Cüneyt Kanat kimdir? Cüneyt Kanat kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

Yazar Cüneyt Kanat hayatı araştırılıyor. Peki Cüneyt Kanat kimdir? Cüneyt Kanat aslen nerelidir? Cüneyt Kanat ne zaman, nerede doğdu? Cüneyt Kanat hayatta mı? İşte Cüneyt Kanat hayatı...

Yazar Cüneyt Kanat edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Cüneyt Kanat hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Cüneyt Kanat hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Cüneyt Kanat hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1962

Doğum Yeri: Bayındır, İzmir

Cüneyt Kanat kimdir?

1962 İzmir-Bayındır doğumlu Prof. Dr. Cüneyt Kanat, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu (1986). Ege Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı (1991). “Memlûk Timurlu Münasebetleri (1382-1447)” başlıklı teziyle aynı enstitüde doktorasını verdi (1996). 1986-1988 yılları arasında Kuveyt Üniversitesi’nde iki yıl Arap dili ve edebiyatı eğitimi aldı. 1992’de Oxford Üniversitesi’nde dil eğitimine devam etti ve uzmanlık alanı ile ilgili çalışmalar yaptı. 1994 yılında Kahire Üniversitesi’nde bir yıl süreyle araştırma ve incelemelerde bulundu. Ege Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde araştırma görevlisi (1990-1996), Dr. Araştırma görevlisi (1997) ve Yardımcı Doçent Doktor (1997-2001) olarak görev yaptı. 2002 yılında Doçent, 2009 yılında da Profesör unvanlarını aldı. Ayrıca 2004-2006 yıllarında fakülte yönetim kurulunda doçent temsilcisi olarak yönetim kurulu üyeliği ve 2003-2009 yılları arasında Ege Ü. Edebiyat Fakültesi’nde Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Halen Ege Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görev yapmaktadır. İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Cüneyt Kanat Kitapları - Eserleri

  • Sorularla Haçlı Seferleri
  • Ortaçağ Türk Devletlerinde Suç ve Ceza
  • Tarihin Medya ile İmtihanı

Cüneyt Kanat Alıntıları - Sözleri

  • Haçlı seferleri,aslında silahlı bir Hac ziyareti idi ve hac ziyaretinin yapılacağı yer Kudüs'tü. (Sorularla Haçlı Seferleri)
  • Akademik tarih her zaman popüler tarihin kaynağı olmuştur. (Tarihin Medya ile İmtihanı)
  • Emirler ve bilim adamları hafif denilebilecek suçlar işlediklerinde ise onlara verilen en yaygın ceza saç ve sakallarının kesilmesiydi. (Ortaçağ Türk Devletlerinde Suç ve Ceza)
  • Eğer yazar, tarihi roman yazacaksa, öncelikle bir tarihçi titizliği ile araştırma yapmayı göze almalı, işlediği konu üzerinde yapılmış akademik araştırma ve incelemeleri titizlikle irdelemelidir. (Tarihin Medya ile İmtihanı)
  • Bir davul çeşidi olan nakkare ve telli bir saz olan tambur, Haçlı seferlerinden sonra Avrupalı müzisyenler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. (Sorularla Haçlı Seferleri)
  • Tarihi romanlar, diziler ve filmler tarih öğretmezler, sadece tarihi sevdirirler. (Tarihin Medya ile İmtihanı)
  • Hristiyan dünyası Kudüs'ün 638 yılında halife Hz Ömer tarafından fethedilmesine büyük bir tepki göstermedi zira Müslümanlar şehirdeki Hristiyan ve musevilerin inanç özgürlüğünü kısıtlamamıştı. (Sorularla Haçlı Seferleri)
  • Açlık ve kısıtlı yiyecek kaynakları, Haçlıları bazen insanlık dışı davranışlara da itiyordu. Haçlıların, ele geçirdikleri bazı şehirlerde sadece yağma ve katliamla yetinmeyip insan eti yedikleriyle ilgili kayıtlar, dönem kaynaklarında mevcuttur. (Sorularla Haçlı Seferleri)
  • ... ve yaşlı olsun genç olsun kadınlara üç gün üç gece boyinca tecavüzü askerlerime serbest kıldığını ilan etti. Kadınları, kocalarının ve yakınlarının, bakire kızları ise anne ve babalarının gözleri önünde livata ve zina ile kirleterek rüsva ettiler (Ortaçağ Türk Devletlerinde Suç ve Ceza)
  • “Yerin ve göğün karışması”,Türklerde isyan anlayışını çok güzel ifade eden bir deyimdir. Çünkü devletin düzeni yer ile göğün düzenine bağlı idi.Devleti veren Tanrı olduğu için devlete isyan olamazdı. (Ortaçağ Türk Devletlerinde Suç ve Ceza)
  • Haçlı seferlerinden sonra bir daha asla eski gücüne kavuşamayacak olan Bizans devleti,seferlerin bitmesinin hemen ardından Anadolu'daki sınırlarına yerleştirilen Türk beyliklerinin sürekli saldırılarıyla iyice zayıflayacak ve bu beyliklerden biri olan Osmanlılar tarafından tarihten silinecekti. (Sorularla Haçlı Seferleri)
  • Tarihçinin kendini kurgudan sakınması gerekir. (Tarihin Medya ile İmtihanı)
  • Anadolu'daki Türk direnişi, bundan sonraki Haçlı seferleri'nin deniz yoluyla yapılmasına neden oldu. (Sorularla Haçlı Seferleri)
  • 19.yüzyılda tarih bir bilim dalı olarak kabul görmeye başlayınca , edebiyat ile tarihin yolları kesin olarak ayrılmış oldu. (Tarihin Medya ile İmtihanı)
  • Bir asker iş vaktinde bahane ararsa, böyle kişileri Tanrı'ya teslim etmek gerekir. Timur (Ortaçağ Türk Devletlerinde Suç ve Ceza)
  • İnsanın şahsiyetine şekil veren terbiye ve kültürdür. (Tarihin Medya ile İmtihanı)
  • En acımasız olanlardan birisi, suçlunun üzerindeki elbiseler çıkarıldıktan sonra koyunun kuyruk yağından bütün vücuduna bol miktarda sürülmesi, ardından bir keçinin içine sarılarak iple bağlanması ve bu halde yaz sıcağında güneşin altında bırakılmasıydı. Bir süre sonra keçe ve kuyruk yağının iç içe geçmesi sonucunda ortaya çıkan küçük kurtçuklar suçlunun etlerini kemirmeye başlar ve mahkum da dayanılmaz acılar çekerek ölürdü.  (Ortaçağ Türk Devletlerinde Suç ve Ceza)
  • Ortaçağ’da tarih ve tarihçilik özel bir öneme sahipti. Hükümdarlara tarih öğretilmesine özellikle dikkat edilir, tarih bilmenin onları siyasi hata yapmaktan alıkoyacağı düşünülürdü. (Tarihin Medya ile İmtihanı)
  • Ortaçağ Türk devletlerinde ceza(landırma) ile,suçluyu ıslah etmek gayesinden çok,suç işleyeni tecrit ya da yok ederek toplumu suçtan ve suçludan arındırmak ve bunu yaparken de suç işleme eğiliminde olanlara ibret olması amacı güdülüyordu.Bu yüzden cezalar toplumun ibret alması için çoğunlukla halkın önünde veriliyor ve belki de-yine aynı amaçla-gerekenden çok daha ağır oluyordu. (Ortaçağ Türk Devletlerinde Suç ve Ceza)
  • Memlükler,İslami yok olmanın eşiğine getiren Moğol istilasını durduktan sonra yönlerini haçlılara çevirmiş,kalan son haçlı kale ve şehirlerini fethederek bölgedeki Haçlı varlığına tamamen son vermişlerdi. (Sorularla Haçlı Seferleri)