Antony Flew kimdir? Antony Flew kitapları ve sözleri

Filozof Antony Flew hayatı araştırılıyor. Peki Antony Flew kimdir? Antony Flew aslen nerelidir? Antony Flew ne zaman, nerede doğdu? Antony Flew hayatta mı? İşte Antony Flew hayatı... Antony Flew yaşıyor mu? Antony Flew ne zaman, nerede öldü?

Filozof Antony Flew edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Antony Flew hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Antony Flew hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Antony Flew hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: Londra

Doğum Yeri: 11 Şubat 1923

Ölüm Tarihi: Londra

Ölüm Yeri: 8 Nisan 2010

Antony Flew kimdir?

Britanyalı filozof. Analitik düşünce okuluna bağlılığıyla bilinir. Din felsefesiyle ilgili çalışmalarıyla tanınır.

Flew, geçmişte ateizmi kuvvetle desteklerdi, Tanrı hakkında bir kanıt ortaya çıkıncaya kadar ateizmin kabul edilmesi gerektiğini savunurdu. Ayrıca ölümden sonra hayat inancını, kötülük sorunsalına karşı özgür irade çözümünü ve Tanrı kavramının anlamını eleştirdi. Ancak 2004 yılında deizmedöndüğünü açıkladı.Bunun ardından Tanrı Var: Dünyanın En Ünlü Ateisti Nasıl Fikir Değiştirdi(İngilizce: There is a God: How the World's Most Notorious Atheist Changed His Mind) adlı kitabı Roy Abraham Varghese'nin katkılarıyla yayımladı. Kitabın yayımlanmasının ardından New York Times'ta çıkan ve Flew'un zihni melekelerini kaybetmekte olduğunu, asıl yazarın Varghese olduğunu öne süren bir makale yayımlandı.Konu hâlâ tartışmalıdır, PZ Myers ve Richard Carrier'in dahil olduğu bazı yazarlar iddiaları desteklerken diğerleri (Flew dahil) reddeder.

Flew Oxford, Aberdeen, Keele ve Reading Üniversitelerinde ve Toronto'daki York Üniversitesi'nde ders verdi. Gerçek İskoçyalı Yok Safsatasını ortaya atmasıyla ve Michael Dummett ile girdiği münazarayla tanınır.

Antony Flew Kitapları - Eserleri

  • Yanılmışım Tanrı Varmış
  • Dosdoğru Düşünmenin Yolu
  • Felsefe Sözlüğü

Antony Flew Alıntıları - Sözleri

  • Tait yine de babası Russell'ın bütün yaşamının Tanrı arayışıyla geçtiğine inanıyor. "Babamın zihninin arkalarında bir yerlerde, kalbinin en altında, ruhunun derinliklerinde, bir zamanlar Tanrının doldurduğu bir boşluk vardı ve hiçbir zaman bunu dolduracak başka bir şey bulamadı." (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • Dawkins ve diğerleri, Tanrı’yı kim yaratmıştır? Sorusunu sormaktadırlar. teistler ve ateistler artık bir şey üzerinde açık biçimde hem fikirler: eğer bir şey var ise, ondan önce daima var olan bir şey olmalıdır. Bu ebediyen var olan gerçeklik nasıl meydana gelmiştir? Cevap, böyle bir gerçekliğin asla meydana gelmediğidir.. Bu gerçeklik her zaman vardı. Seçiminizi yapın: Tanrı veya evren. Biri en başından beri vardı. (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • Felsefede fikir birliğinin olmaması tek başına, konunun ilerlemeyeceğinin yeterli bir göstergesi değildir. Sadece mutlaka ikna olmayan birinin kalacağını öne sürerek felsefi bir bilginin olmadığını göstermeye çalışmak, Bertrand Russell gibi seçkin bir filozofun bile düştüğü genel bir yanlışlıktır. Ben buna Asla-uzlaşmayacak-biri-mutlaka-vardır Sapması adını verdim. Ayrıca felsefede birine senin haklı olduğunu ve onun yanıldığını kanıtlamanın asla mümkün olmadığı iddiası vardır. Ancak bu iddiadaki eksik parça, bir kanıt üretmekle bir insanı ikna etmek arasındaki ayrımdır. Bir insan kötü bir iddiayla ikna edilebilirken, kabul edilmesi gereken bir iddiayla da ikna edilemeyebilir. (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • Eğer insanları Tanrı inanışından vazgeçirmek istiyorlarsa, bu popülerleştiricilerin iddialarını kendi ateist görüşlerini destekleyecek biçimde sunmaları gerekir. (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • Katı deterministlere göre, insanların hiçbir etkide bulunmadıkları, denetimleri dışında kalan belirli nedenler, insan varlıklarının oldukları gibi olmalarını ve bu arada eylemlerini belirlemiştir. Başka bir deyişle, onlar, insan varlıklarının hiçbir şeyi değiştirmeyeceklerini söylemekten çok, insanların şeyler üzerinde etkide, eylemde bulunma tarzlarını kişisel yapı ve mizaçlarının sonucu olduğunu, söz konusu yapı ve mizaçların ise insanların etki edemedikleri etmenler ve koşullar tarafından belirlendiğini öne sürer. (Felsefe Sözlüğü)
  • "En ateist bilim adamı bile doğada, en azından kısmen anlayabildiğimiz, kanun ve benzeri bir düzenin varlığını kabul eder." (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • "Bilim adamı, kötü bir filozoftur." (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • Gerçek düşünürler iddiaları değerlendirir ve kanıtları tartarken savunucunun ırkı, cinsiyeti ya da yaşıyla ilgilenmezler. (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • Sanırım çoğumuz yaşımız ilerledikçe, gençliğimize özlem ve utanç karışımı bir duyguyla bakıyoruz. (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • "Öne sürülen iddianın bizi götürdüğü yere gitmeliyiz." (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • Analistler ve psikologlar bundan istedikleri anlamı çıkarabilirler ama benim içimdeki dürtü hala aynı: gerçek sonuçlara ulaşan geçerli iddiaların peşinden gitmek. (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • "her yerde bulunan bedensiz bir kişi (yani bir ruh)" nasıl tanımlanabilir ve yeniden tanımlanabilirabilir... (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • Tipik bir mantıkçı olan Alvin Plantinga, teizmin aslında temel bir inanç olduğu fikrini sundu. Tanrı'ya inanmanın, diğer zihinlere veya algilara (bir ağacı görmek) ya da hafızaya (geçmişe inanmak) inanmak gibi diğer temel gerçeklere inanmakla aynı olduğunu savundu. Bütün bu durumlarda, söz konusu inancın gerçekliğini kanıtlayamasanız da, bilişsel yeteneklerinize güvenirsiniz. Aynı şekilde, insanlar bazı önermeleri (örneğin dünyanın varoluşu) temel olarak, diğerlerini de bu temel önermelerden türetilenler olarak kabul eder. Burada iddia edilen, inanç sahiplerinin Tanrı'nın varlığını temel bir önerme olarak kabul ettiğidir. Thomist filozof Ralph McInerny yaptığı muhakeme ile insanların doğal olayların düzeni ve yasaya benzer karakterleri nedeniyle Tanrıya inanmalarının doğal olduğu sonucuna vardı. O kadar ki, ateizme karşı aksi ispatlanıncaya kadar geçerli gibi görünen bir iddia olarak,Tanrının varlığının neredeyse doğuştan gelen bir inanç olduğunu söyledi. Yani, Plantinga teistlerin ispatlama sorumluluğunu taşımadığını savunurken McInerny daha da ileriye giderek ispatlama sorumluluğunun ateistlerde olması gerektiğini iddia etti! Burada, diğer antiteolojik iddialarımın tersine, ateizm varsayımına dair iddianın teistler tarafından tutarlı bir biçimde kabul edilebileceğine işaret etmeliyim. Bir Tanrı'ya inanmak için yeterli neden sunulduğunda, teistler buna inanarak felsefi bir günah işlemiyorlar! Ateizm varsayımı olsa olsa metodolojik bir başlangıç noktasıdır, varlıksal bir sonuç değil. (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • ''Cömertliği ve fedakarlığı öğretmeye çalışalım, çünkü biz bencil doğduk.'' (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • "Dünyanın nasıl var olduğuna dair bir açıklama aramamalıyız; o burada ve hepsi bu kadar." (Yanılmışım Tanrı Varmış)
  • "Aslında çok sayıda farklı dilde yazılmış yüzlerce kitapla dolu bir kütüphaneye giren küçük bir çocuğa benziyoruz." (Yanılmışım Tanrı Varmış)