diorex
Dedas

Kenan Akyüz kimdir? Kenan Akyüz kitapları ve sözleri

Türk Edebiyat Tarihçisi ve Yazar Kenan Akyüz hayatı araştırılıyor. Peki Kenan Akyüz kimdir? Kenan Akyüz aslen nerelidir? Kenan Akyüz ne zaman, nerede doğdu? Kenan Akyüz hayatta mı? İşte Kenan Akyüz hayatı... Kenan Akyüz yaşıyor mu? Kenan Akyüz ne zaman, nerede öldü?

  • 14.12.2022 06:00
Kenan Akyüz kimdir? Kenan Akyüz kitapları ve sözleri
Türk Edebiyat Tarihçisi ve Yazar Kenan Akyüz edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Kenan Akyüz hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Kenan Akyüz hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Kenan Akyüz hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1911

Doğum Yeri: Yanya

Ölüm Tarihi: 1996

Ölüm Yeri: İstanbul

Kenan Akyüz kimdir?

Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun olmuştur. Yüksek öğretimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 1934'de tamamlayıp üniversite diploması almıştır. Sonra 1934-1944 yıllarında Kenan Akyüz, Kars, Sivas, Yozgat liselerinde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. 1944'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde yeni kurulan Türk Edebiyatı bölümünde doçentlik görevini almıştır. 1954′te profesörlüğe yükselmiştir. 1982 yılında emek­li olmuştur. 1996'da İstanbul'da ölmüştür.

Türk edebiyat tarihiyle ilgili araştırma ve incelemeleri bulunan Akyüz, özellikle 19. yy'dan sonraki dönemi konu alan çalışmalarıyla tanınır. Tanzimat yazarlarının kimi yapıtlarının yeni basımlarını hazırlamış, 1964'te yayınlanan Fundamenta'nın Modern Türk Edebiyatı bölümünü yazmıştır.

Kenan Akyüz Kitapları - Eserleri

  • Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri
  • Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri
  • Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi

Kenan Akyüz Alıntıları - Sözleri

  • Koyamam kargayı bülbül yerine Çiçek açmış dikeni gül yerine (Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi)
  • Fransa, Türkiye’nin Batı medeniyetine açılan ilk kapısı olur. (Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri)
  • Zevk-i vaslınla geçen demlerimi yâd edeyim Bırakın ağlayayım halime feryâd edeyim Aşk ile âh edeyim şöyle ki tesirinden Beni bin nâre yakan gönlümü berbâd edeyim ... (Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi)
  • Bir kitap nasıl bu kadar pahalı olabilir ya Allahım birini alsam diğeri neden almadın diye ağlicak, bende alamadım diye! (Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi)
  • Tanzimât devrinde Batı edebiyatı demek, Fransız edebiyatı demektir. Bütün türlerde ilk tanınan ve örnek alınan yazar ve şairler bu edebiyatın temsilcileridir (Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri)
  • Gülhane Hatt-ı Hümâyûnu diye de anılan bir ferman, Osmanlı İmparatorluğunun, üstünlüğünü her alanda artık kesinlikle kabul ettiği çağdaş Batı medeniyetini örnek almayı bütün ülkeye ve dünyaya resmen ilan ve taahhüd eden ilk yazılı belgedir. (Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri)
  • Takvîm-i Vekayi adını taşıyan ve devlet tarafından çıkarılan bu gazetede, devlete ait olarak, halkın ilgi duyabileceği basit haberler verilmekte idi. Türkçe ve Fransızca olarak, haftada bir çıkıyordu. (Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri)
  • ... çağdaşlaşma olayı bir bütündü ve her şeyden önce, bir “zihniyet değiştirme” olayı idi. (Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri)
  • Gördüm yüzünü türâb içinde, Geldim, aradım kitâb içinde. Bir hâb gelir o, dîdeden dûr, Gitti diyemem mezara ol nûr Bu sıfır nedir hisâb içinde? Erkaam ona inkılâb içinde. Bir hîci-yi zî-vücûd, yâhud, Bir kabrdır ıztırâb içinde (Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi)
  • Tanzimât hareketi -bir anlamda- bir "halka iniş" hareketi olduğu için,edebiyatta "halkın anlayabileceği bir dil" üzerinde direnilmesini de tabiî karşılamak gerekir. (Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri)
  • Çağdaşlaşma hareketinin bir bütün olduğunu ve onun bir programa bağlanması gerektiğini ilk kavrayan hükümdar, 3. Selim olmuştur. (Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri)
  • Yürüdüm biraz güç, biraz bî-huzur Dikenlik, çetin taşlı bir sâhadan; Önüm bir yokuş, hep çakıl, hep diken; Yürüdüm fakat ben muannid, sabûr. ... (Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi)

Yorum Yaz