akademi
dedas

Jean Piaget kimdir? Jean Piaget kitapları ve sözleri

İsviçreli Psikolog Jean Piaget hayatı araştırılıyor. Peki Jean Piaget kimdir? Jean Piaget aslen nerelidir? Jean Piaget ne zaman, nerede doğdu? Jean Piaget hayatta mı? İşte Jean Piaget hayatı... Jean Piaget yaşıyor mu? Jean Piaget ne zaman, nerede öldü?

  • 20.03.2022 04:00
Jean Piaget kimdir? Jean Piaget kitapları ve sözleri
İsviçreli Psikolog Jean Piaget edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Jean Piaget hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Jean Piaget hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Jean Piaget hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 9 Ağustos 1896

Doğum Yeri: Neuchâtel, İsviçre

Ölüm Tarihi: 16 Eylül 1980

Ölüm Yeri: Cenevre, İsviçre

Jean Piaget kimdir?

Çocukların bilişsel gelişim süreçleri ile ilgili alanında ilk araştırmaları yapmış psikolog.

Genetik epistemoloji ve bilişsel gelişim alanında çığır açıcı çalışmalar yapmış olan Piaget, çocukta düşünce ve dil gelişiminin bir süreklilik içinde değil de, evrelerden ge­çerek oluştuğunu ve birey çevre ilişkilerinde etkin bir şekilde yapılandığını ortaya koy­muştur.

Dış dünyadan yalnızca izlenimler almakla kalmayıp zekasını etkin bir tarzda yapılandıran çocukta bilişsel yapı, Piaget’ye göre, dört evrede gerçekleşir :

Duyusal motor dönem (0-2 yaş)

İşlem öncesi dönem (2-5/6 yaş)

Somut işlemler dönemi (6/7-11/12 yaşlar) - (somut işlemsel dönem olarak da adlandırılır.)

Soyut işlemler dönemi (11/12 ve sonrası) - (formel işlemsel dönem olarak da adlandırılır.)

Jean Piaget, çocuk zihniyetinin yetişki­nin zihniyetiyle hiçbir ilişkisi olmadığını öne sürmüştür. Çocuğun mantığı kendine özgü olduğu gibi, ona göre, düşüncesi de benmerkezlidir. O kendisi için gelişir, kendi tarzında eğlenir; aklın kavramsal bilgileriyle ilgisi yoktur, çelişki bilmez. Çocuk ancak başkalarının düşüncesiyle temasa, geçtiği zaman mantıklı olmaya başlar.

Ayrıca gelişim düzeyi kavramını Jean Piaget'e borçluyuz. Piaget Teorisi olarak bilinen teorisi, herkesin değişmez bazı düzeylerden geçtiğini ve bunların birbirinden ölçülebilir olarak ayrıldığını ortaya koymuştur. Bunların yanında, bilimsel gelişimi açıklamaya yönelik çok farklı ve kapsamlı bir bakış açısı ortaya koymuştur.

Jean Piaget Kitapları - Eserleri

  • Çocuk Psikolojisi
  • Çocuğun Gözüyle Dünya
  • Çocukta Zihinsel Gelişim
  • Zeka Psikolojisi
  • Yapısalcılık
  • Çocukta Dil ve Düşünme
  • Çocuğun Ahlaki Yargısı
  • Genetik Epistemoloji
  • Çocukta Akıl Yürütme ve Karar Verme
  • Çocukta Dünya Tasarımı
  • Psychology and Epistemology
  • Où Va l'Éducation

Jean Piaget Alıntıları - Sözleri

  • Gestalt psikolojisinin yaptığı tanımların ne kadar sağlam temellere oturduğunu kabul etmemiz gerekir.(Gerek algısal gerekse zeki) Zihinsel yapıların asli "bütülüğü", "iyi Gestalt'ın ve onun yasalarının varlığı, yapı değişikliklerinin denge biçimlerine indirgenmesi, vb. o kadar çok deneysel araştırmayla doğrulanmıştır ki, bu kavramlar artık çağdaş psikolojide referans olma hakkını kazanmışlardır. (Zeka Psikolojisi)
  • Toute personne a droit à l'éducation. (Où Va l'Éducation)
  • Du point de vue quantitatif l'extension considérable et toujours croissante des effectifs scolaires a conduit aux conséquences que chacun connaît. D'une part, avec la prolongation de la scolarité, une plus grande égalité de formation pour les garçons et les filles et les aides financières de l'État (bourses, etc.), il en est résulté un peu plus de justice dans les possibilités d'instruction offertes aux nouvelles générations, se traduisant finalement par une augmentation indéfinie, et parfois inquiétante du nombre des étudiants dans les universités. (Où Va l'Éducation)
  • Çocuk, dış gerçekliğe uyum sağla­madığı ölçüde benmerkezci kalıyor. (Çocukta Zihinsel Gelişim)
  • Koşullanmış bir refleks aslında asla yalnızca çağrışımlarının etkisiyle sabitlenmez, bunu ancak bir özümleme şemasının oluşturulmasıyla, demek ki erişilen sonuç göz önüne alınan özümlemenin içindeki gereksinimi karşıladığında başarır.( Pavlov'un, zil sesi bir beslenme işaretiyle bir tutulduğu sürece onu duyunca salyaları akan, ama işaretin ardından besin gelmezse salya akıtmaz olan köpeği gibi.) (Çocuk Psikolojisi)
  • Genel anlamda, algısal etkinliklerin yaşla gelişip, zekanın işlemsel ilerlemelerinde onlara verdiği talimatlara uyabilecek duruma gelebildikleri görülür. (Çocuk Psikolojisi)
  • Simgesel oyun hiç kuşkusuz çocuk oyununun doruk noktasına işaret eder. Oyunun çocuğun yaşamındaki temel işlevine çok fazla uyar. Çocuk hiç durmadan büyüklerin, ilginçlikleri ve kuralları kendisinin dışında kalan toplumsal dünyasına ve daha doğru dürüst anlayamadığı bir fiziksel dünyaya uyum sağlamak zorunda kaldığı için, yetişkinler açısından az cok eksiksiz olan, ama onun açısından yaşı küçük olduğu oranda bitmemiş durumda kalan bu uyum sağlama işinde benliğinin duygusal, hatta anlıksal gereksinimlerini bizim gibi karşılayamaz. Dolayısıyla, gerekçesi gerçeğe uyum sağlamak değil, tersine, zorlama ya da yaptırım olmaksızın benliğin gerçeği özümlemesi olan bir etkinlik alanı bulabilmesi duygusal ve anlıksal dengesi için çok önemlidir: Işte oyun da gerçeği benliğin gereksinimlerine uydurarak dönüştürür; öykünmeyse (kendi içinde bir amaç oluşturduğunda) dış modellere az çok saf biçimde uyum sağlama, zeka da özümlemeyle uyum sağlama arasındaki dengedir'. Dolayısıyla, çocuğun elinde aynı zamanda kendine özgü bir ifade aracının, demek ki kendisinin kurduğu ve isteklerine göre biçimlenecek bir gösteren sisteminin bulunması da çok önemlidir. İşte simgesel oyuna özgü simge sistemi bu işe yarar. (Çocuk Psikolojisi)
  • Süt bebeğinin duygusallığının incelenmesi, onun bilişsel işlevlerinin incelenmesinden çok daha güçtür, çünkü onun davranışlarını yetişkin odaklı yorumlama tehlikesi çok daha büyüktür. Bilinen çalışmaların çoğu psikanalitik bir yaklaşım sergileyip, yetişkin psikopatolojisinden hareketle temel evreleri ortaya koymakla yetinir. (Çocuk Psikolojisi)
  • Çocuklara kendilerine sorulan soruyu düşünüp düşünmediklerini sormak, doğal olarak, son derece anlamsızdır. (Çocuğun Gözüyle Dünya)
  • O zaman neden duyguların kendi dili olduğunu kabul etmeyelim? (Yapısalcılık)
  • "İlginin ve sevginin az ol­duğu bir ortamda çocukların gelişimi ciddi biçimde gecike­bilir." Ruth M. Beard (Çocukta Zihinsel Gelişim)
  • Psikoloji her şeyden önce biyolojidir. (Yapısalcılık)
  • Uzamsal aralık ile zamansal süre arasındaki ilişki olarak klasik hız kavramı, çocuk gelişiminde çok ileri yaşlarda, 9-10 yaşlarında ortaya çıkar.Bununla karşıtlık içinde, işlem-öncesi dönemde, 6 yaşından önce bile, bu orantıya dayandırılmayan hız sezgileri vardır. (Genetik Epistemoloji)
  • Çocuk, spontan fikirlerine doğuştan gelmeyen farklı tanımlar yükleyecektir. (Çocuğun Gözüyle Dünya)
  • Mantıksal düşüncenin kökleri sadece dilde değil, fakat daha da sık olarak, yansıtıcı soyutlamayı temel olarak alan eylemlerin koordinasyonunda bulunur. (Genetik Epistemoloji)
  • Gerçekte, eğer küçük çocuk cansız cisimlere canlılık veri­ yorsa, buna karşılık ruhun yaşamım maddileştiriyor: Düşün­ ce onun için bir sestir, ağızdaki bir ses ya da «arkadan gelen küçük bir ses», bu ses «rüzgardır». Düşler, genelde biraz korkutucu imajlardır ve gece ışıklarım gönderirler (ay, sokak lambaları) ya da gelip odalanmızı dolduran havayı gönderir­ ler. Ya da daha sonra, bu düşler bizden geliyormuş gibi algı­ lanırlar, ama bunlar yine de imajdırlar ve uyanıldığı zaman kafanın içindedirler, uyur uyumaz yatağın üzerine konmak ya da odanın içinde kalmak için kafadan çıkarlar. İnsan ken­ dini düşünde gördüğü zaman, o sırada çifttir: İnsan yatağın­ da gördüğü düşe bakıyordur, ama maddesizliğin ya da ima­jın çift niteliğiyle «düşün içindedir». (Çocukta Zihinsel Gelişim)
  • Ahlaklı İnsan Zekidir. Ama Her Zeki Ahlaklı Olmayabilir. (Zeka Psikolojisi)
  • “Baba, bakışlarımız karşılaştıklarında niçin karışmıyorlar birbirleriyle?” (Çocuğun Gözüyle Dünya)
  • Spitz sonra, Goldfarb, Bowlby gibi psikanalistler hospitalizm başlığı altında anneden ayrılmanın, annenin olmayışının ve yardım kuruluşlarındaki etkiyi incelemişlerdir. Derlenen olgular gelişimde kasıtlı gecikmelerin ya da kalıcı ayrılık durumunda [durma ve gerilemelerin] varlığını ortaya koymuştur. (Çocuk Psikolojisi)
  • Adalet duygusu daha 7-8 yaşta boyun eğmeye baskın gelmeye başlar. (Çocuk Psikolojisi)

Yorum Yaz