dedas
Turkcella

Cesare Beccaria kimdir? Cesare Beccaria kitapları ve sözleri

İtalyan hukukçu, filozof, ekonomist ve edebiyatçı Cesare Beccaria hayatı araştırılıyor. Peki Cesare Beccaria kimdir? Cesare Beccaria aslen nerelidir? Cesare Beccaria ne zaman, nerede doğdu? Cesare Beccaria hayatta mı? İşte Cesare Beccaria hayatı... Cesare Beccaria yaşıyor mu? Cesare Beccaria ne zaman, nerede öldü?

  • 07.10.2022 01:00
Cesare Beccaria kimdir? Cesare Beccaria kitapları ve sözleri
İtalyan hukukçu, filozof, ekonomist ve edebiyatçı Cesare Beccaria edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Cesare Beccaria hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Cesare Beccaria hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Cesare Beccaria hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Cesare Beccaria Bonesana

Doğum Tarihi: 15 Mart 1738

Doğum Yeri: İtalya

Ölüm Tarihi: 28 Kasım 1794

Ölüm Yeri:

Cesare Beccaria kimdir?

Cesare Beccaria Bonesana (15 Mart 1738, Milano - 28 Kasım 1794, Floransa) İtalyan hukukçu, filozof, ekonomist ve edebiyatçı,Aydınlanma Çağı'nın önemli isimlerinden. "Suçlar ve Cezalar Hakkında" adlı (Dei delitti e delle pene) kitabı ile mevcut çağdaş ceza hukukunu kurmuş ve ölüm cezası karşıtlığını da -ilk savunanlardan birisi olarak- aynı eserde gerekçelendirmiştir.

1747-1755 yılları arasında sekiz sene dini eğitim gördükten sonra 20 yaşındayken hukuk doktorası eğitimini tamamlamıştır. Beccaria genelde Hukuk sorunlarıyla ilgilenmiştir.

1770 yılından itibaren Avusturya egemenliğindeki Milan Yönetiminde üst düzey görevli memur olmuş ve ölünceye kadar bu görevini sürdürmüştür. Fransa'da işkencenin kaldırılmasına (1780 ve 1788), İsveç'te yargı reformunun gerçekleşmesine ilham vermiştir ve 1777 yılında ABD'de yayınlanan eseriyle, Thomas Jefferson'ı etkilemiştir.

Suçlar ve Cezalar Hakkında

Suçlar ve Cezalar Hakkında adlı kitabını çok büyük bir titizlik göstererek 26 ayda yazmıştır. Bu eserinde, idamın ve işkencenin ceza olarak görülemeyeceğini ve bunun bir barbarlık olacağını açıklamaya çalışmıştır. Bu eseriyle beraber hukuka pek çok ilke kazandırmıştır. Bunlardan bazıları "Nullum crimen nulla poena sine lege" (kanunsuz ne suç ne ceza olur) böylelikle meşruluk prensibini de hukuka katmıştır. Ayrıca bir diğer örnek: "Yasa ancak açık ve zorunlu olarak gerekliliği beliren cezaları koymalıdır ve bir kimse ancak suçun işlenmesinden önce kabul ve ilan edilmiş olan ve usulüne göre uygulanan bir yasa gereğince cezalandırılabılır." ki bu da İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'nde 8. madde olarak yer almıştır.

Eseri 1765'te Fransızca, 1766'da Almanca, 1767'de İngilizce, 1770'de İsveççe, 1772'de Polca, 1774'te de İspanyolca'ya çevrilmiştir.Voltaire ve Diderot gibi bir sürü aydının, bu eser, tartışmasını sağlar. Bu eseriyle beraber ölüm cezasının 200 yıldır tartışılmasını sağlamıştır. Kendisi idamın hem kullanılamaz hem de gereksiz olduğunu göstermiş ve bunu "kamusal cinayet" olarak tanımlamıştır.

Kazandırdığı hukuki ilkeler ve "Suçlar ve Cezalar Hakkında" adlı eseri bugün halen üniversitelerin ceza hukuku kürsülerinde kaçınılmaz bir şekilde referans olarak gösterilmektedir.

Cesare Beccaria Kitapları - Eserleri

  • Suçlar ve Cezalar Hakkında

Cesare Beccaria Alıntıları - Sözleri

  • Biliyorum ki insanın kendi ruhunun duygularını geliştirmesi bir sanattır. (Suçlar ve Cezalar Hakkında)
  • İlk yasalar ve ilk yargıçlar, her bir insanın kaba gücünden kaynaklanan düzensizlikleri önleyip gidermek/ onarmak zorunluluğundan doğmuşlardır. (Suçlar ve Cezalar Hakkında)
  • Eğer zorbalığın ruhu edebiyatla, okumayla bütünleşebilseydi, doğrusu çok korkardım. (Suçlar ve Cezalar Hakkında)
  • Din, her şeyi kötüye kullanan caninin aklına gelir ve ona kolay bir pişmanlık/tövbe ile ebedi mutluluğun kesin güvencesini, umudunu verir. (Suçlar ve Cezalar Hakkında)
  • Bir yargıcın ilgisizliği ile bir sanığın üzüntüleri arasındaki çelişki, ne kadar da çok acımasızdır! (Suçlar ve Cezalar Hakkında)

Yorum Yaz