Eyüp Sabri Ercan kimdir? Eyüp Sabri Ercan kitapları ve sözleri
Çocuk ve ruh sağlığı profesörü Eyüp Sabri Ercan hayatı araştırılıyor. Peki Eyüp Sabri Ercan kimdir? Eyüp Sabri Ercan aslen nerelidir? Eyüp Sabri Ercan ne zaman, nerede doğdu? Eyüp Sabri Ercan hayatta mı? İşte Eyüp Sabri Ercan hayatı...
Çocuk ve ruh sağlığı profesörü Eyüp Sabri Ercan edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Eyüp Sabri Ercan hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Eyüp Sabri Ercan hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Eyüp Sabri Ercan hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi:
Doğum Yeri:
Eyüp Sabri Ercan kimdir?
Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, İzmir Bornova Anadolu Lisesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri Tıp Bilimleri Sınavlarını (United States Medical License Exam; USMLE) kazanmıştır. 1997 yılında uzmanlık eğitiminin bir bölümünü Kanada’da sürdürmüştür. 1999 yılında Prof. Dr. Cahide Aydın’la birlikte yazdıkları “Anne Baba ve öğretmenler için Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” isimli kitabını yayımlamış ve bu kitabın toplam Gendaş ve Pupa Yayınevlerinden 19 basımı yapılmıştır. 2004 yılında Prof. Dr. Atilla Turgay ile birlikte yazdıkları, çocuk ve ergenlerde depresyonu konu alan “Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk” isimli ikinci kitabı ise Remzi Kitabevi ve Doğan Kitap Yayınevlerinden toplam 6 basımı yapılmıştır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu konusundaki 2. Kitabı Doğan Kitap tarafından 2008 yılında yayımlanmış ve 2013 yılında kitabın ondördüncü basımı yapılmıştır. Türkiye Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kılavuzunun (2008) birinci yazarı olan Dr. Ercan Dünya Psikiyatri Birliği Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu komisyonu üyesidir. Dr. Eyüp Sabri Ercan 2013 yılında Amerika Sağlık Bakanlığı Psikiyatri Bölümü tarafından konuk araştırmacı olarak davet edilmiştir. 2014 yılı Nisan ayında Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği başkanlığına seçilmiştir. 2000 yılı İzmir Psikiyatri Derneği, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Araştırma Birincilik Ödülü’nü, 2001 yılı Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi Ödülü’nü, 2003 yılı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Derneği En Başarılı Bilimsel Araştırma Poster Ödülü’nü, 2005 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma İkincilik Ödülü’nü, 2009 yılı Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği Proje Ödülü’nü, 2010 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma İkincilik Ödülü’nü, 2011 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma Birincilik Ödülü’nü, 2012 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma Posteri Birincilik Ödülü’nü, 2012 yılı Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Proje Ödülü’nü, 2012 yılı Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Ödülü’nü, 2013 yılı Klinik Psikofarmakoloji Bülteni Araştırma Birincilik Ödülü'nü kazanmıştır. 2013 yılında 6-9 Haziran tarihlerinde Milano'da gerçekleştirilen 4.Dünya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu kongresinde dünyada ilk olan 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Alt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojik ve Çoklu Beyin Görüntüleme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi' çalışması ile ''En iyi araştırma ödülü'nü'' kazanmıştır ve Otizmde Metilfenidata Yetersiz Yanıt: CES 1 Enzim sizteminin rolü var mı? adlı çalışması ile en iyi poster turuna katılmıştır.
Eyüp Sabri Ercan Kitapları - Eserleri
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
- Günümüzde Anne Baba Olmak
- Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk
- Nörogelişimsel Bozukluklar
- Mutsuz Çocuk
Eyüp Sabri Ercan Alıntıları - Sözleri
- Anne baba olmak, dünyanın en zor işidir. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
- 1. İnatçı motor hiperaktivite: Yerinde duramama, gerginlik, sinirlilik, yerleşik etkinlikleri sürdürememe (örneğin uzun süre oturarak gazete, kitap okuyamama, televizyonda bir programı sonuna kadar izleyememe), sürekli hareket halinde olma ve duygulanımda (mizaçta) bozulma. 2. Dikkat eksikliği: Dikkatin çabuk dağılması, sıklıkla eşyalarını kaybetme ya da yerlerini unutma, konuşulanları, okuduklarını ve günlük işlerini akılda tutamama. 3. Duygulanımda (mizaçta) değişkenlik: Kendini birçok iyi, birçok kötü hissetme biçiminde değişkenliğin sık olması. 4. Görevleri iyi düzenleyememe veya tamamlayamama: Ev, okul ve işiyle ilgili ödevlerini düzenleme ve tamamlamada yetersizlik, bir işi bitirmeden diğerine başlama, sorun çözme ve zamanı kullanma da güçlük çekme. 5. Öfke atakları: Çabuk öfkelenip kontrollerini geçici olarak kaybetme, sürekli bir huzursuzluk. 6. Dürtüsellik: Düşünmeden, kolay ve hızlı karar verme. İş başarısında düşüklük, ilişkileri ani olarak başlatma veya bitirme (birçok kez evlenip ayrılma, sık olarak sevgili veya eş değiştirme), olumsuz sonuçlarını düşünmeden hoşuna giden etkinliklere girişme. 7. Stres ile başedememe: Normal streslere çökkünlük, kızgınlık ve bunaltı gibi aşırı ve uygunsuz yanıtlar verme. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- Nasıl şehirden uzaklaşmaya başlarken radyo hep çalacak gibi gelir insana, ama bir süre sonra cızırdayıp az sonra da hiç ses vermezse, DEB’ de de “ha gayret” başlayan çalışmalar, hevesler kısa sürede sona erer. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
- Dikkat eksikligi olan kişiler bir şeyin cazibesine hemen kapılabilir ama öğrenme karşısındaki zorluklar, eğitim, tekrar ve egzersiz gerektiren sıkıcı kısımlardan cabuk bıkarlar. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
- Anne babalık her şey değildir ama çok şeydir. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar üç ayrı grupta yer almaktadır: A.Hem dikkat hem aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunlarıolanlar; B.Sadece dikkat sorunları olanlar; C.Sadece aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları olanlar. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- Aşırı Hareketlilik 1. Çoğu zaman elleri, ayakları kıpır kıpırdır ya da oturduğu yerde kıpirdanıp durur. 2. Çoğu zaman sınıfta ya da oturması beklenen diğer durumlarda oturduğu yerden kalkar. 3. Çoğu zaman uygunsuz olan durumlarda koşuşturup durur ya da tirmanir (Ergenlerde ya da erişkinlerde öznel huzursuzluk duyguları ile sınırlı olabilir. 4. Çoğu zaman, sakin bir biçimde, boş zamanları geçirme etkinliklerine katılma ya da oyun oynama zorluğu vardır. 5. Çoğu zaman hareket halindedir ya da bir motor tarafından sürülüyormuş gibi davranır. 6. Çoğu zaman çok konuşur. Dürtüsellik 1- Çoğu zaman sorulan soruların soru tamamlanmadan önce cevabını yapıştırır. 2- Çoğu zaman sırasını bekleme güçlüğü vardır. 3- Çoğu zaman başkalarının sözünü keser ya da yaptıklarının arasına girer (Örneğin, başkalarının konuşmalarına ya da oyunlarına burnunu sokar). ... aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bölümünde yer alan 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda varsa, çocuğunuzda aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bulunabileceğini düşünün. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- önemli bir kısmı arkadaşları tarafından oyunlara ve grup çalışmalarına alınmak istenmemekte ve bu durum hem çocukları hem de anne babaları fazlasıyla üzebilmektedir. Doğal olarak bu sorun tüm "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" olan çocuklar için geçerli değildir. Bu konuda en fazla risk altında olanlar aşırı hareketlilik, dürtüsellik, karşıt olma davranışı ve saldırganlığı belirgin olanlardır. Ayrıca olumsuz aile ilişkileri olan çocuklar hem ağır davranış sorunları geliştirebilmekte hem de akran ilişkilerinde önemli sorunlar yaşayabilmektedirler. Bu konuda verebileceğimiz iyi haber "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" nun ve eşlik eden sorunların şiddeti ne olursa olsun erken tedaviyle çok olumlu sonuçlar alınabildiğidir. Örneğin üç yaşında "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" ve davranış sorunları olan bir çocuğun tedavisi çok kolayken, benzer sorunları yaşayan 15 yaşındaki bir gencin iyileşmesi çok daha fazla zaman ve emeğe gereksinim gösterir. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun, onda akranlarına göre belirgin farklılıklar gördüğünüzde konunun uzmanlarına mutlaka danışmalısınız. Çünkü çalışmalarımız sırasında bazı anne babaların çocuklarını çok erken dönemlerde bizlere getirmeye karar verdiğini, ancak çevredekilerin "Şu kadarcık çocuk psikiyatriye götürülür mü?" gibi yersiz engellemeleri sonucunda uzun zamanları boşa geçirdiklerini görmekteyiz. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- 1. Çoğu zaman dikkatini ayrıntılara veremez, okul ödevlerinde, işlerinde ya da diğer etkinliklerinde dikkatsizce hatalar yapar. 2. Çoğu zaman üzerine aldığı görevlerde ya da oynadığı etkinliklerde dikkati dağılır. 3. Doğrudan kendisine konuşulduğunda çoğu zaman dinlemiyormuş gibi görünür. 4. Çoğu zaman yönergeleri izlemez ve okul ödevleri, ufak tefek işleri ya da iş yerindeki görevlerini tamamlayamaz. 5. Çoğu zaman üzerine aldığı görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte zorluk çeker. 6. Çoğu zaman sürekli mental çabayı gerektiren görevlerden kaçınır, bunları sevmez ya da bunlarda yer almaya karşı isteksizdir. 7. Çoğu zaman üzerine aldığı görevleri ya da etkinlikler için gerekli olan şeyleri kaybeder (Örneğin oyuncaklar, okul ödevleri, kalem ler, kitaplar ya da araç-gereçler). 8. Çoğu zaman dikkati dış uyaranlarla kolaylıkla dağılır. 9. Günlük etkinliklerde çoğu zaman unutkandır. Dikkat sorunları bölümünde yer alan 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda varsa, çocuğunuzda dikkat eksikliği bulunabileceğini düşünün. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- “Eğer bu çocuğun dikkati iyiyse neden bir türlü kendini derslere veremiyor; eğer dikkati bozuksa nasıl olup da hiç kimsenin dikkat etmediği ayrıntıyı o görüyor?” Gerçekten de dikkat eksikliği bozukluğu olan bireyler yüzeysel dikkat olarak nitelendirilebilecek spontan görsel uyarılara dikkati vermede herhangi bir sorun yaşamazlar. DEB olan bireylerin görsel uyaranlara spontan dikkat vermeyi düzenleyen posterior dikkat sisteminde bir sorunları yoktur. DEB’de frontal bölge tarafından düzenlenen ‘vijilans’ olarak adlandırılan , dikkatin görev ve sorumluluk alanına yöneltilmesi ve sürdürülmesinde yetersizlik vardır. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
- Dikkat eksikliği bozukluğu olanlar “ en istikrarlı istikrarsızlardır.” (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
- Öğretmenler DEB olan çocukları şöyle tarif ederler: “Ayşe’nin vücudu sınıfta ama aklı başka yerde. Biz onu derste bulamıyoruz. Derste sürekli dalgın ve aklı başka yerde gibi.” Bu sürekli dalma, kendini verememe, konsantre olamama durumu çok sıklıkla yaşanır. Kişinin elinde olmayan bir durumdur. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
- Ritalin (metilfenidat) bir tür amfetamindir. Amfetamin uyarıcı özellikleri olan bir maddedir. Ritalin çok uzun zamandan beri "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu"nun tedavisinde kullanılmaktadır. "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" tedavisinde bugüne kadar en çok araştırılmış ve en çok kullanılmış olan ilaç Ritalin'dir. Yapılan araştırmalarin soucunda "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" tedavisinde en etkin ilacın Ritalin olduğu gösterilmiştir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- Çocuk hangi yaşta olursa olsun, vücudunun hangi bölgesine gelirse gelsin, çok acıtsın ya da acıtmasın dayak son derece zararlı bir uygulamadır. Unutulmamalıdır ki boks maçında değiliz; bokstaki gibi karaciğere ya da surata çalışırsan dayak da, puan verilmeyen yere vurursan sorun olmaz gibi yaklaşımlarla çocuğumuza vereceğimiz zarar beklenenin çok üstündedir. “Ayağına terlikle vuruyoruz, poposuna hafifçe vuruyoruz” gibi masum görünen ama tam anlamıyla insan onurunu zedeleyen ve ileride çocuğun ruhsal yapısında derin tahribatlara yol açan cezalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
- Can çıkmadan huy çıkmaz. Her çocuk kendi mizacıyla doğar. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
- İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik bir olaya düşünmeden, refleksleriyle değil, sonunu düşünerek karar verebilmesidir. “Dur, düşün, bekle, karar ver ve sonra harekete geç” basamakları insanda frontal bölge dediğimiz beynin ön bölgesinin işlevidir. İşte hiperaktivitede yetmezliği olan bu bölgedir. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
- "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" olan bireylerin beyin yapılarında bir bozukluktan çok farklılığın bulunduğu söylenebilir. Ayrıca "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" olanlarda beynin ön bölümlerinde ve bu bölümle yakından ilişkili beyin yapılarında normallerden düşük kanlanma ve şeker kullanımı bulunduğu belirlenmiştir. Ancak "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" olanların beyinlerindeki bu yapısal ve işlevsel farklılıkların neden meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluktur. Bir çocukta, gençte veya erişkinde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu var denebilmesi için bu belirtilerin yedi yaşından önceden beri bulunması, normal bir kişide olandan çok daha şiddetli düzeyde görülmesi gereklidir. Yani aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı ve isteklerini erteleyememe belirtileri kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olmalıdır. Örneğin, 5 yaşındaki bir çocuğun erişkinlerden daha hareketli olması ve dikkatinin çok daha çabuk dağılması normaldir. Ancak bu hareketlilik ve dikkat dağınıklığı akranlarıyla karşılaştırıldığında çok fazlaysa, oyun oynamasına ve akranlarıyla sağlıklı ilişki kurmasına engel oluyorsa Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'ndan söz edilir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- Çocuğun ruhsal yaşantısının şekillenmesinde anne babanın kendi ruhsal sağlıkları, birbirleriyle ve çocuklarıyla iletişimi çok önemlidir. Çocuklarının yetişmesi için sevecen bir ortam sağlayabilmeleri ve onlara karşı sevgi dolu olabilmeleri için anne babanın ruh sağlığı iyi olması gerekir.Anne babanın çocuğun ruhsal gereksinmelerini ve gelişimini doğru algılayıp ona göre davranması, onun özgüvenini yerinde ve mutlu bir birey olmasının yolunu açar. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
- DEB olan kişiler bir şeyin cazibesine hemen kapılabilir ama öğrenme aşamasındaki zorluklar, eğitim, tekrar ve egzersiz gerektiren sıkıcı kısımlardan çok çabuk bıkarlar. Yani sebat gerektiren durumlardan hemen bıkıp çekilebilirler. DEB olan çocuklar İçin en yararlı şeyler spor ve sanat gibi faaliyetlerdir. Ama en önemli sorun da bunlara devam etmesidir. Bu nedenle başlangıç aşamasında çocuk motive edilerek sıkılıp bırakması önlenmelidir. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)