Dante Alighieri kimdir? Dante Alighieri kitapları ve sözleri
İtalyan Ozan ve Politikacı Dante Alighieri hayatı araştırılıyor. Peki Dante Alighieri kimdir? Dante Alighieri aslen nerelidir? Dante Alighieri ne zaman, nerede doğdu? Dante Alighieri hayatta mı? İşte Dante Alighieri hayatı... Dante Alighieri yaşıyor mu? Dante Alighieri ne zaman, nerede öldü?
İtalyan Ozan ve Politikacı Dante Alighieri edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Dante Alighieri hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Dante Alighieri hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Dante Alighieri hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi:
Doğum Yeri: Floransa, İtalya
Ölüm Tarihi: 14 Eylül 1321
Ölüm Yeri: Ravenna, İtalya
Dante Alighieri kimdir?
Dante Alighieri (Mayıs-Haziran 1265, Floransa - 14 Eylül 1321, Ravenna) İtalyan ozan ve politikacı. En bilinen eseri, Ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı İlahi Komedya`dır (La Divina Commedia). Bu eser Cehennem, Araf ve Cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur. Dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri kabul edildiği gibi, modern İtalyanca`nın da temelini oluşturur... Domenico di Michelino (1465): Dante ve kitabı, Floransa Modern Avrupa ve İtalya için önemli bir figürdür ve İtalya'daki metal 2 euro'ların tura tarafında Dante'nin resmi vardır... Dante denince ilk akla gelen isim belki de onun sonsuz bir aşk ile bağlandığı Beatrice'dir (Türkçe okunuşu: Beatris). Dante'nin çocukluğu ve gençliği hakkında çok az bilgiye sahip olunsa da, şairin dokuz yaşındayken kendisinden bir yaş küçük Beatrice'ye aşık olduğu kesin olarak bilinmektedir. Komşuları Floransa'lı şövalyelerden olan Folco di Ricovero de' Portinari'nin kızı Beatrice ile komşularının evindeki bir eğlence sırasında tanışmıştı. Tanıştığı ilk andan beri Dante Beatrice'e büyük bir tutkuyla bağlandı. Beatrice ile ikinci kez karşılaştığında on sekiz yaşındaydı, bu ikinci karşılaşmadan sonra Beatrice'e olan sevgisi daha da derinleşti. Beatrice'e olan aşkı yazımını ve şiire olan bakış açısını büyük oranda etkileyecekti; İlahi Komedya'nın tohumlarını atan belki de Beatrice'ye olan aşkıydı. Dante aşkından sevgilisine hiçbir zaman söz etmemiştir, nitekim 1288 yılında Beatrice Floransa'lı şövalyelerden Simone dei Burdi ile evlendi. Fakat Beatrice evliliğinden sadece iki sene sonra, 1290'da, yirmi dört yaşında öldü. Beatrice'nin ölümünden sonra Dante çalışmalarına daha sıkı sarılmış, Latin edebiyatı ve felsefeye kendisini adamıştır. Kuşkusuz Beatrice'nin ölümü Dante için büyük bir şoktu ve yazarın yazım hayatını da fazlasıyla etkiledi. Beatrice'nin çok genç bir yaşta ölmesi, Dante'nin onu ölümsüzleştirmesine yol açmış, fikriyatında Beatrice'ye maddi, ölümlü ve insani bir görünümden ziyade manevi, ölümsüz ve ilahi bir görünüm vermesine neden olmuştur.
Dante Alighieri Kitapları - Eserleri
- İlahi Komedya
- İlahi Komedya - Cehennem
- İlahi Komedya
- İlahi Komedya - Cennet
- Yeni Hayat
- İlahi Komedya
- Rime - Şiirler
- Monarşi
- Ziyafet
- Love Poems
Dante Alighieri Alıntıları - Sözleri
- İnsanların yüreğinde iyilik yeşeriyor, ama sürekli yağan yağmur erikleri çürütüyor. (İlahi Komedya - Cennet)
- "Ruh sevmek için yaratılmıştır." (İlahi Komedya)
- "Sevilmeyen kişi, kendisi severken benzersiz bir acı taşır yüreğinde." (Rime - Şiirler)
- "Geçmişteki mutluluğu anımsamak kadar büyük acı yoktur." (İlahi Komedya)
- Geçmişteki mutluluğu anımsamak kadar büyük acı yoktur. (İlahi Komedya)
- Günahlarım korkunçtu; ama sonsuz bağışlayıcının kolları uzundu, başvuran herkesi bağrına basıyordu. (İlahi Komedya)
- “Mutlu günleri anmak acı günlerde, inan ki acıların en büyüğü.” (s.67) (İlahi Komedya)
- "Ey buradan içeri girenler, her türlü ümidi geride bırakın" ("Lasciate ogni speranza voi ch'entrate"). Cehennem ümidin olmadığı yerdir. Hiçbir ümidin kalmaması, hayatta cehennemi yaşamaya denktir. " (İlahi Komedya)
- ... Yalnızca bizim algımızı aşmıyordu gördüğüm güzellik, Sanırım onu yalnızca yaratıcısı anlıyordu. (İlahi Komedya)
- ...yani hiç felsefe çalışmamış biri hakiki felsefe bilgisine uzun zaman felsefe çalışmış ve yanlış kavramlara aşina olmuş birinden daha basit ve kusursuz bir şekilde sahip olur. (Monarşi)
- Gökte olduğunu unuttun mu? Göğün baştan başa kutsal olduğunu, ne yaparsa iyi olduğunu unuttun mu? (İlahi Komedya - Cennet)
- Aslınızı düşünün isterseniz; hayvanlar gibi yaşamak için dünyaya gelmediniz... (İlahi Komedya - Cehennem)
- En sevdiğin ne varsa hepsini bırakacaksın; bunun, gurbet yayının attığı ilk ok olduğunu anlayacaksın. Başkasının ekmeğinin ne denli tuzlu, başkasının merdiveninden çıkmanın ne denli zor olduğunu göreceksin. Omuzlarına en büyük yükü de, bu vadiye düşerken sana eşlik edecek budala sürüsü bindirecek; değer bilmez, inançsız bu kötü kişiler sana kötülük edecekler; ama çok geçmeyecek senin değil, onların yüzü kıpkırmızı kesecek. Onların yaptıkları, aptallıklarını gösterecek; kendi başına davranışın sana güzellikler verecek. (İlahi Komedya - Cennet)
- .., tüm günahların başında bir sevgi bozukluğu vardır. Sevgi tüm erdemlerin başı olduğu gibi, tüm kötülüklerin de kaynağıdır. (İlahi Komedya - Cehennem)
- Ne yapıyorsun ölmekte olan bu bedenin içinde (Rime - Şiirler)
- "Haydi söyle ruhun neyin özlemini çekmekte." (İlahi Komedya - Cennet)
- Şimdi işlediğim günahtan, mademki arındırıyorsun beni, bil ki çok söz vermek, az yerine getirmek, sağlam kılar yerini. (İlahi Komedya - Cehennem)
- Herkes kendini yargılarken sahtekar tacirlere benzediğinden,onun alırken farklı satarken farklı tarttığı gibi,kendi yaptığı kötü şeyleri az,iyi şeyleri fazla tartmaya çalışır. (Ziyafet)
- Bütün yetiler mutluluğa yönelirken, diğerlerini yönlendiren ve onlara yol gösteren zihinsel yetidir; aksi halde mutluluk elde edilemez. (Monarşi)
- chi non è amato, s'elli è amadore, che 'n cor porti dolor senza paraggio. ''Sevilmeyen kişi, kendisi severken benzersiz bir acı taşır yüreğinde.'' (Rime - Şiirler)