Alvin Plantinga kimdir? Alvin Plantinga kitapları ve sözleri

Felsefe Profesörü Alvin Plantinga hayatı araştırılıyor. Peki Alvin Plantinga kimdir? Alvin Plantinga aslen nerelidir? Alvin Plantinga ne zaman, nerede doğdu? Alvin Plantinga hayatta mı? İşte Alvin Plantinga hayatı...

Felsefe Profesörü Alvin Plantinga edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Alvin Plantinga hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Alvin Plantinga hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Alvin Plantinga hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Alvin Carl Plantinga

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri: 1932

Alvin Plantinga kimdir?

Calvin college’de felsefe alanında lisans eğitimini tamamladı. Michigan üniversitesi’nden yüksek lisans derecesini, Yale üniversitesi’nden doktora derecelerini aldı. Harvard üniversitesi, Yale üniversitesi, Notre Dame üniversitesi, Chicago üniversitesi, Arizona üniversitesi, Ucla üniversitesi, Syracuse üniversitesi ders verdiği ve misafir akademisyen olarak bulunduğu üniversitelerin sadece bir kısmıdır. Notre Dame üniversitesi’nden emekli olmuştur. hala akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Çok etkili olmuş, çok ünlü hıristiyan felsefecilerden birisidir; ortaya attığı birçok iddia felsefede gündemi oluşturmuş, ona katılmayanlar bile ona cevap vermek zorunda kalmıştır. Din felsefesi, bilim felsefesi, bilim-din ilişkisi, ahlak felsefesi, zihin felsefesi, mantık başlıca çalışma alanlarıdır.

Alvin Plantinga Kitapları - Eserleri

  • Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?
  • Where the Conflict Really Lies

Alvin Plantinga Alıntıları - Sözleri

  • Pek çok Hristiyan, Tanrı'nın bütün şeylerin yaratılmamış yaratıcısı olduğunu; bütün şeylerin ona bağımlı olduğunu, O'nun ise asla hiçbir şeye bağımlı olmadığını iddia eder. (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)
  • Klasik teizme katılarak Tanrı'nın zorunlu bir varlık olduğunu ve özsel olarak her şeyi bilen olduğunu varsayın. Ayrıca her şeyi bilmenin kısmen, her şeyden haberdar olmaya ve her şey hakkında düşünmeye bağlı olduğunu düşünün. Bu durumda hangi soyut varlık "O"yu alırsanız alın, "O" varsa Tanrı'nın "O"yu düşünüyor olması zorunlu bir doğrudur. Tanrı'nın "O"yu düşünmesi böylece "O"nun varlığı için zorunlu bir koşuldur ve Tanrı'nın "O"nun bir "P" niteliğine sahip olduğuna inanması "O"nun "P"ye sahip olmasının zorunlu bir koşulu olacaktır. (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)
  • Çünkü herhangi bir faaliyet için dayandığımız nedensel yasaların kendisi Tanrı'nın yaratmış olduğu evrenin maddesine ilişkin düzenli, sürekli ve alışılagelen ilişkilerinin kaydından başka bir şey değildir. (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)
  • Dağlar, gezegenler, yıldızlar, parçacıklar, sen, ben ve geriye kalanlarımızın hepsi - hepimiz Tanrı tarafından yaratıldık ve onun müsamahasıyla varız. Diğer yandan o, varlığı ya da nitelikleri için bize bağımlı değildir. (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)
  • . Hayatın tüm güzellikleri bir araya geldiğinde çok mutlu bir insan olmazdı, ama bütün kötülükler bir araya geldiğinde gerçekten de bir sefil olurdu. ... (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)
  • Hristiyanlar Tanrı'yı emsalsiz büyüklüğe sahip bir varlık olarak tasavvur ederler. O, âlemin ilk varlığıdır, kendisinden daha büyük birinin olmasının pek mümkün olmadığı varlık. Tanrı'nın büyüklüğü genellikle eşyanın büyüklüğünü ölçen bir terazide bir basamak -hatta büyük bir basamak- ilerisi gibi değildir; onun büyüklüğü mahlûkatınkinden farklı bir düzleme aittir. (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)
  • . Hayatın tüm güzellikleri bir araya geldiğinde çok mutlu bir adam olmazdı, ama bütün kötülükler bir araya geldiğinde gerçekten de bir sefil olurdu. ... (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)
  • “Belki beşerî teknoloji bir gün ıstırabın, ihtiyacın, hastalığın ve hatta bizzat ölümün üstesinden gelebilir: belki böyle, belki değil. Fakat böyle olsa bile, Tanrı’dan bağımsız olduğumuzu ilan etmemiz en iyi ihtimalle gülünç kabadayılığın bir örneği olacaktır.” (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)
  • Eğer olağan sayma sayıları -sonlu ve sonsuz- bizim büyüklüğümüzü ölçecek olursa bu durumda Tanrı erişelemez bir sayma sayıyla karşılaştırılmalıdır. (Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?)