Füsun Önal kimdir? Füsun Önal kitapları ve sözleri
Türk Şarkıcı, Yazar, Oyuncu, Fotoğrafçı Füsun Önal hayatı araştırılıyor. Peki Füsun Önal kimdir? Füsun Önal aslen nerelidir? Füsun Önal ne zaman, nerede doğdu? Füsun Önal hayatta mı? İşte Füsun Önal hayatı...
Türk Şarkıcı, Yazar, Oyuncu, Fotoğrafçı Füsun Önal edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Füsun Önal hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Füsun Önal hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Füsun Önal hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 11 Mart 1947
Doğum Yeri: İstanbul
Füsun Önal kimdir?
Füsun Önal (d. 11 Mart 1947, İstanbul), Türk şarkıcı, yazar, oyuncu, fotoğrafçı.
Yaşamı
Ailenin tek çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. 11 yıl klasik piyano dersleri ve 2 yıl şan dersleri aldı. Öğrencilik yılları Ankara'da geçen Füsun, TED Ankara Koleji'nden mezun oldu. Ank.Üniv.DTCF.İng.Dil.Ed. bölümünde okurken Erol Pekcan Caz Orkestrasında caz şarkıları söyleyerek şarkıcılık kariyerine başladı.
Türkiye'nin hemen her yerinde konserler verip tiyatro oyunları oynadı. Yurt dışında Avustralya'dan İngiltere'ye, İtalya'dan Kazakistan'a, İsviçre'den Kırgızistan'a kadar pek çok ülkede konserler verdi. Sesi ve sahne performansı ile 1970'li ve 1980'li yılların önde gelen kadın pop şarkıcıları arasında yer alan Füsun Önal, çılgın sahne giysileri, dans grubu, özel orkestrası, kendine özgü showlarıyla, her zaman sahnelerin ve televizyonların aranılan ismi oldu.
1980'li yıllarda Türkiye'de, solo konserler veren ilk kadın şarkıcı olarak 2 saat boyunca Türkçe ve İngilizce şarkılardan oluşan solo konserlerinde sahnede giyinip soyundu. Günümüzde, "coverları" yapılan, reklam filmlerinde kullanılan "Senden Başka", "Oh Olsun", "Ah Nerede" şarkıları ve "Alo Ben Füsun" adlı uzunçaları ile dört Altın Plak ve bir Altın Kelebek ödülleri başta olmak üzere pek çok ödülün sahibi oldu. TRT ekranlarında müzik programları, yarışmalar ve çocuk programları sundu. TRT İstanbul Radyosu'nda iki yıl boyunca "Gecenin İçinden" adlı programda skeçlerde oynadı ve TRT'de yayınlanan Radyo Tiyatrolarında rol aldı. 1993de Evli çiftlerin yarıştığı "Evcilik Oyunu" adlı yarışmayı 450 kez SHOW TV ekranlarında sundu. 3 tane reklam filminde, bir kaç da sinema filminde oynadı. Oynadığı filmlerde bol bol şarkılarını söyledi. Onun "Ah Nerede", "Oh Olsun", "Aç Gözünü" gibi ünlü şarkıları sinema filmlerine ad oldu.
Oyunculuğu konusunda ünlü yönetmen-oyuncu Haldun Dormen "Kendisine çok önemli roller teslim edilecek bir oyuncu o" demiştir. Füsun Önal, "Kelebekler Özgürdür", "Durdurun Dünyayı İnecek Var", "Evita", "Hair", Ateşli Aşıkların Sonuncusu-3Kadın 1Çapkın" gibi dünyaca ünlü oyunların ve müzikallerin Türkiye versiyonlarında başrollerde oynayarak, Haldun Dormen, Engin Cezzar, Tunç Yalman, Barnard Hassel, Metin Serezli, Kenneth Urmston gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı.
Açtığı fotoğraf sergilerini gezen yazar Tarık Dursun K., esprili ve türlü göndermeler içeren fotoğraf alt yazılarını okuyunca Füsun Önal'a kitap yazmasını teklif etti. Aziz Nesin'in de teşvikiyle yazın dünyasına "Hayatı Denedim" adlı kitabı ile adım atan Önal, Türkiye'nin en eski yayınevlerinden biri olan İnkılap Kitapevi ile kontrat imzaladı. 1990 yılından beri aynı yayınevine yirmi kitap yazdı. Kitap Fuarlarinda kitaplarini imzalamaya devam ediyor.
Sponsoru ile 315 okulda öğrencilere stand-up tadında "Müzikli Söyleşiler" yapıp, kitaplarını imzalayan Füsun, okullara gitmeye devam ediyor.
2008den beri Tiyatro Kedi oyunlarinda rol almakta... Son yillarda oynadigi oyunlar "Figaro'nun Dugunu", Haldun Dormen'le birlikte oynadigi "Pazar Gunku Cinayet" ve yine Haldun Dormen'le oynamakta oldugu "Don Kisot"...
Özel yaşamı
Müzisyen Attila Özdemiroğlu ve yönetmen Tunç Başaran ile iki evlilik yapan sanatçı, "çocuk doğurmadı ama çok sevdiği 'Doğurmadığı' bir kızı var (Lal)". "Çocuk Kadın", "Yaşsız Kadın" ve Aziz Nesin'in koyduğu "Bayan Cıvıl" gibi lakapları vardır.
Füsun Önal Kitapları - Eserleri
- Valla Kız Değilim
- Sevişmenin Rengi
- Aşk Çiş Gibidir Gelince Tutamazsın
- Herkese Özgürlük Anne, Ama Bana da
- Başkaları da Hayatı Deniyor
- Hayatı Denedim
- Matrak Sultan
- Hayat Bir Utanmaz Kitap
- Ruhsar Hanım
- Bir Kadın Ve Yedi Öfkeli Adam
- Sinirli Vatandaş
- Var mısın Benimle Uçmaya
- Bay G
- Silikon Hayatlar
- Gezikolik
Füsun Önal Alıntıları - Sözleri
- Babaannem renkli mürekkep dökerdi köklerine ve mevsimi gelince yeşil ve mavi açardı ortancalar. (Hayatı Denedim)
- Aslında bu göz yaşları Onun yazdıklarına değil, giden ve asla geri gelmeyecek güzellikler içindi. (Valla Kız Değilim)
- Kızı onun bir tanesiydi. Dünya bir yana, kızı bir yanaydı. (Valla Kız Değilim)
- Kız istemeye gittiklerinde de "Biz kızımızı kıza verecek kadar sapık olmadık çok şükür" demiş kız tarafı. (Valla Kız Değilim)
- Hiç kardeşim yok benim. Kendi küçüklüğüm bana, küçük kardeşimmiş gibi gelir. Çocukluk resimlerime baktıkça sanki küçük kardeşimin resimlerine bakıyormuş gibi olurum hep. (Hayatı Denedim)
- "Sen adam olmazsın kızım! Tamam... Gidiyorum... Oysa (Valla Kız Değilim)
- Gözlerin, senin iyi biri olduğunu söylüyor. (Valla Kız Değilim)
- Sevişmek, seks yapmak sadece cinsel dürtülerin tatmin etmez, ruhu ve bedeni de doyurur. (Sevişmenin Rengi)
- Sevişmek, seks yapmak sadece cinsel dürtülerin tatmin etmez, ruhu ve bedeni de doyurur. (Sevişmenin Rengi)
- İstanbul benim doğduğum kent ama onu sevmiyorum artık. Orhan Veli...sen bir zamanlar İstanbul'u dinlemişsin gözlerin kapalı. Ben şimdilerde İstanbul'u dinleyemiyorum; ne gözlerim açık, ne de kapalı. (Hayatı Denedim)
- Tanrı'nın verdiği güzelliklerin değerini bilmeyenlerden nefret ediyorum. (Hayatı Denedim)
- Sevgi ile dopdolu bir insanım. Sevmeyi seviyorum. (Hayatı Denedim)
- Neden insanlar evlenip evlenip boşanıyorlar? Neden evlilik imzaları atılınca büyü bozuluyor? (Hayatı Denedim)
- Trenin hızla geçip gittiği ıssız tepelerde tek başına duran yapayalnız ağaçlar beni çok üzer. (Hayatı Denedim)
- Her yeni günün bana yepyeni, çok güzel şeyler getireceğine inanırım. (Hayatı Denedim)
- Düzen böyle kurulmuştu bir kere. Düzeleceği de yoktu bu düzensiz düzenin. Böyle gelmiş böyle giderdi. Alan da memnundu, satan da!.. (Valla Kız Değilim)
- Seni şu kısacık zamanda nasıl özlediğimi biliyor musun? (Valla Kız Değilim)
- Gökyüzü çok yüksekte, bir türlü gökyüzüne yetişemiyorum. (Hayatı Denedim)
- Bol para her şeye ilâç olmuyor, her boşluğu doldurmuyor, sevgisizlikten soğuyan kalpleri ısıtmaya gücü yetmiyordu paranın... (Valla Kız Değilim)
- Seneler erkeklere, şayet erkek kendine iyi bakmışsa, iyi geliyor. (Hayatı Denedim)