diorex

Fikret Karaman kimdir? Fikret Karaman kitapları ve sözleri

Akademisyen, Yazar Fikret Karaman hayatı araştırılıyor. Peki Fikret Karaman kimdir? Fikret Karaman aslen nerelidir? Fikret Karaman ne zaman, nerede doğdu? Fikret Karaman hayatta mı? İşte Fikret Karaman hayatı...

  • 28.09.2022 11:00
Fikret Karaman kimdir? Fikret Karaman kitapları ve sözleri
Akademisyen, Yazar Fikret Karaman edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Fikret Karaman hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Fikret Karaman hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Fikret Karaman hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Prof. Dr. Fikret KARAMAN

Doğum Tarihi: 30 Ağustos 1954

Doğum Yeri: Altunuşağı, Baskil, Elazığ

Fikret Karaman kimdir?

Doç. Dr. Fikret KARAMAN 30 Ağustos 1954 yılında Elazığ Baskil ilçesi Altunuşağı Köyü Horik mezrasında doğdu.

Doç. Dr. Fikret KARAMAN, Malatya İmam-Hatip Lisesi’nde kendi imkânlarıyla gündüzlü olarak okumaya başladı. Okulda yatılı bölüm yoktu. Yıl sonunda; okul öğrencileri arasında parasız yatılı sınavı açılmıştı. KARAMAN bu sınavı birincilikle kazanmış ve bölgede yatılı pansiyonu olan Kahramanmaraş İmam-Hatip Okulu’na yerleştirilmiştir. Okulun birinci devresini başarıyla tamamlamıştır. İkinci devre üç yıl olmasına rağmen sadece bir yıl okumuştur. Çünkü aynı yıl; ders notları sekiz ve daha yukarı olduğu için İmam-Hatip okullarına ait bir yönetmelik hükmünden yararlanarak, beşinci sınıfta iken altıncı ve yedinci sınıfların derslerini de vererek 1972 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl Yüksek İslam Enstitüsü yazılı sınavlarına girmiş ve bu sınavı Türkiye birincisi olarak kazanmıştır. Bu arada mecburi hizmetle yükümlü olduğu için Malatya Doğanşehir Sürgü beldesine imam-hatip olarak atanmıştır. Aynı yıl Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü mülakatını kazandı. Ya mevcut göreve devam edecek veya yüksek öğrenime gitmeye karar verecekti. Yapılan istişare sonucunda ikincisine karar verildi. Fakat hayatı ve toplumu tanımak açısından bu kısa süredeki imam-hatiplik tecrübesi; KARAMAN’IN geleceğine önemli katkılar sağlamıştır.

Doç. Dr. Fikret KARAMAN, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışı hizmetlerinde de önemli ölçüde görev almıştır. Çoğu kez kısa süreli ve geçici görevlerle yurt dışındaki vatandaşlarımızın din hizmetlerine rehberlik etmiştir. Yine bu maksatla 2001 yılında altı aylık bir süre ile T.C. Viyana Büyükelçiliği nezdinde geçici olarak din hizmetleri müşavirliğini yürütmek üzere tedvirle görevlendirilmiştir. Burada kaldığı süre içinde Avusturya’da çalışan Türk topluluğunun din hizmetleri başta olmak üzere diğer sosyal ve kültürel konularda yardımcı olmuştur. Tekrar Elazığ il müftülüğüne dönen KARAMAN, Temmuz 2002 tarihinde T.C. Paris Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğine atandı. Bir yıl süre ile bu hizmeti yürüttü. Daha sonra görülen lüzum üzerine 30 Temmuz 2003 tarihinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı’na atandı. Halen aynı görevi yürüten KARAMAN, orta derecede Arapça ve Fransızca bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Fikret Karaman Kitapları - Eserleri

  • Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet
  • Namaz İlmihali
  • Din ve Sosyal Hayat
  • İslami İnanç Değerleri ve Çağdaş Dini Akımlar

Fikret Karaman Alıntıları - Sözleri

  • Namaz, küfrün ve şirkin her türlüsüne, nefsin ve şeytanın tüm arzularına karşı koyuştur. (Namaz İlmihali)
  • "Allah’ım ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten, fayda vermeyen bilgiden ve kabul olunmayacak duadan sana sığınırım." (Tirmizî, "Da'avat", 69) (Din ve Sosyal Hayat)
  • Öyle görünüyor ki insanlık, çağdaş bilginin disiplin ve gücünden yeterince yararlanamamaktadır. Bunun sonucu; barış, huzur, güven, eşitlik, sağlık ve sosyal adalete yönelik problemler gündemdeki yerini korumaktadır. (Din ve Sosyal Hayat)
  • "Gevşeklik göstermeyin, üzüntüye kapılmayın, eğer inanmışsanız, üstün gelecek olan sizsiniz." (Al-i İmrân, 3/139) (Din ve Sosyal Hayat)
  • Hz. Adem(a.s), insanları Allah’ın emirlerine çağıran ilk insandır! (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • …dünya ve içinde bulunan her şey kendisinin de olsa yine dünyaya dönmek istemez.Ancak şehit müstesnadır. (Din ve Sosyal Hayat)
  • رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ اِذْ هَدَيْتَنَا " Rabbimiz bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi Haktan saptırma" [Âl-i imrân,3/8] (Namaz İlmihali)
  • Kendimiz için kabul edemediğimiz zulmü ve haksızlığı başkasına da layık görmemeliyiz. (Din ve Sosyal Hayat)
  • "Allah'a duadan daha değerli bir şey yoktur." (Namaz İlmihali)
  • "Allah, her şahsa, ancak gücü yettiği kadar sorumluluk yükler." Bakara. 2/286 (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Ey insanlar aklınızı başınıza toplayıız da benden sonra birbirizin boynunu vuracak surette dalalete, vahşete düşerek (Cahiliye devrine) dönmeyiz.! (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Iman edenler huzura, inkar edenler ise hezimete uğramışlardır. (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Unutmayalım ki ,yedeği olmayan ve yerine yenisi konulamayan tek şey insanın canı ve hayatıdır. (Din ve Sosyal Hayat)
  • Lâf, şöhret, lüks hayat, dedikodu, gösteriş, kıskaçlık, eğitimsizlik, duyarsızlık ve sorumsuzluk yaygın hale gelmiştir. (Din ve Sosyal Hayat)
  • Cemaatle namaz kılınırken imam yanılırsa, hem imam, hem cemaat sehiv secdesi yapar. * * * Namazda iki defa yahut daha fazla yanılan kimsenin bir sehiv secdesi yapması yeterli olur. * * * Birinci oturuşu(ka'de-i ûlâ'yı) yapmadan üçüncü rekata kalkmaya yönelen kimse eğer oturuş haline daha yakın ise, oturur ve devam eder, sehiv secdesi gerekmez. Ayakta oluş haline daha yakınsa dönmez, namaza devam eder, namazın sonunda sehiv secdesi yapar. * * * Son oturuşu (ka'de-i ahire'yi) yapmadan yanılır da kalkarsa, secdeye varmadığı sürece oturur ve sonunda sehiv secdesi yapar. Eğer secde yapmış ise artık bu rekatı tamamlar ve bir rekat daha kılar. Kıldığı namaz altı rekatlı nafile bir namaz olur. Farzı yeniden kılar. * * * Namazda çok yanılan kimse, galip zannına göre hareket eder. Çok yanılmayan kimse ise yanıldığında az olan ihtimali dikkate alır. Mesela, çok yanılan kimse, dört rekat mı kıldım, beş rekat mı kıldım diye tereddüt ederse, hangi ihtimali kuvvetli görüyorsa ona göre hareket eder. Sık sık yanılmayan kimse ise dört rekat kıldığını kabul eder. (Namaz İlmihali)
  • İnsanlar yaratılış itibariyle toplu olarak yaşamaya mecburdurlar... (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Kişi dini görevleri terk ederse amel defterine günah yazılmaya başlar. Günahlar çoğaldıkça kalpler kararır ve katılaşır, dinden soğur ve uzaklaşır. (Namaz İlmihali)
  • "Ve sen elbette yüce bir ahlâka sahipsin." Kalem, 68/4. (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • "Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelenleri, namazı devamlı kılar eyle. Ey Rabbimiz! Duamı kabul et. İbrahim, 14/40. (Sünnetin Işığında Tebliğ ve Davet)
  • Gençlerin iyi ve güzel olan şeylere alışmasında veya haramlara yönelmesinde arkadaş çevresinin tesiri büyüktür. Bu sebeple olmalı ki Peygamberimiz (s.a.s): "Kişi dostunun dini/ahlakı üzeredir. Öyle ise sizden biriniz kiminle dostluk kurduğuna iyi baksın." (Tırmizi-"Zühd"-45) buyurmuştur. (Namaz İlmihali)

Yorum Yaz