İsmail Aykanat kimdir? İsmail Aykanat kitapları ve sözleri
Şair, yazar İsmail Aykanat hayatı araştırılıyor. Peki İsmail Aykanat kimdir? İsmail Aykanat aslen nerelidir? İsmail Aykanat ne zaman, nerede doğdu? İsmail Aykanat hayatta mı? İşte İsmail Aykanat hayatı...

Doğum Tarihi: 29 Ağustos 1968
Doğum Yeri: Rize
İsmail Aykanat kimdir?
29 Ağustos 1968'de Rize'nin Pazar ilçesinde doğdu.
Ellinci Yıl İlkokulu ve Pazar İmam Hatip Lisesini bitirdi. Yüksek öğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı (1990). Aynı bölüme asistan olma teklifi, bitirme tezine (Behçet Necatigil'in 1968'e Kadarki Şiirlerinde İnsan) Prof. Dr. Şerif Aktaş tarafından el konularak iptal edildi. Kırıkkale Üniversintesinde Yeni Türk Edebiyatı alanında başladığı yüksek lisans öğrenimini (1996), Şerif Aktaş tarafından tezinin değiştirilmesi üzerine tamamlayamadı. 1990'dan itiba-ren Ordu, Çorum ve Kırıkkale'de edebiyat öğretmenliği yaptı. Çorum'da çeşitli radyolarda kültür-sanat prog-ramları hazırlayıp sundu (1993-94).
Bir internet sitesinin şiir editörlüğünü yaptı. İlk şiiri 1987 yılında İkindiyazıları dergisinde yayımlandı. Yazı ve şiirleri daha sonra Mavera, Mina, Va-ride, İkinci Fecir, Duruşma (Yönetmen, 1993, tek sayı), Kardelen, Hüner, Kitap Dergisi, İpek Dili, Düşçınarı, Hece, Edebiyat Ortamı, Anadolu Gençlik, Kıble, Yitik Düşler, Ay Vakti dergilerinde yer aldı. Kerbela Destanı şiiriyle 2003 Bab-ı Ali İlim Vakfı Hz. Hüseyin ve Kerbela Şiir Yarışması Birincilik Ödülünü aldı. İlk şiirlerinde bir arayış içerisinde olduğu gözlenen şair, her şiirinde bir üslûp denemesine girişip zaman zaman geleneksel, zaman zaman da modern biçim ve anlatımlar denedi. İlk kitabının ardından yazdığı şiirlerde oturmuş bir dille daha çok tarihsel yargıların başkalaştırıcılığına eleştiriler sundu.
İsmail Aykanat Kitapları - Eserleri
- Cemal Süreya’nın Şiirlerinde Kadın
- Suskunluk Şiirleri
- Bedduası Uyuyan Havari
- Tali Bir Akşam
İsmail Aykanat Alıntıları - Sözleri
- yalnızlık kadar ağır asya’yı taşıyorum (Suskunluk Şiirleri)
- Ah şimdi benim gözlerim Bir ağlamaktı tutturmuş gidiyor... (Cemal Süreya’nın Şiirlerinde Kadın)
- Senin çelme taktığın yerden başlıyorum hayata. Varsın yara içinde kalsın dizlerim; yüreğim kadar acımaz nasıl olsa... (Cemal Süreya’nın Şiirlerinde Kadın)
- Şimdi açsam pencereyi beklesem Sen gelsen Olmaz ya hani geliversen Hiçbir şey sormasan Hiçbir şey söylemesen Sussam Sussan Sussak. Susuşların anlattığını dinlesek Sırt sırta otursak Katılasıya ağlasak Sormasak birbirimize sebebini Sarılsam Sarılsan Sarılsak. (Cemal Süreya’nın Şiirlerinde Kadın)
- söyle nasıl yapayım ey belâlar belâsı doğmamış bir mecnun'u leylâ'sız bırakmayı (Suskunluk Şiirleri)
- Ne zaman buralardan kaçıp gitme isteği gelse, Bir köşeye oturup geçmesini bekliyorum. Gidersem dönmem çünkü biliyorum.. (Cemal Süreya’nın Şiirlerinde Kadın)
- "Peki sizin hiç fotoğrafını açıp, en ince ayrıntısına kadar incelediğiniz biri oldu mu ?" ~Cemal Süreyya (Cemal Süreya’nın Şiirlerinde Kadın)
- ey öfkeyi mısra mısra resmeden acı bir akşamın kızıllığı düşmeden düştün gönlüme (Suskunluk Şiirleri)
- Kadınlar susarak gider. (Cemal Süreya’nın Şiirlerinde Kadın)
- nihayetsiz bir imge son günün muhtırası kavgayla yıkadığım âyindi yürüyüşüm bir his titrerken sabah kalmadı düşündüğüm unutulmak mirası unutmak ihtirası ... (Suskunluk Şiirleri)
- bütün kutsal duygular mustariptir dünyada (Suskunluk Şiirleri)
- öyleyse yalnızlığa dönüyorum yeniden yeniden aşk yolunda inkılâp yaratırım kalmışsa benim sende bir küçücük hatırım susmalıyım susmalıyım susmalıyım yeniden (Suskunluk Şiirleri)