İsmet Barutçugil kimdir? İsmet Barutçugil kitapları ve sözleri
Akademisyen ,yazar İsmet Barutçugil hayatı araştırılıyor. Peki İsmet Barutçugil kimdir? İsmet Barutçugil aslen nerelidir? İsmet Barutçugil ne zaman, nerede doğdu? İsmet Barutçugil hayatta mı? İşte İsmet Barutçugil hayatı...

Tam / Gerçek Adı: Prof. Dr. İsmet Barutçugil
Doğum Tarihi: 1950
Doğum Yeri: Gaziantep
İsmet Barutçugil kimdir?
1950 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. 1967 yılında İstanbul Vefa Lisesi'nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini kazandı. Öğrencilik yıllarında Aiesec aracılığıyla İtalya ve Çekoslavakya'da staj yaptı. 1971 yılında İktisat Fakültesi Maliye - Siyasal Bilgiler Bölümü'nü bitirdi. Aynı yılın Aralık ayında yeni kurulmakta olan Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü'nde asistan oldu.
İktisat Fakültesi'nde başladığı yüksek lisans ve doktara çalışmalarını aralıksız sürdürerek 1975 yılında "Türkiye'de Demir Çelik Endüstrisi" konulu tezi ile İktisat Doktoru ünvanını aldı.
1976 yılında Bursa Üniversitesi'nin kurulmasıyla bu üniversitenin İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi'ne geçti. Bu fakültede 1980 yılında "Araştırma ve Geliştirme Yönetimi" konulu tezi ile doçent oldu. Bu tez konusuyla ilgili olarak British Council bursu ile Manchester Business School ve Bradford Üniversitesinde çalıştı.
1982 yılından itibaren Bursa Üniversitesi ve Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin birleştirilmesiyle oluşturulan Uludağ Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevini sürdürdü.
1983-1985 yılları arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulundu.
1986 yılında Fulbrigth bursunu kazanarak sekiz ay süre ile A.B.D.nde Salt Lake City'deki Utah Üniversitesi'nde "Büyük Ölçekli Projelerin Yönetimi" konusunda çalıştı ve çeşitli eğitim seminerlerine katıldı.
1987 yılında Uludağ Üniversitesi'nde profesörlüğe atandı. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne geçerek İngilizce İktisat Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1990-1995 yılları arasında Yıldız Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Marmara Üniversitesi Bankacılık Enstütüsü'nde de yönetim ve pazarlama dersleri verdi.
Bu dönemde, TÜSSİDE, MPM, Bankalar Birliği gibi kuruluşlar adına da çok sayıda eğitim gerçekleştirdi.
Üniversitede çalıştığı yıllarda yayınlanmış yedi kitabı ve 35 kadar makalesi vardır. İşletmelere yönelik eğitimlerde kullanılmak üzere, çok sayıda eğitim materyali geliştirdi.
1983-1990 döneminde ikisi Enka Vakfı ve diğerleri de İstanbul Ticaret Odası ve Milliyet gazetesinden olmak üzere dört bilimsel eser yarışması ödülü kazandı.
1997'de Washington D.C.'de ve 2000 yılında Dallas, Texas'ta toplanan ASTD (American Society for Training & Development) kongrelerine katıldı.
Kurucu ortağı olduğu RCBA & DOOR Eğitim Danışmanlık firmasının yöneticisi ve DOOR Training International'ın Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri temsilcisidir.
Evli ve üç çocuk babası. İngilizce ve Fransızca biliyor.
ESERLERİ:
Türkiye'de Demir Çelik Endüstrisi, Bursa Üniversitesi Yayını, İstanbul 1978
Teknolojik Yenilik ve Araştırma Geliştirme Yönetimi, Bursa Üniversitesi Yayını, Bursa, 1981.
Turizm İşletmeciliği, Bursa Üniversitesi Yayını, Bursa, 1982 (2. ve 3. Baskı Beta Yayınevi, İstanbul, 1989 ve 1993)
Üretim Sistemi ve Yönetim Teknikleri, Bursa Üniversitesi Yayını, Bursa, 1983 (2. Baskı 1989)
İnşaat Yönetimi, Enka Vakfı Yayını, İstanbul 1984. (2. Baskı İnkilap Kitabevi, İstanbul, 1986)
Turizm Ekonomisi ve Turizmin Türk Ekonomisindeki Yeri, Beta Yayınevi, İstanbul, 1986
Cumhuriyetten Bu Yana Türkiye Ekonomisinin Gelişimi ve Geleceğe Bakış, İstanbul Ticaret Odası Yayını, İstanbul, 1989.
Eğiticinin Eğitimi: Eğitim Becerilerinin Geliştirilmesi, Kariyer Yayınları, Istanbul, 2002
Performans Yönetimi, Kariyer Yayınları, Istanbul, 2002
Bilgi Yönetimi, Kariyer Yayınları, Istanbul, 2002
İş Hayatında Kadın Yönetici, Kariyer Yayınları, Istanbul, 2002
İsmet Barutçugil Kitapları - Eserleri
- Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi
- Yöneticinin Yönetimi
- Performans Yönetimi
- Eğiticilik Becerileri Eğiticinin Eğitimi
- Eğiticinin Eğitimi
- Kişisel Gelişimde Kapıları Açmak
- Müşteri İlişkileri ve Satış Yönetimi
- Arge Yönetimi
- Kültürler Arası Yönetim
- Stratejik Yönetim 101
- Proje Yönetimi
- Liderlik
- Organizasyonlarda Duyguların Yönetimi
- Yöneticiler İçin Koçluk Becerileri
- Bilgi Yönetimi
- Stratejik İnovasyon Yönetimi
- Kültürler Arası Farklılıkların Yönetimi
- Etkili Yönetim Becerileri
- İş Hayatında Kadın Yönetici
İsmet Barutçugil Alıntıları - Sözleri
- Kendinize yardım etmezseniz, size kimsenin yardım etmeyeceğini biliyor musunuz? (Yöneticinin Yönetimi)
- Eğitim vermek daha çok uygulamalarla geliştirilen bir sanattır ve her eğitici zaman içinde kendi tarzını geliştirecektir, doğru olan da budur. (Eğiticilik Becerileri Eğiticinin Eğitimi)
- Konuşmadan önce dinle Yazmadan önce düşün Almadan önce ver Vazgeçmeden önce dene. (Eğiticinin Eğitimi)
- "Öğretilen şeyler unutulduktan sonra geriye kalan eğitimdir." (B.F. SKINNER) (Eğiticinin Eğitimi)
- Hep aynı şeyleri yapmak, aynı sözleri söylemek, aynı yemekleri yemek, kıcacası tekdüze yaşamak insanı uyuşturur, sıradan bir kişiye dönüştürür. Konfor alanı dışına çıkamayanlar, tıpkı durgun bir su birikintisinin zamanla çamurlanması, yosun tutması, içinde sineklerin, kurbağaların çoğalması ve sıcak bir günde kuruyup gitmesine benzer süreci yaşarlar. (Yöneticinin Yönetimi)
- İletişim güvenin anlayışın işbirliğinin paylaşmanın ve ortak sahiplenmenin temelidir. (Eğiticilik Becerileri Eğiticinin Eğitimi)
- Planlamayı başaramayanların başarısızlığı planladıkları bilinen bir gerçektir. (Eğiticinin Eğitimi)
- Yeni bir şeyi kurmak için bazı eski şeyleri bozmak gerekir. (Yöneticinin Yönetimi)
- Eğitici katılımcıların konuyu materyali kendisini ve diğer katılımcıları merak ettiklerini ve gergin olduklarını unutmamalıdır. Uyumlu bir ortamı yaratacak soğukluğu kaldıracak gerginliği yumuşatacak bir başlangıç yapmaya olabildiğince gayret etmelidir. (Eğiticilik Becerileri Eğiticinin Eğitimi)
- ARGE organizasyonlarının başarısında temel bir etken yaratıcılıktır. Yaratıcı düşünen, özgür fikirler geliştiren, alışılmışın dışına çıkarak yaratıcı çözümlerle fark yaratan insanlar ve ekipler ARGE için kritik başaran faktörlerdir. Modern işletmelerde ARGE, yenilikler yaparak, fark yaratarak rekabetçi üstünlüğü elde etmenin, kazanmanın ve büyümenin en güvenilir yoludur. (Arge Yönetimi)
- Genellikle yaşanan durum eğitim ihtiyacının yüzde on gibi küçük bir kısmının profesyonel eğitici ler insan kaynakları uzmanları danışmanlar ve okullar tarafından karşılanmakta olduğudur. Eğitimlerin yüzde doksanı işbaşında verilmektedir. Bu yöneticilerin takım liderlerinin ve deneyimli çalışanların eğiticilil becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamaktadır. (Eğiticilik Becerileri Eğiticinin Eğitimi)
- "Tohum ek, bir yılı hesaplıyorsan Ağaç dik, on yıl sonrasını tasarlıyorsan Ama, düşünüyorsan yüzyıl ötesini İnsanları eğit o zaman." Eski bir Çin şiiri (Eğiticinin Eğitimi)
- Bir mesajı etkili bir şekilde üretebilmek için iletişimin iki yönlü bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. İki yönlü iletişime etkili kullanmak yanlış anlamaları ortadan kaldırır. Eğitimde iki yönlü iletişime açmanın ve zenginleştirmenin etkili bir yöntemi sorular sormaktadır. Ancak doğru soru sorma teknikleri kullanılmadığında sonuç beklenilenin tersi de olabilir. (Eğiticilik Becerileri Eğiticinin Eğitimi)
- Planlama, gelecekteki fırsatların ve tehlikelerin dikkate alınarak bugünün kararlarının verilmesidir. (Arge Yönetimi)
- Her şeyden önce bir eğiticinin işinde başarılı olması için okullardaki eğitim ile şirketlerdeki eğitim arasındaki farkları iyi görmesi gerekir. Okuldaki eğitim bir kişi yaşama hazırlamak için ihtiyaç duyulan bilgi beceri ve tutum kazandırılması sürecidir. Şirketteki eğitim Bir şirketin çalışanlarının davranışlarını biçimlendirme sürecidir böylece onlar belirli durumlara tepki olarak arzulanan performans beklentilerini karşılayabilirler. (Eğiticilik Becerileri Eğiticinin Eğitimi)
- Araştırma ve geliştirme geleceğe dönük bir çalışmadır. Bugünün geçmiş yıllardan farklı olduğu bilindiği gibi, geleceğin de bugünden farklı olacağı açıkça bilinmektedir. Kısa, orta ve uzun dönemdeki gelişmelere işletmelerin en iyi biçimde uyum sağlayabilmeleri, önceden bir davranış tarzı belirlemelerine ve buna uygun eylem planları hazırlamalarına bağlıdır. (Arge Yönetimi)
- Usta bir eğiticinin yaptığı aslında kişinin içindeki öğrenme gücünü harekete geçirmek ve ona İlham vermektir. (Eğiticilik Becerileri Eğiticinin Eğitimi)