Anna Komnena kimdir? Anna Komnena kitapları ve sözleri
Bizanslı tarihçi Anna Komnena hayatı araştırılıyor. Peki Anna Komnena kimdir? Anna Komnena aslen nerelidir? Anna Komnena ne zaman, nerede doğdu? Anna Komnena hayatta mı? İşte Anna Komnena hayatı... Anna Komnena yaşıyor mu? Anna Komnena ne zaman, nerede öldü?
Bizanslı tarihçi Anna Komnena edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Anna Komnena hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Anna Komnena hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Anna Komnena hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 2 Aralık 1083
Doğum Yeri:
Ölüm Tarihi: 1153
Ölüm Yeri:
Anna Komnena kimdir?
Anna Komnena (2 Aralık 1083, Konstantinopolis-1153), Bizanslı tarihçi. Bizans İmparatoru I. Aleksios Komnenos'un (1081-1118 arası hükümdar) büyük kızı olup, babasının dönemini anlatan Aleksiad adlı eseri ile ünlüdür.
Anna, iyi bir eğitim görerek, edebiyat, felsefe, tarih ve coğrafya okudu. Homeros'u, Aristofanes'i, Tukidides'i, Polibius'u ve Sokrates'i inceledi, Antik Yunan uygarlığını araştırdı ve güzel konuşma sanatı konusunda dersler aldı. VII. Mikhail'in (1071-1078 arası hükümdar) ile Alanialı Maria'nın oğlu ve tahtın vârisi Konstantin ile nişanlandı fakat onun erken ölümü üzerine 1097'de soylu ve tarihçi Nikeforos Bryennios ile evlendi. 1118'de imparatorun ölümü üzerine, annesi İrene Dukaina'nın desteği ile kocası Nikeforos'u tahta geçirmek için mücadele verdiyse de başarılı olamadı ve tahtın gerçek sahibi II. Yannis Komnenos (1118-1143 arası hükümdar) tarafından Keharitomene Kadınlar Manastırı'na sürgün edildi.
Anna Komnena burada dinle ilgilenmeyip, bilimle uğraştı ve 1148'den sonra tarih kitabı Aleksiad'ı kaleme almaya başladı. Kitapta I. Aleksios'un kişiliği aşırı yüceltilmekte ve onun iktidarı ile I. Manuel Komnenos dönemi (1143-1180) karşılaştırılmaktadır. Anna'nın kronolojisi gerçeğe uymadığı gibi olayların da çarpıtıldığı görülür. Yazarın Antik Yunankültürüne olan yakınlığı eseri güzel yazı sanatının bir örneği yapmış; buna karşılık gerçekler bir ölçüde göz ardı edilmiştir. Saraya dahil bir kişi olduğundan, anlatımları birçok ayrıntıyı içeren, canlı ve renkli betimlemelerdir. Eserinde düşgücünü sıklıkla kullanmış ve birçok kurgusal kahraman yaratmıştır. Bütün bu yönleriyle Aleksiad, I. Aleksios'un yaşamı, savaşları ve dış ilişkileriyle, Haçlı Seferleri'nin Bizans cephesinden anlatan çok değerli bir kaynaktır.
Anna Komnena Kitapları - Eserleri
- Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi
- Malazgirt'in Sonrası
Anna Komnena Alıntıları - Sözleri
- Bogomil, ağır başlı görünüştedir, giysisinin boynu, burnuna kadar gelir[kesinlikle açık saçık giyinmez]; önüne iğilerek yürür [gözü önündedir, fellik fellik ortalığı kolaçan etmez] ve ağzının içiyle konuşur [o kadar alçak sesle ki, dudağı bile kımıldamaz] : Ama içyüzünde, yabani' bir kurttur. (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- Ne var ki, o sırada İmparator hazretleri uyumakta idi. (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- "Ah, gençlik, yaşamın baharı, binilen atı hafifçe sıçratmalar, nereye gittiniz? İçimdeki acı, beni feryat etmeye sürüklüyor. Belki de, acıları bu kadar içten duymaktansa cansız bir varlığa dönüşmek yeğ olurdu. Bu olabilseydi eğer, kuşkusuz ben de, beni perişan eden acılarımın etkisiyle taşa dönüşürdüm." (Malazgirt'in Sonrası)
- İoannes Tzimiskes, hasımları olan Mani 'ci sapkınları bizim bağlaşıklarımız durumuna getirdikten sonra [4), göçebe İskitlerin karşısına, onlarla baş edebilecek güçler kimliğiyle, yerleştirdi (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- Daha sonra, bu tanrısızlar, başka yerde hapsedilmek üzere, daha güvenli bir zindana kondular ve orada uzun süre çürüyüp giderek, dinsizlikleriyle [kendi dinleriyle] öldüler. (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- "...Kendi adamlarını canlandırmak için gösterdiği tüm çabaya rağmen onların kaçmasını önleyemeyen ve kendi yaşamının da tehlike altında bulunduğunu gören Süleyman[Türkiye Selçukluları'nın Kurucusu], savaş alanından uzaklaştı; belki de tehlikeden kurtulmuş bulunduğunu sandığından, kalkanını yere koydu ve toprağın üzerine oturdu. Oysa ki, soydaşları onu gözden kaçırmış değillerdi. Amcası Tutuş'un onu kendi yanına çağırdığını söylediler. Ama o, bu çağrıda bir tehlike sezerek, gitmedi. Bunun üzerine Bey'ler ısrar ettiğinden ve kendisinin tek başına onların hepsiyle baş etmesi olanağı bulunmadığından, kılıcını kınından çekip kendi bağırsaklarının derinliğine daldırdı, bağırsaklarını parça parça etti ve bu sefil kişi sefilce öldü." (Malazgirt'in Sonrası)
- Hiçbir konuda ayağı sürçmemiş olmak, bazen, elştirilecek yanı bulunmayan kimseyi aptalca bir gurura götürür. Oysa, bir günahkâr, eğer dindar ve aklı başında takımından ise, ruhuna hemen Tanrı korkusunun dolduğunu hisseder; altüst olur; korkar ve ne kadar büyük girişimlere kalkışmış, ne kadar yüce bir onur doruğuna tırmanmış ise, Tanrı'dan kokusu da o kadar büyük olur. Çünkü o cahilce, atakça ve küstahça hareket etmekle Tanrı'nın öfkesini kendisine çevirmekten ve erk'ten düşürülüp, o güne dek elinde tuttuğunu yitirmekten yılgınlık duyar. (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- Gerçekten, Ermeniler, keza Bogomilos'lar denenler, bu kenti sahiplenmiş idiler (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- O sırada, hepimiz İmparatorun yürek gücüne hayran kalmıştık. (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- Gerçekten, bunlar, "İmparatorun çevresindeki hekimler ve bakıcılar" taklidi yaparak, orta yerde de İmparator taklidi yapan, yatağa yatmış biriyle, olayı alaya aldılar. Bu gibi aptalca şeyler, Barbarları kahkahalarla güldürebilmekteydi. (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- Yine de, giriştiği av kovalaması tümüyle boşuna olmadı, çünkü her gün Tanrıya [orthodox kilisesindeki İsa ikonası önüne; dolayısiyle, orthodox inancına] bazan yüz kadar, hazan yüzden de fazlasını [sapkınlıktan vazgeçmiş Bogomil'i] getiriyordu (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)
- Lambaların [artık] yakıldığı bu saatte, kalemimi güçlükle oynatırken, anlatımımın burasında, söyleyeceğimin aklımdan çıkmış olduğunu farkedince, anladım ki, yazarken bir ara uyuklamışım. (Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi)