Yeri: Londra
Lady Montagu kimdir?
Leydi Mary 1689 yılında Londra'da soylu bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında şiir yazmaya başladı ve Latinceöğrendi. Kendisinde 11 yaş büyük bir politikacı olan Edward Wortley Montagu'ya aşık oldu. Babasının onayını almadan 1712 yılında Edward Wortley Montagu'yla evlendi.
1716 yılında eşi İngiltere'nin Osmanlı elçisi olarak atandı. Leydi Montagu eşi ve oğluyla birlikte İstanbul'a geldi. Lale Devrininbaşlangıcına rast gelen bu dönemde 2 yılını İstanbulda geçirdi. İngiltere'deki arkadaşlarına İstanbul'daki izlenimlerini en ince ayrıntılarıyla anlatan birçok mektuplar yazdı.
1718 yılında eşiyle birlikte Londra'ya geri döndü ve sosyetenin aranan bir üyesi oldu. Hikayeler ve çeşitli konularda makaleler yazdı. Diğer soylularla çeşitli konularda topluma açık tartışmalara girdi. Bazı görüşlerinlerden dolayı feminizmin ilk savunucularından biri olarak kabul edilmektedir. 1738 yılında Venedikli Kont Francesco Algarotti'ye aşık oldu. Eşi ve çocuklarını terkederek İtalya'ya gitti. Kont Algarotti'yle aralarının bozulmasına rağmen yaşamının geri kalan bölümünün çoğunu İtalya'da geçirdi. 1762 yılında Londra'da öldü.
Lady Montagu Kitapları - Eserleri
- Şark'tan Mektuplar
Lady Montagu Alıntıları - Sözleri
- İngiltere’de yalancılar yaptıklarıyla övünürler, burada ise yalan söylediğinden emin olunduğu zaman alınlarına kızgın demir basılıyor. Bu kanun bizde uygulanırsa ne kadar güzel yüzün bozulduğu, ne kadar kibar sınıfına mensup kişilerin kaşlarına kadar inen perukalarla dolaşmağa mecbur kaldıkları görülür. (Şark'tan Mektuplar)
- Fakat elbiselerinde statü farkı yoktu. Hepsi tabiatın yarattığı statüdeydi. Hiçbir güzellik ya da çirkinlik gizlenmemişti. Çoğunun teni goz kamaştırıcı beyazlıktaydı ve omuzlarına dökülen inci ya da kurdelalarla örülmüş güzel saçların dışında bir süsleri ve örtüleri yoktu. (Şark'tan Mektuplar)
- Harcadığımız çabaların meyvelerini toplamadan ihtiyarlıyoruz, ölüyoruz. (Şark'tan Mektuplar)
- "Zaman kederimi bir parça hafifletti. Fakat yine de haftanın bir kaç günü onun için gözyaşı dökerim." (Şark'tan Mektuplar)
- Türk kadınlarının en büyük süsü Türk oluşlarıdır. Onlar süslenmek için elmas veya zümrüt takınmıyorlar, belki üzerilerinde taşıdıkları o taşları süslemiş ve kıymetlendirmiş oluyorlar. Çünkü her Türk kadını canlı bir inci ve paha biçilmez bir pırlantadır. (Şark'tan Mektuplar)
- çünkü ateş beslenmek ister, beslenmezse söner. (Şark'tan Mektuplar)
- Türkiye'de çocuklara yapılan çiçek aşısının İngiltere'ye getirilmesi onun tarafından öngörülen bir seyir takip eder. Mary Montagu bunun için iki doktoru ikna eder. Bunlardan birisi olan Dr. Richard Mead hatta 1722'de bu konuda bir broşür yazar ve bu broşür yedi baskı yapar. Neticeden emin olunmadığı için denemek üzere yedi hükümlü ve altı yetim çocuk kendilerini aşılatmak zorunda kalır. Pek çok başarıdan sonra kraliyet ailesinin iki üyesine de aynı aşı yapılır. Ve böylece çocuk aşısı İngiltere'de yerleşir. (Şark'tan Mektuplar)
- Eğer çıplak dolaşmak moda olsa kimse yüz güzelliğini dikkate almazdı (Şark'tan Mektuplar)
- - Niçin bizim gibi şarap içiyorsunuz? - Allah bütün nimetleri insanların faydalanması için yarattı (Şark'tan Mektuplar)
- "Uzun zamandan beri kendimi hiç olarak kabul etmeyi öğrendim." (Şark'tan Mektuplar)