diorex

Birsen Başar kimdir? Birsen Başar kitapları ve sözleri

Yazar Birsen Başar hayatı araştırılıyor. Peki Birsen Başar kimdir? Birsen Başar aslen nerelidir? Birsen Başar ne zaman, nerede doğdu? Birsen Başar hayatta mı? İşte Birsen Başar hayatı...

  • 14.12.2022 22:00
Birsen Başar kimdir? Birsen Başar kitapları ve sözleri
Yazar Birsen Başar edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Birsen Başar hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Birsen Başar hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Birsen Başar hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 4 Ocak 1986

Doğum Yeri: Hollanda

Birsen Başar kimdir?

4 ocak 1986 yıllında Hollanda’nın Breda kentinde dünyaya gelmişim. Göbek ismim Manolya ancak babanemin isteği üzerine Birsen olarak değiştirilmiş. Okul hayatım anaokulundan başlayarak iletişim problemli ile geçti. Ana- ve ilkokulda oyunlarda hep lider oluyordum yada olmak istiyordum ve bu zamanla arkadaşlarımla aramda sorun olmaya başladı. Ve yalnız bırakıldım. Bu sorun yıllarca devam etti. Arkadaşlık kurma kurabilme konusunda çok zorluk çektim.

Orta öğrenimin daha da zordu benim için.Ergenliğin agir bastiği bu dönemde; sınıf arkadaşlarim beni ya dışlıyor yada beni sinirlendirmek icin ellerinden geleni yapıyorlardı. Yüksek öğrenimimi Işletme, yönetim ve hukuk alanında yaptım. Üniversite dönemi de benim için hiç kolay olmadı. Sınıfta neredeyse hiç konuşmadığım için hocalarım ve sınıf arkadaşlarım tarafında uyarılıyordum. Genelikle şaka yollu uyarılar alıyordum. Tabi her şakanın altında bir gerçek payı vardır. Hatta bir defasında hocalarımdan birisi “Birsen konuşma özürlü müsün” diye sormuştu.

Üniversiteyi bitirmeden 2.5 ay önce, bana otizm teşhisi konuldu. Otizm hakkında hiç bir bilgim yoktu ve bu konuda daha önce hiçbirsey duymamış okumamıştım.Kitaplar okuyarak ve başka otizmli bireylerle tanışarak kendimi daha iyi tanımaya başladım. Türkiyede bazı anne ve babaların benim otizmli olduğumu inanmadıkları için, 2008 senesinde birinci kitabımı yazmaya başladım. Türkiyede normal ve yüksek zekalı yetişkin otizmliler pek bilinmiyor. Otizmin geniş bir spektrumun olduğu halde, sadece ağır otizmli ve zihinsel engelli çocukların otizmli olduğu düşünülüyor.

Birinci kitabım ‘Bende artık fark edilmek istiyorum’ 2010 senesinde Hollanda, Belçika ve Türkiyede yayınlandı. Bu kitapta çok açık bir şekilde otizm teşhisimi alan dek olan hayatımı anlatıyorum. Nisan ve haziran 2013te ikinci kitabım ‘Otizmle ile yaşamak’ Hollanda, Belçika ve Türkiyede yayınlandı. Bu kitabımda otizmle yaşamımda nasıl bir mücadele geçirdiğimi anlatıyorum. Bu kitap aslında hayatimin otizm teşhisini aldıktan sonraki dönemini anlatıyor. ‘Bende artık fark edilmek istiyorum’ ve ‘Otizm ile yaşamak’ kitapları Hollandaca ve Türkçe dillerinde yazılmıştır. Kitaplar hakkında daha geniş bilgiyi kitaplar bölümüne tıklayarak daha bulabilirsiniz.

Otizm konusunda kendimi eğitmek için, 2011 yılından itibaren otizm uzmanlığı bölümünde okumaya başladım Belçikada. Otizm konusunda iyi eğitim almak istedim böylelikle sunumlarımda otizmi daha iyi anlatabilmek için. Otizm uzmanlığı bölümünden 2014 senesinde mezun oldum. Otizm uzmanlığı bölümünde otizmli bireylerle çalıştım ve bir çok araştırma yaptım. Otizm uzmanlığı bölümünden mezun olduğum için otizmli bireylere profesyonel bir şekilde rehberlik yapabiliyorum ama daha başlamadım.

Otizm dışında boş zamanlarımda makale yazmayı, kitap okumayi seviyorum. Erkek arkadaşımla zaman geçirmek, Hollanda kraliyet ailesini takip etmek (özellikle Kraliçe Maxima), müzik dinlemek, sosyal medyayı takip etmek ve trenle seyahat etmek en sevdiğim seyler arasında. Günlük hayatımda 2009’dan beri Breda belediyesinde memure olarak çalışıyorum. En sonunda otizm konusunda büyük biri olmak istiyorum! 2014 senesinden itibaren Hollanda Otizm Vakfının elçisi olarak seçildim ve çalışmalarımı sürdürüyorum.

Birsen Başar Kitapları - Eserleri

  • Otizmle Yaşamak
  • Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum

Birsen Başar Alıntıları - Sözleri

  • İnsanlar güzel sözler söylediklerinde bunu aşırı bir şekilde kullanıyorlar ve bazen gerçekten söylüyorlar mı belli bile değil. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)
  • Sözlerini tutanlar daha çok olsaydı, hayat benim için daha kolay olurdu. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)
  • Çevremde beni olduğum gibi kabul eden ve anlayan biri olduğunda, kendimi çok huzurlu hissediyorum. (Otizmle Yaşamak)
  • "Ben insanlara otizmimi anlatarak, bir otizmlinin, kendi içinde neler yaşayabileceğini anlatıyorum. Onların otizmi daha iyi anlamalarını sağlamak istiyorum." (Otizmle Yaşamak)
  • "Kelimelerin çoğu zaman otizmli insanlar için anlamı olmuyor, çünkü görsel düşünüyorlar." (Otizmle Yaşamak)
  • "Negatif bir denizin içinde yüzüyorum. Bu denizin içinden çıkmak bazen günler sürüyor." (Otizmle Yaşamak)
  • Ben insanlara otizmimi anlatarak, bir otizmlinin, kendi içinde neler yaşayabileceğini anlatıyorum. Onların otizmi daha iyi anlamalarını sağlamak istiyorum. (Otizmle Yaşamak)
  • Peter Vermeulen, otizmli insanlardaki iletişimi şöyle anlatıyor : " Otizmli insanlar için dünya çok kaoslu, karışık ve düzensiz. Otizmli insanlar bütün detayları algılayıp, anlamlı bir bağa entegre edemiyorlar. Detayları algılamanın ve bunları anlamlı bir bağa entegre etmenin ismi, 'merkezi bütünleşme'. Otizmli insanların durumu, zayıf merkezî bütünleşme olarak nitelendirilir." (Otizmle Yaşamak)
  • Camdan, dışarıdan başka insanlara bakmak istemiyorum artık. Ben de insanların yanında bir yer almak istiyorum. (Otizmle Yaşamak)
  • Olga Bogdashina, kitabında; duyu organ sisteminin kapanışından bahsediyor. Duyu organlarına birçok bilgi birden geldiğinde, bazı duyu organlarının kanalları kapanıyor. Beyin o anda duyu organlarının bazılarını kapatıyor diğer organları daha iyi çalıştırmak için. Memur arkadaşımla olay aynı durumdan ibaret. Zihnim, verdiği bilgileri anlamaya çalıştığı için sadece onunla ilgileniyor ve kulakları kapatıyor. (Otizmle Yaşamak)
  • Seçme hakkım olsaydı, bir kuş olmak isterdim. Bir kuş olarak ömrüm kısa olsa da, kanatlarımı çırparak istediğim yere uçardım. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)
  • Ben, beynimi seneler sonra anlamaya başladım. Beynim ilk başta hesapları gördüğünde beynin içindeki diğer hesapları arıyor. Bir hesapta yeni bir şey olsun beynim için bunu idrak etmek çok daha uzun sürüyor. Alışkın olduğum bir hesapta hemen bir şey değiştiğinde ben bunu yapamıyorum. Yeni şeklini öğrendiğimde de bunu ezberleyerek kafamın içine yerleştiriyorum. Okuldaki bütün derslerimi ezberliyorum kafamdan öğrenip. Ezberlediğim bilgiler sanki o an beynimde birbirleriyle bir oluyor ve imtihan günü geldiğinde kullanabiliyorum bilgileri. Okula giderken hep kolay soruları yanlış yapar ve zor soruları bilirdim. Bunun tesadüf olmadığını gittiğim bütün okullarda gördüm. İmtihanlara girdikten sonra eve soruları götürürdüm, babam onlara bakardı. Doğru cevaplar yayınlandığında babam bana hep, “bunu nasıl bilemedin' der. Hep öyle oluyor, kolay soruları yanlış, zor soruları hep yapabiliyorum. Ben buna alıştım artık. Demek ki beynim diğer insanlarınkinden değişik çalışıyor: Zor sorular benim için kolay, kolay sorular da zor oluyor benim için. Kolay bir şeyi anlattıklarında, insanların kolay buldukları şeyler bana için zor geliyor. Bunun nedenini ben de bilmiyorum. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)
  • "Yalnızlığa alışkınım ama yanımda o gün başkaları olsaydı, çok iyi olurdu." (Otizmle Yaşamak)
  • Bir insan olarak dünyaya gelmeseydim,bir hayvan olarak dünyaya gelmek isterdim. Seçme hakkım olsaydı bir kuş olmak isterdim. Bir kuş olarak ömrüm kısa olsa da kanatlarımı çırparak istediğim yere uçardım. Zaten pek uzun bir ömre de bu dünyada ihtiyacım yok. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)
  • Mutsuz olduğum anlarda insanlar, bana beterin beterinin olduğunu söylerler.Depresyonda olduğumda bunu söylerlerse, bir süre için sıkıntımı unuturum. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)
  • Arkadaşsız ve mutsuz, bu dünyada yaşayacak aslında hiçbir nedenim yok. Yalnız kalmaktan bıktım, özürlülüğümden dolayı normal insanlardan arkadaş bulmakta ve edinmekte daha çok zorluk çekiyor ve enerji sarf ediyorum, ama bunu kimse anlamıyor. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)
  • Sözlerini tutanlar daha çok olsaydı, hayat benim için daha kolay olurdu. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)
  • Arkadaşsız ve mutsuz bu dünyada yaşayacak aslında hiçbir nedenim yok. Yalnız kalmaktan bıktım, özürlülüğümden dolayı normal insanlardan arkadaş bulmakta ve edinmekte daha çok zorluk çekiyor ve enerji sarf ediyorum, bunu kimse anlamıyor. Birisiyle konuşmak istediğimde kafamda ne çok düşüncelerimin olduğunu görmüyorlar ve bilmiyorlar. Birisiyle konuşmaya kalktığımda ne kadar korktuğumu bilmiyorlar. Bu kitapta bunların hepsini sizlere en iyi şekilde anlatmaya çalıştım. (Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum)

Yorum Yaz