Domenico Losurdo kimdir? Domenico Losurdo kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

İtalyan Filozof, Tarihçi, Siyaset Kuramcısı Domenico Losurdo hayatı araştırılıyor. Peki Domenico Losurdo kimdir? Domenico Losurdo aslen nerelidir? Domenico Losurdo ne zaman, nerede doğdu? Domenico Losurdo hayatta mı? İşte Domenico Losurdo hayatı...

İtalyan Filozof, Tarihçi, Siyaset Kuramcısı Domenico Losurdo edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Domenico Losurdo hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Domenico Losurdo hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Domenico Losurdo hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri: Sannicandro di Bari, 1941

Domenico Losurdo kimdir?

Urbino Üniversitesi’nde felsefe profesörü ve Uluslararası Marx-Hegel Diyalektik Düşünce Topluluğu’nun başkanıdır. Hans Heinz Holz ile birlikte Topos. Internationale Beiträge zur dialektischen Theorie adlı dergiyi çıkarmaktadır. Yazarın “Hegel ve Alman Mirası. Devrim ile Gericilik Arasında Ulusal Sorun ve Felsefe” (1989), “Heidegger ve Savaş İdeolojisi” (1995), “Antonio Gramsci’nin Marksizmi. Ütopyadan Eleştirel Komünizme” (2000) gibi, Alman düşünce tarihi ve Marksizm konularında pek çok önemli eseri bulunmaktadır.

Domenico Losurdo Kitapları - Eserleri

  • Köktendincilik Nedir?
  • Tarihten Kaçış
  • Pasif Direniş
  • Liberalizmin Karşı Tarihi

Domenico Losurdo Alıntıları - Sözleri

  • Bugün ne zaman köktendincilikten bahsedilse, maalesef her zaman ve ilk elden İslam ya da ulusal bağımsızlıkları ve yüzyıllardır bastırılan kimlikleri için –kimi zaman barbarca yöntemlerle de olsa– mücadele eden hareketler akla geliyor. (Köktendincilik Nedir?)
  • Şimdi de ikinci metin: "Her­kesi bağlayan mutlak ve temel mesele şudur ki; her kim Allahın kanununu kendisi ya da başka insanlar tarafından yapılmış kanunlar lehine terk eder, putpe­restlik ya da tiranlığa meyleder ve böylece de hakikat­ ten uzaklaşırsa, ve her kim ülkesini bu tür bir kanuna dayanarak yönetirse, kendini Allaha şirk koşmuş sa­yılır." * Bir tarafta Il. Jean Paul ve diğer tarafta günü­müz radikal İslamcılığının en etkili temsilcilerinden Pakistanlı Maududi, düşüncelerini böyle ifade ediyor­lar. (Köktendincilik Nedir?)
  • Bu soruyu duyunca insa­nın aklına hemen Yakındoğu ve İslam geliyor. Oysa bu kavram ilk olarak, Birinci Dünya Savaşı ertesinde ortaya çıkan ve kendini genellikle "köktendinciler" (fundemantalistler) olarak tanımlayan bir hareket için, Amerikan Protestan çevrelerinde kullanılmış­tır. (Köktendincilik Nedir?)
  • Düşüncenin sirkülasyonu tezi, dünya ölçeğinde düşünülmelidir ve sadece olumlu değil, olumsuzun­ surlarıyla da birlikte. İslam bir cihat (dolayısıyla da fa­natizm ve hoşgörüsüzlük) dini olarak görülüyor; oysa Muhammed cihat motifini Eski Ahit'ten devralır. Kutsal savaş ve Haçlı motifleri Batı'ya yabancı olmak bir yana, 20. yüzyılda dahi Wilson' dan Reagan'a ABD siyasetinde belirleyici bir rol oynamıştır. (Köktendincilik Nedir?)
  • Eğer bireycilikten her bir bireyi cinsiyet ve ırkından bağımsız olarak devredilemez haklara sahip kabul etmeyi anlıyorsak, bunu sadece Batı tarihinin bir sonucu olarak göremeyiz. (Köktendincilik Nedir?)
  • Hegel, Marx, Engels, Lenin... Hepsi Napolyon karşıtı savaşı sürükleyen köktendinci ideolojiyi kararlılıkla yargılar (Köktendincilik Nedir?)
  • “Bir İslamcı militan, asil, köklü bir soya dâhildir. En tepesinde pek çok asil önderin, Musa’nın, İbrahim’in, İsmail’in, İshak’ın, Yakub’un, Yusuf’un, Musa’nın, İsa’nın ve Son Peygamber Muhammed’in olduğu ‘kutsal alay’ın bir parçasıdır.” (Köktendincilik Nedir?)
  • Din, kültürün millileşmesinden yakasını kurtaramıyordu. (Köktendincilik Nedir?)
  • Vaktiyle Batılıların gözünde olumlu ve mağrur bir kendi kaderini tayin hareketini ifade etmek için kullanılan köktendincilik kavramı, bugün Batı dışın­ da yaşayan ve aslında kendilerini "İslamcılar" olarak tanımlamayı tercih eden "barbarları" yaftalamak için kullanılıyor. (Köktendincilik Nedir?)
  • Şiddet yoluyla elde edilen bir şey daha üstün bir şiddet karşısında kaybetmeye mahkûmdur. (Pasif Direniş)
  • Bir toplumun şiddeti doğayla kurduğu ilişkide de kendisini açığa vurur. (Pasif Direniş)
  • 20. yüzyıl başlarındaki Ameri­kan Protestanlarıyla bugünkü İran Şiilerini yan yana koyun; ne kitapları ne de II. Jean Paul'ün ve radikal İslamcı liderlerin polemikleri diğerinden aşağı kalır. Metinleri karşılaştıralım. İlki diyor ki; "Egemenliğin kaynağı, ahlaki düzendir. Eğer yasalarınız bu düzenle ve dolayısıyla Tanrının iradesi'yle çelişiyorsa, Yaratıcı'nın takdirine sınır koyamazsınız, bu du­rumda otorite kendi yaptıklarına derhal son verir veya istismar edilmiş olur." (Köktendincilik Nedir?)
  • Yeryüzünde cenneti getirmekle yola koyulan herkes ancak bir cehennem yaratmıştır. (Pasif Direniş)
  • Uzun bir süre pasif direniş tarihine acı verici ahlaki ikilemlerle etik-dinsel kanaatler ve siyası akıl arasındaki çatışma damgasını vurmuştur. şimdiyse bunun aksine siyasi akıl, daha kesin bir ifadeyle siyasi hesaplar ve aslında reelpolitik tartışmasız bir şekilde bunun yerini almıştır: "pasif direniş" psikolojik savaşta ve büyük oyunda şimdi temel bir unsur olmuştur. (Pasif Direniş)