diorex
sampiyon

İmdat Avşar kimdir? İmdat Avşar kitapları ve sözleri

Türk Eğitimci, Şair, Yazar İmdat Avşar hayatı araştırılıyor. Peki İmdat Avşar kimdir? İmdat Avşar aslen nerelidir? İmdat Avşar ne zaman, nerede doğdu? İmdat Avşar hayatta mı? İşte İmdat Avşar hayatı...

  • 25.06.2023 20:00
İmdat Avşar kimdir? İmdat Avşar kitapları ve sözleri
Türk Eğitimci, Şair, Yazar İmdat Avşar edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında İmdat Avşar hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. İmdat Avşar hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte İmdat Avşar hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1967

Doğum Yeri: Kaman, Kırşehir, Türkiye

İmdat Avşar kimdir?

1967 yılında Kırşehir- Kaman’ da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kaman’da tamamladı. 1989 yılında Kırşehir Eğitim Yüksekokulunu bitirdikten sonra, öğretmenliğe başladı. Malatya ve Erzurum illerinde bir süre öğretmenlik yaptı. 1993-1997 yılları arasında İnönü üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliği anabilim dalından mezun oldu.

1997-1999 yılları arasında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000 Yılında aynı üniversitede doktora öğrenimine başlayan AVŞAR, doktora öğrenimine devam edemedi. 1999 yılında Iğdır iline ilköğretim müfettişi olarak atanan Avşar, halen Kayseri de ilköğretim Müfettişi olarak görev yapmaktadır.

2007 yılından bu yana yazdığı şiir ve hikâyeleri, Kardeş Kalemler, Sancaktar, Gökbayrak, Bizim Külliye, Berceste, Şehriyar, Kardeşlik (Kerkük) Bayrak (Bağdat) Ulduz (Azerbaycan) Kırgız Adabıyatı (Kırgızistan) Juldız (Kazakistan) gibi dergilerde yayımlandı. Kardeş Kalemler dergisinde yayımlanan hikâye ve şiirleri, Kırgızca, Kazakça, Türkmence, Kırım Tatarcası ve Azerbaycan Türkçesine çevrildi. Azerbaycan Türkçesi, Kırgızca ve Türkmence’den hikâye ve şiir çevirileri de yapan AVŞAR’ın bu çevirileri, Türk Dünyasının ortak edebiyat platformu olan Kardeş Kalemler dergisinde yayınlanmaktadır.

Azerbaycan Edebiyatının önemli kalemlerinden Anar’ın, “Kerem Gibi” ve Elçin Efendiyev’in “Baladadaş’ın İlk Mehebbeti” adlı eserlerini Türkçeye çevirdi. Geçmişten Günümüze Azerbaycan Hikâyeleri adlı bir de Antoloji hazırladı. Jürisi Olduğu Uluslar arası Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışmasında dereceye giren eserlerin redaktörlüğünü yaptı. Bu kitap TİKA tarafından 1000 Yılda 1000 Hikaye adıyla yayımlandı.

Doğumunun 80. yılında C.Aytmatov Platformu, 15. ve 16. Hazar şiir Akşamları, Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kurultayı, Türk Lehçeleri Arasındaki Çeviri Sorunları Sempozyumu gibi bir çok uluslar arası etkinliğe katılarak bildiriler sundu.

Avrasya Yazarlar Birliği ve Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği üyesi olan AVŞAr, Türk Dünyasının ortak edebiyat dergisi olan “Kardeş Kalemler’in” yazı kurulunda da görev yapmaktadır.

İmdat Avşar, 2009 yılında, Kültür Bakanlığı ve Yozgat Valiliğince düzenlenen N.Abbas Sayar Hikâye Yarışmasında, “Şehnaz Hanım Koleji” adlı hikâyesi ile birincilik ödülünü aldı...

İmdat Avşar Kitapları - Eserleri

  • Çiğdemleri Solan Bozkır
  • Soğuk Rüya
  • Güvercin Sevdası
  • Evliya Çelebi'nin İzinde Azerbaycan

İmdat Avşar Alıntıları - Sözleri

  • ..gurbet, mavi bir otobüsle şehre giden ve bir daha geri dönmeyen babam olmalıydı.. (Soğuk Rüya)
  • İradenize sahip olun ve Allah'ı zikretmekten geri durmayın. Asıl sarhoşluk, onu zikrederek vecde dalmaktır. (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • Türküler gibiydi zaman, bazen şen şakrak, neşeli, bazen de dertli... (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • Serçeler, beni de bir kuru ekmek parçası gibi didikleyip parçaladılar, sonra ortaya dağılan parçalarımı gagalarına alıp uçtular ve her parçamı otuz yıl önceye, eski bir zamana bıraktılar.. (Soğuk Rüya)
  • Zil sesi.. Kırk dakikalık bir hücre hapsi: Üçgen, kare, dikdörtgen, alan, çevre, yükseklik.. Kederi böl, hüznü çarp, özlemi topla, gurbeti çıkar.. (Soğuk Rüya)
  • "..Cahil adam suya benzer, önünü nereye çevirirsen oraya akar kurban..." (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • Çocuk muydum? Hayır. Büyümüş müydüm? Bilmiyorum. (Soğuk Rüya)
  • Şehir, kana batan kaldırımlar, barut kokan sokaklar, bağıran, haykıran duvarlar, kavga eden, savaşan kardeşlerdi. Fabrikalarda grevdi şehir, meydanlarda boykot, okullarda boş ders, koridorlarda kavga, dersliklerde cinayet, caddelerde cinnet geçirmiş kalabalıklar, parkaları, bıyıkları, saçları ve havaya kaldırdıkları yumruklarıyla konuşan ağabeylerdi.. (Soğuk Rüya)
  • Kabuslarla dolu bir rüyadayım sanki. Boğazımı yırtarcasına bağırıyorum ama sesimi kendim bile duyamıyorum... (Güvercin Sevdası)
  • Kuşa süt nasip olsa anasında olurdu. (Güvercin Sevdası)
  • Büyük odadaki kitaplar içinde, beni en çok şiir kitapları çekerdi. Şiire karşı öyle bir merakım vardı ki, ilk dizeyi okur okumaz gözümü kapatır, sonraki dizedeki kafiyeyi kendim bulmaya çalışırdım. Geceleri yatarken, şiir kitaplarını gözümün önüne getirir, hayâli sayfalarını başım ile çevire çevire ezberden okurdum. (Soğuk Rüya)
  • Zurna, zehir gibi öter, anasız kuzu gibi melerdi Kör Bekteş'in elinde... (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • Karıncanın kazancı deveye bir avurt olurdu... (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • O yanık ses, perde perde yayıldı gökyüzüne. Gökte pırıl pırıl yanan yıldızlara kadar ulaştı. Tüm yıldızlar titriyordu. (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • İçimdeki bütün kuşlar ölüyor, gittikçe yalnızlaşıyordum... (Güvercin Sevdası)
  • Kör Bekteş, bir körük gibi avurdunu şişirip yüreğindeki yangını nefes nefes üfleyince, erik zurna dile geldi : " ... Bir ayrılık, bir yoksulluk , biri de ölüm..." (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • Eskiden de vardı göönü yaralı gençler ama böyle uluorta değildi sevda. Sevdanın sırınan, gönülün birinen olacağını bilirdi eskiler. Şimdi.. "Şimdi değişti Bahri usta, nerde eski düğünler, nerde eski sevdalar..." (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • "Yokluk hangi dilde konuşursa konuşsun anlardım. Ancak herkesin 'deli' dediği saf, temiz, garip bir çobanın çocuğu olmanın verdiği acıyı ilk kez tadıyordum." (Çiğdemleri Solan Bozkır)
  • - Abim ne zaman sele kapıldı ana? + Bekir'imin yandığı sene. - Bekir abim ne zaman yandıydı? + Meral'i guduz it taladığında. - Ablamı kuduz it mi taladı? Ne zaman? + Hakan'ım doğduğunda. - Hakan ne zaman doğdu? + Abin sele gittiğinde. ... (Soğuk Rüya)
  • Gurban olduğum Yaradan deldiği boğazı aç koyacak deel ya! (Soğuk Rüya)

Yorum Yaz