Elisabeth Özdalga kimdir? Elisabeth Özdalga kitapları ve sözleri
İsveçli Sosyolog, Yazar Elisabeth Özdalga hayatı araştırılıyor. Peki Elisabeth Özdalga kimdir? Elisabeth Özdalga aslen nerelidir? Elisabeth Özdalga ne zaman, nerede doğdu? Elisabeth Özdalga hayatta mı? İşte Elisabeth Özdalga hayatı...
İsveçli Sosyolog, Yazar Elisabeth Özdalga edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Elisabeth Özdalga hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Elisabeth Özdalga hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Elisabeth Özdalga hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 1946
Doğum Yeri:
Elisabeth Özdalga kimdir?
Elisabeth Özdalga 1946 Göteborg (İsveç) doğumlu. Göteborg Üniversitesi'nde sosyoloji öğrenimi gördü, doktorasını da orada yaptı. 1983'ten beri ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde öğretim görevlisi. 1999-2002 arasında İstanbul'daki İsveç Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü yürüttü. Son olarak Late Ottoman Society. The Intellectual Legacy [Geç Osmanlı Toplumu - Entelektüel Miras] adlı kitabın (Routledge Curzon, Londra, 2005) editörlüğünü yapmıştır.
Elisabeth Özdalga Kitapları - Eserleri
- Tarihsel Sosyoloji
- Modern Türkiye'de Örtünme Sorunu, Resmi Laiklik ve Popüler İslam
- İslâmcılığın Türkiye Seyri
- Kimlik Denklemleri
- Alevi Kimliği
Elisabeth Özdalga Alıntıları - Sözleri
- "Tarihsel sosyoloji, tarih ile sosyoloji arasında ortak bir girişimi temsil eder. Birlikte kullanıldıklarında bu iki disiplinin kuvvetli bir sinerji yarattığı fikrine dayanır. Bir araya geldiklerinde, bu iki disiplin, toplamlarından daha fazla bir şey ifade eder." (Tarihsel Sosyoloji)
- Nietzsche, uçurumun içine bakarsan uçurum da senin içine bakar, diyor. Ben Osmanlı uçurumunun içine baktım. O da bana baktı. Ve neticede adeta kaynaştık. Aslında benim için ilk darbe, ki en şiddetli ve etkili olanı ekseriya odur, Osmanlı ile karşılaşmadır. Bu karşılaşma ve onu anlama ihtiyacı hiç bitmedi. (Tarihsel Sosyoloji)
- Türkiye, Ortadoğu’da -belki de bütün Müslüman dünyada- laikliğin resmi devlet ideolojisi olduğu tek ülkedir. (Modern Türkiye'de Örtünme Sorunu, Resmi Laiklik ve Popüler İslam)
- örtünmek (veiling), kadın çekiciliğini örtmek için kullanılan birbirinden farklı pek çok tarzı kapsayan bir terimdir. Bu terim genellikle sadece vücut özelliklerini değil, yüzün büyük bir bölümünü gizleyen bir tür giysiyi (peçe) anlatır. (Modern Türkiye'de Örtünme Sorunu, Resmi Laiklik ve Popüler İslam)
- Birey için dünya her zaman tamamlanması gereken bir görevdir. Orada sadece var olan bir şey gibi basitçe, şans eseri bulunmaz. Oradadır çünkü kişi onu kendi çabaları için bir alan olarak algılar. O kişi onu kurduğu, kendi eylemi için düzenlediği ölçüde bir dünyadır, gerçek bir şeydir.. (Tarihsel Sosyoloji)
- Başörtünüzü çıkarırsanız herkesle aynı öğrenim ve mesleki kariyer yapma hakkını kazanırsınız, bu doğru, ama bu tercihin sizi doğruca cehenneme götüreceğine de inanıyorsanız, ne yapacaksınız? Allah’a inanıyorsanız, onun kurallarına itaat etmek zorundasınız, aksi halde çok ağır biçimde cezalandırılırsınız. Birbiriyle hiç bir şekilde bağdaşmayan bu alternatifler arasında sıkışıp kalmak gerçekten zor bir durumdur. (Modern Türkiye'de Örtünme Sorunu, Resmi Laiklik ve Popüler İslam)
- Genç İslami kadınlar arasında yakın zamanlarda gelişen bir teoriye göre, örtünmenin ardındaki neden, kadın saçından bazı manyetik dalgaların yayılabilmesidir. Bu dalgalar nedeniyle saç, kadın vücudunun öteki bölümlerinden daha çok erkeklerin ilgisini çeker. Bu tehlikeli iletimleri denetlemek için kadınların başörtüsü takmaları gerekmektedir. (Modern Türkiye'de Örtünme Sorunu, Resmi Laiklik ve Popüler İslam)
- Laisizm, din ile siyaset arasında kesin ayırım yapan ve toplumda dinin sınırlı bir rol oynadığını savunan bir doktrindir. (Modern Türkiye'de Örtünme Sorunu, Resmi Laiklik ve Popüler İslam)