John Maynard Keynes kimdir? John Maynard Keynes kitapları ve sözleri
İngiliz İktisatçı ve Yazar John Maynard Keynes hayatı araştırılıyor. Peki John Maynard Keynes kimdir? John Maynard Keynes aslen nerelidir? John Maynard Keynes ne zaman, nerede doğdu? John Maynard Keynes hayatta mı? İşte John Maynard Keynes hayatı... John Maynard Keynes yaşıyor mu? John Maynard Keynes ne zaman, nerede öldü?
![John Maynard Keynes kimdir? John Maynard Keynes kitapları ve sözleri](https://www.mardinlife.com/uploads/2022/11/29/john-maynard-keynes-kimdir-john-maynard-keynes-kitaplari-ve-sozleri-348380.jpg)
Tam / Gerçek Adı: John Maynard Keynes
Doğum Tarihi: 5 Haziran 1883
Doğum Yeri:
Ölüm Tarihi: 21 Nisan 1946
Ölüm Yeri:
John Maynard Keynes kimdir?
John Maynard Keynes radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Britanyalı iktisatçıdır.
Ekonomik durgunlukla mücadelede müdahaleci para ve maliye politikalarını savunmasıyla tanınır. Bu düşünceleri daha sonra Keynesci ekonomi akımı içinde biçimlenmiştir. Temel politika önermesi talep yönlü makroekonomik poltikalardır. Yatırımları faiz ve sermayenin marjinal etkinliği yardımıyla açıklamaktadır. Ekonomi daima tam istihdam denge düzeyinde bulunmamaktadır. Ekonomide eksik istihdam ve atıl kapasite vardır. Ekonomideki işsizlik gayri iradi işsizlik olarak adlandırılmaktadır.
Keynes'in en ünlü eseri 1936 yılında yayınlanmış olduğu, İstihdamın, Paranın ve Faizin Genel Teorisi (The General Theory of Employment, Interest and Money) ya da kısa adıyla Genel Teori diye bilinen kitaptır. Bu kitabıyla Klasik İktisatçıların öne sürdüğü teorileri kabul etmekle beraber, Klasik istihdam teorisine karşı çıkmıştır. Klasikçilerin öne sürdüğü ekonominin kendiliğinden eski haline gelme görüşünü imkânsız bulmaktadır I. Dünya Savaşı sonunda toplanan Paris Barış Konferansı'na İngiltere Hazinesi'ni temsilen katılmıştır.
Savaş sonrasında danışmanlık ve gazetecilik yapan Keynes, II. Dünya Savaşı'nın bitmesine az kala, 1944 yılında toplanan Bretton Woods Konferansı'nda İngiliz Heyeti'ne başkanlık yapmıştır. Keynes, Amerika Birleşik Devletleri tezlerine karşı İngiliz tezlerinin savunucusu olmuş ve konferansta kendi adı ile anılan, Keynes Planını sunmuştur.
Keynes, piyasa kurumunun üretim faktörlerinin sektörler arasında dağılımını yönlendirmeye, yani üretim bileşimini toplumun tercihlerine göre değiştirmeyi başardığını kabul etmektedir. Buna karşılık piyasa ekonomisinde işgücünün tam istihdamını ve üretim kapasitesinin tam kullanımını sağlayacak bir mekanizma olmadığını öne sürmüştür. Ekonomide üretilen tüketim ve yatırım mallarını masedecek tüketim ve yatırım harcaması yapılmadığında firmaların üretimi kısacağını, bunun da iktisadî daralmaya ("resesyona") yol açacağını izah etmiştir. Keynes, bir daralma baş gösterdiğinde firma yöneticilerinin kötümserleşip yatırım yapmaktan çekinmeleri hâlinde (19. yüzyıl sonlarında ve 1930lu yıllardaki gibi) ortaya çıkan düşük millî gelir - düşük istihdam dengesinin uzun sürebileceğini belirtmiştir. Keynes'e göre böyle bir durgun ekonomide devlet para arzını artırarak faiz haddini düşürmek suretiyle yatırım harcamalarını teşvik edebilir. Bu politika yatırımları artırmakta etkili olmazsa, devlet kendi harcamaları ile (cari harcamaları ve yatırım harcamaları ile) millî geliri artırabilir. Özetle, devlet para politikası ile veya maliye politikası ile harcamaları artırarak millî geliri artırmayı ve yüksek işsizlik oranını azaltmayı başarabilir.
1970'lerde stagflasyon (durgunluk içinde görülen enflasyon) tecrübesi, Keynes'in gözlemediği bir makroiktisadî olay olduğundan, Keynes'in kuramında buna bir açıklama yoktu. 1970li yıllardan itibaren gelişmiş kapitalist ülkelerde ortaya çıkan yeni görüşler işsizliği toplam harcamalardaki yetmezlikten değil, refah devletinde işçilerin iş disiplinini yitirmesinden kaynaklandığını öne sürünce Keynes'in telkin ettiği tam istihdamı hedefleyen makroiktisat politikalarından vazgeçildi. Ancak Keynes'in millî geliri toplam harcamaların belirlediğine ilişkin teorisi hâlen genel kabul gören bir kuram olarak kalmıştır.
John Maynard Keynes Kitapları - Eserleri
- Para Üzerine Bir İnceleme
- Genel Teori
- The Economic Consequences of The Peace
- Versay Sulhu’nun Netayic-i İktisadiyesi
John Maynard Keynes Alıntıları - Sözleri
- Doğrusunu isterseniz enflasyonun denetimden çıkmasına ücret artışlarının yol açtığını söylemek düpedüz yalandır. Enflasyon, devletin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere giderek daha fazla kağıt para bastığı ekonomik veya politik panik dönemlerinde denetimden çıkar. (Genel Teori)
- Mevcut örgütlenme, donanım ve teknik örgütlenme veri iken istihdam artışı ancak reel ücretlerin oranındaki düşüşü ile gerçekleştirebilir. (Genel Teori)
- Yalınlık amacıyla, ele alınan dönem boyunca likit olmayan varlık miktarındaki herhangi bir değişimin, böyle varlıkların toplam stoğuna nispeten küçük olduğu varsayılmıştır. Bu kısıtlamayı kaldırmamız tezin niteliğini değiştirmez, ama o durumda, gömüleme eğiliminin bir eğri yerine bir eğri ailesiyle temsil edilmesi gerekir. (Para Üzerine Bir İnceleme)
- "Toplum küçük hazların gündelik tatmini için değil, gelecek güvencesi ve ırkın gelişmesi, -yani 'ilerleme' için çalışıyordu." (The Economic Consequences of The Peace)
- Zorluk, yeni fikirlerin anlaşılmasında değil, çoğumuzun yetiştirilmesi çerçevesinde zihnimizin her köşesinde dallanıp budaklanmış eski fikirlerden uzaklaşılmasında yatmaktadır. (Genel Teori)
- Kriz süreçlerinde kapitalistlerin yatırımların kısarak işten çıkarmalara yönelmeleri, ücretleri düşürmeleri ücretli kesimin tüketimini daha da baskılamakta, geleceğin belirsizliği nedeniyle tasarruf eğilimini arttırmakta ve aşırı üretim krizini de derinleştirmektedir. (Genel Teori)
- Gelir seviyesi arttıkça bireylerin marjinal tüketim eğilimleri düşmektedir. Marjinal tüketim eğilimi, bir tüketicinin net gelirinde oluşan artışın harcamalarına ne derecede etki ettiğimi gösteren bir parametredir. Gelirde meydana gelen bir artışın ne kadarının tüketime gideceğini anlatmaktadır. (Genel Teori)
- "Almanya'nın savaş öncesi dış yatırımları toplamda 6 milyar 250 milyon doları bulunuyordu ve bunun yaklaşık 2 milyar 500 milyon doları Rusya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'de yapılan yatırımlardı. Ve bu "barışçıl nüfus" sistemiyle söz konusu ülkelere sadece sermaye vermekle kalmıyor, en az sermaye kadar gereksinim duydukları ekonomik örgütlenmeyi de sağlıyordu..." (The Economic Consequences of The Peace)
- Faiz oranlarının düşürülmesi belli bir seviyeden sonra tasarrufların yatırıma dönüşmesini sağlamakta yetersiz kalmaktadır. (Genel Teori)
- Uzun vade kavramı olaylara bakışımızı yanlış yönlendirir. Çünkü uzun vadede hepimiz ölmüş olacağız. (Genel Teori)
- "Enflasyonist tehdit sadece savaşın bir ürünü, barışın tedavi etmeye başladığı bir olgu değildir. Sonu henüz görünmeyen sürekli bir durumdur." (The Economic Consequences of The Peace)
- "Bir yandan işçi sınıfı cahillikleri ya da güçsüzlükleri nedeniyle, doğa ve kapitalistlerin iş birliğiyle üretilen pastadan çok küçük bir pay talep edebilecekleri bir durumu kabul ettiler ya da gelenek, görenek, otorite veya köklü bir toplum düzeni tarafından kabul etmeye mecbur bırakıldılar, ikna edildiler veya kandırıldılar. Diğer yandan, kapitalist sınıflara da pastanın en güzel tarafının kendilerinin olduğu benimsetildi ve kuramsal olarak bunu tüketmekte özgür olmalarına olanak tanındı." (The Economic Consequences of The Peace)
- Satış satmak alış almaktır. (Genel Teori)