Anthony Giddens kimdir? Anthony Giddens kitapları ve sözleri
İngiliz Toplumbilimci Anthony Giddens hayatı araştırılıyor. Peki Anthony Giddens kimdir? Anthony Giddens aslen nerelidir? Anthony Giddens ne zaman, nerede doğdu? Anthony Giddens hayatta mı? İşte Anthony Giddens hayatı...

Doğum Tarihi: 18 Ocak 1938
Doğum Yeri:
Anthony Giddens kimdir?
Günümüzün en etkili toplumsal kuramcılarından biri olan Anthony Giddens 1938'de doğdu. Hull Üniversitesi'nde sosyoloji ve psikoloji öğrenimi gördükten sonra, yüksek lisansını London School of Economics (LSE), doktorasını Cambridge Üniversitesi'nde yaptı. 1961'de Leicester Üniversitesi'nde başladığı öğretim üyeliğini, Kanada, ABD ve İngiltere'de çeşitli üniversitelerde sürdürdü. Avustralya, Finlandiya, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka ve Fransa gibi ülkelerde konuk öğretim üyeliği yaptı. 1970'te çalışmaya başladığı Cambridge Üniversitesi'nde 1986'da profesör oldu. 1997'de LSE'nin yöneticiliğine getirilen Giddens, ayrıca 1985'ten bu yana kurucularından olduğu Polity Press'in, 1989'dan bu yana da Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin başkanlığı ve yöneticiliğini yürütmektedir.
Pek çok ödül alan ve hakkında on iki kitap yazılmış olan yazarın iki yüzden fazla makalesinin yanı sıra, yirmi dokuz dile çevrilmiş otuz iki kitabı vardır. Max Weber, Emile Durkheim, Karl Marx gibi kuramcılar üzerinde çalışan, modern toplumlarda sınıf yapısı, modernlik, ulus-devlet, sosyal demokrasi, solun geleceği gibi konulara eğilen ve son kitabı Runaway World: How Globalization is Reshaping our Lives (Kaçak Dünya: Küreselleşme Yaşamlarımızı Nasıl Yeniden Biçimlendiriyor, Profile, 1999) olan Giddens'ın Türkçe'de yayımlanan kitapları arasında Mahremiyetin Dönüşümü (Ayrıntı, 1994);Sosyoloji: Eleştirel Bir Yaklaşım (Birey, 1994); Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji (Vadi, 1996); Modernliğin Sonuçları (Ayrıntı, 1998); İleri Toplumların Sınıf Yapısı(Birey, 1999); Toplumun Kuruluşu (Bilim ve Sanat, 1999); Üçüncü Yol, Sosyal Demokrasinin Yeniden Dirilişi (Birey, 2000); Elimizden Kaçıp Giden Dünya (Alfa, 2000) veSosyoloji (Ayraç, 2000) sayılabilir. Yazarın Sol ve Sağın Ötesinde adlı kitabı önümüzdeki günlerde yayınevimiz tarafından yayımlanacaktır.
Anthony Giddens Kitapları - Eserleri
- Sosyoloji
- Sosyoloji
- Modernliğin Sonuçları
- Mahremiyetin Dönüşümü
- Sosyolojide Temel Kavramlar
- Kapitalizm ve Modern Sosyal Teori
- Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori
- Modernite ve Bireysel-Kimlik
- Sosyoloji (7. Edisyon)
- Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları
- Ulus Devlet Ve Şiddet
- Elimizden Kaçıp Giden Dünya
- Sağ Ve Solun Ötesinde
- Günümüzde Sosyal Teori
- Üçüncü Yol
- Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji
- İklim Değişikliği Siyaseti
- Sosyolojinin Savunusu
- Sosyoloji
- Toplumun Kuruluşu
- Tarihsel Materyalizmin Çağdaş Eleştirisi
- Sosyoloji
- Modernliği Anlamlandırmak
- İleri Toplumların Sınıf Yapısı
- Toplumun İnşası
Anthony Giddens Alıntıları - Sözleri
- Postmodernizm, yalnızca küçük bir sanatsal avangartlıkla sınırlı değildir; o küresel kültürel ürünlerin yanı sıra akademik ve felsefi düşüncelerle de ilişkilidir. (Sosyolojide Temel Kavramlar)
- Kapitalizmin asli karakteri ücretli emek ve sermaye arasındaki sınıf ilişkilerinde değil, üretim faaliyetinin rasyonel düzenleniminde verilidir. İşçinin üretim araçlarından 'koparılması' süreci, modern toplumun bütün alanlarında ilerleyen davranışın rasyonalizasyonu sürecinin sadece bir uğrağıdır. Bürokratik uzmanlaşmayı doğuran bu süreç tersine çevrilemezdir. Sosyalizm ekonomik davranışın rasyonel denetiminin daha da artırılması (ekonominin merkezileştirilmesi) ve 'ekonomik' olanla kaynaşmasıyla 'siyasi' olanının ortadan kalkmasında (ekonomik girişimlerin devlet tarafından denetlenmesi) öngörüldüğünden, sonuç bürokratikleşmede devasa bir yayılma olacaktır. Bu da 'proleteryanın diktatörlüğü' değil, 'resmiyetin diktatörlüğü' olacaktır. (Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji)
- Hawthorne Etkisi, insanların incelendiklerini bilip bu nedenle normal davranışlarını göstermemesidir. Hawthorne Etkisi deney tanımı, 1930’larda Chicago yakınlarındaki Western Elektrik Şirketinin Hawthorne santralindeki verimlilik araştırması sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma çalışmasını yürüten araştırmacılar, işçilere uygulanan deney koşulları ne olursa olsun işçilerin verimliliklerinin artığını şaşkınlıkla gözlemlemiş. Çünkü işçiler incelenmekte olduklarının farkındaydı ve bunun sonucu olarak normal çalışma tempolarını hızlandırmıştı. (Sosyoloji (7. Edisyon))
- Modernliğin ötesine geçmiş değiliz; onun radikalleşmesi evresini yaşıyoruz. (Modernliğin Sonuçları)
- Şair Simon Brisenden (1987) pek çok engelli insanın geleneksel tıp'tan dışlanma anlayışını 'Mükemmel İnsanlar İçin Şiirler - Poems for Perfect People' adlı kitabında çok güzel bir şekilde özetlemektedir. Brisenden, ‘Yara İzleri’ adlı şiirinde sormaktadır: ‘Derini kesen adam / ve içini araştıran / onda herhangi bir dikiş izi var mı?’ (Sosyoloji (7. Edisyon))
- Weber'e göre demokrasi ve bürokrasi arasındaki ilişki modern toplumsal düzendeki gerilimin en köklü kaynaklarından birisini yaratmaktadır. (Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji)
- Marx yurttaşlık ile kölelik arasında belirsiz bir konum işgal ettiği için "proletarya asla bağımsız bir gelişme göstermedi" diye eklese de, küçük köylülerin bir bölümü proletarya haline dönüştürülmüştür. (Tarihsel Materyalizmin Çağdaş Eleştirisi)
- "Bireylerle kurumlar arasında var olan ve benim 'ikili etkileşim' dediğim şeyi iyice anlamak zorundayız; o da bir yandan biz toplumu yaratırken aynı zamanda o da bizi yaratıyor demektir." (Sosyoloji)
- Devlet, sınıf ayrımlarının ortadan kalkması için bir araç olmaktan çok, özünde onları sürdürmekle ilgilenir: toplumdaki diğer sınıfların çıkarları karşısında, egemen sınıfın çıkarlarını korur... (Sosyoloji)
- Deneyimlerin özünde anlamlı olduklarını söylemek yanıltıcıdır: "bizim için yaşanmakta olan değil, sadece önceden yaşanmış olan anlamlıdır". (Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları)
- Geleceği denetim altına almak için geçmişin alışkanlıkları ve önyargılarından kurtulmak zorundayız. (Elimizden Kaçıp Giden Dünya)
- Devletin güvenliğini doğrudan etkileyen ya da tanrıların şerefinden ciddi biçimde şüphe duyan durumlarda, genellikle devlet memurları ya da muhafızları, herhangi bir kamusal jüri prosedürüne başvurmadan, doğrudan bir cezalandırıcı eyleme girişirlerdi. (Ulus Devlet Ve Şiddet)
- “Kendimizi doğadaki nesnelermiş gibi görmeliyiz.” (Sosyoloji)
- Devletler toplumsal düşünce organıdır. Durkheim (Ulus Devlet Ve Şiddet)
- Sosyolojiye yöne lik pozitivist bir yaklaşım toplum hak- kındaki bilginin gözlem, karşılaştırma ve deney yoluyla türetilecek kanıüara dayanması gerektiğine inanır. (Sosyoloji)
- "Kapitalizmin yayılması 'dünyanın yavan tarafının' yani ekonomik, teknik ve yararlı olanın önceliği ilkesinin her şeye üstünlüğünü sağladı; öyle ki 'bu her şey, edebiyat, sanat nesneleri ve varlığın bütün şiirselliği yok edilmiş oldu'. (Lefebvre'ye atıfla)" (Sosyoloji)
- Comte, tıpkı doğa biliminin fiziksel dünyanın işleyişini açıklamasına benzer biçimde toplumsal dünyanın yasalarını açıklayabilecek bir toplum bilimi yaratmaya çalışıyordu. (Sosyoloji)
- Üçüncü yol politikaları, yeni bir karma ekonomiyi savunmaktadır. (Üçüncü Yol)
- Kapitalist ekonomi, hem içsel hem de dışsal olarak aslen istikrarsız ve huzursuzdur. (Modernliğin Sonuçları)
- Marx, bir çağın baskın düşüncelerinin, yönetici grupların düşünceleri olduğunu savunmaktadır. Günümüzün serbest piyasa kapitalizmi çağında ise baskın düşünceler özgür seçimler yapan egemen bireylerin düşünceleridir. (Sosyoloji (7. Edisyon))