diorex
ARTUKBEY

Alfred Bester kimdir? Alfred Bester kitapları ve sözleri

Amerikalı Yazar Alfred Bester hayatı araştırılıyor. Peki Alfred Bester kimdir? Alfred Bester aslen nerelidir? Alfred Bester ne zaman, nerede doğdu? Alfred Bester hayatta mı? İşte Alfred Bester hayatı... Alfred Bester yaşıyor mu? Alfred Bester ne zaman, nerede öldü?

  • 29.06.2022 23:00
Alfred Bester kimdir? Alfred Bester kitapları ve sözleri
Amerikalı Yazar Alfred Bester edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Alfred Bester hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Alfred Bester hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Alfred Bester hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 18 Aralık 1913

Doğum Yeri: New York, Amerika Birleşik Devletleri

Ölüm Tarihi: 30 Eylül 1987

Ölüm Yeri: Doylestown, Pennsylvania, Amerika Birleşik Devletleri

Alfred Bester kimdir?

(1913, New York -1987, Pennsylvania)

Alfred Bester, hukuk okurken yazdığı bir hikâyeyle bilim kurguya girdi. (Broken Axiom - 1939) 1942 yılına kadar on üç öykü daha yazdı; daha sonra DC Comics'lerde Superman ve Batman gibi çizgi romanlarda çalıştı. 4 yıl boyunca çizgi roman senaryoları ve diyalogları hazırladı. Bir süre Captain Marvel'da çalıştıktan sonra radyoya geçerek Charlie Chan ve The Shadow gibi serilerde senaryo yazarı olarak çalıştı.

Hareketli senaryolar yaratarak geçirdiği bu yoğun dönemin ardından 1950 yılında yeniden bilimkurguya yönelerek altı yıl boyunca onu devler arasına sokacak eserlerini yazdı. 50'ler biterken Holiday dergisi için gezi yazıları yazmaya başlamıştı ve uzun süre boyunca derginin editörlerinden biri olarak çalıştı.

1974 yılında tekrar bilim kurgu yazmaya yönelen Bester, The Computer Connection, Golem too, The Deceivers gibi romanların yanı sıra öyküler de yayınladı. Alfred Bester çok üretken bir yazar olmamasına karşın (1960 yılına kadar yalnızca 12 kısa öykü yazmıştı), yazdıklarıyla bilim kurgunun en büyükleri arasında yer alabilirdi. Alfred Bester'in 1953 ve 1956 yıllarında yazdığı iki roman; The Demolished Man ve The Stars My Destination (İngiltere'de Tiger! Tiger! adıyla basılmıştı) gerçek anlamda birer bilim kurgu başyapıtlarıdır. The Demolished Mân'in basit bir konusu vardır; (sanayici Ben Reich bir cinayet işler ve en sonunda telepat dedektif Lincoln Powell tarafmdan yakalanarak, tedavi için bir dizi beyin yıkama operasyonuna tabi tutulur.) Romanı olağanüstü kılan ayrıntılar, kurgu ve anlatımdır. Tiger! Tiger! da tıpkı The Demolished Man gibi Jacobean intikam tiyatrosunun bilimkurgudaki karşıtıdır.

Amerika Bilim Kurgu ve Fantasy Yazarları tarafından Büyük Usta unvanını kazanan Alfred Bester, tüm yaşamı boyunca bir New York'lu olmasına rağmen 1987 yılında Pennsylvania'da öldü.

Bilim kurgu alanında James Blish ve Michael Moorcock gibi iki ayrı uçta yer alan yazarları bile etkilemiş olan Alfred Bester, belki de farkında olmadan eski bilim kurgu ile yeni dalga arasında bir köprü kurmuş, her ikisinin de mihenk taşlarını oluşturmuştur.

Romanlar:

1951 The Demolished Man (Anarşist, 24. Yüzyılda Cinayet, Yıkım'a Giden Adam)

1953 Who He? / The Rat Race

1956 Tiger! Tiger! / The Stars, My Destination (Kaplan! Kaplan!)

1975 The Computer Connection / Extro

1980 Golem 100

1981 The Deceivers

1991 Tender Loving Rage

1998 Psychoshop (Roger Zelazny ile birlikte)

2008 The Flowered Thundermug: A Science Fiction Comedy

Toplu Öyküler:

1958 Starburst

1964 The Dark Side of the Earth

1976 Star Light, Star Bright: The Short Fiction of Alfred Bester, Volume 2

1976 Starlight: The Great Short Fiction of Alfred Bester

1976 The Light Fantastic Volume 1: The Short Fiction of Alfred Bester

1976 The Light Fantastic Volume 2: The Short Fiction of Alfred Bester

1997 Virtual Unrealities

2000 Redemolished

Alfred Bester Kitapları - Eserleri

  • Kaplan! Kaplan!
  • Yıkıma Giden Adam
  • Muhammed'i Öldüren Adamlar
  • 24. Yüzyılda Cinayet

Alfred Bester Alıntıları - Sözleri

  • Yüzünde pis bir sırıtış vardı. Dudaklarında da çok garip bir tebessüm oynuyordu. Beni kapana kıstırdığını zanneden, budala yerine koyup nihayet faka bastırdığım zanneden bir insanın tebessümüydü bu. (Muhammed'i Öldüren Adamlar)
  • Her insan birbirine zıt iki içgüdünün baskısı altındadır... Yaşama içgüdüsü ve ölüm içgüdüsü. Her iki baskının tek gayesi vardır... Cenneti kazanmak. Yaşama içgüdüsü her zorluğu yenerek cenneti kazanmaya çalışır. Ölüm içgüdüsü, kendi kendisini tahrip ederek cenneti kazanmaya çalışır. Genellikle her iki içgüdü de kişiye uyar. (Yıkıma Giden Adam)
  • Yaptığını ödeyecekti. (Muhammed'i Öldüren Adamlar)
  • Bazen delice bir fikre saplanırsın. Tamamen yeni bir şey olduğunu sanırsın. Yani... nasıl söylesem bilmem ki... Hani, insanları hep tek gözlü olarak düşünürsün, bir de bakarsın ki hepsinin iki gözü var. İşte bunun gibi bir şey. (Yıkıma Giden Adam)
  • Aynaya bakarak gülümsedi. "Düşmanını bilerek seç," diye mırıldandı. "Rastlantı düşmanın olmasın." (Yıkıma Giden Adam)
  • “Herkes bilmelidir ki elektrik akımı gücü amper olarak isimlendirilir ve bunun onuru Ampere'indir.” (Muhammed'i Öldüren Adamlar)
  • Ben altı ay boyunca öldüm ve hiç sızlanmadım. (Kaplan! Kaplan!)
  • Karanlık, sessizlik, monotonluk mantığı yok ediyor ve umutsuzluk yaratıyordu. (Kaplan! Kaplan!)
  • Birisini sevip ondan aynı zamanda tiksinebilirsin. (Kaplan! Kaplan!)
  • Esasen kimse bir başkasının kendisi hakkında ne düşündüğünü bilmek istemez. İstediğimizi sanırız ama aslında istemeyiz . (Kaplan! Kaplan!)
  • Personeli daima borçlandır ki maaşına zam isteyemesin. (Yıkıma Giden Adam)
  • herkesin düşünceleri düzeldiği zaman bu dünya yaşanacak bir yer olur, (Yıkıma Giden Adam)
  • Hiç kimse gerçekten başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğünü bilmek istemez. Bilmek istediğimizi düşünür ama istemeyiz. (Kaplan! Kaplan!)
  • Unuttum. Aklımda bir şeyler vardı ama, simdi önemli değil. (Muhammed'i Öldüren Adamlar)
  • Kendimizi dışarıya karşı ne kadar korursak koruyalım, hep içimizdeki bir şeyler tarafından tongaya düşürülürüz. (Kaplan! Kaplan!)
  • Atılgan, cesur olun, kendinize güveniniz sarsılmasın, bu takdirde başarısızlığa uğramazsınız. (Yıkıma Giden Adam)
  • Sonra birdenbire silâh sesleri gelmeye başladı. Yağmurlu geceyi birdenbire cehenneme çeviren silâh sesleri... (Muhammed'i Öldüren Adamlar)
  • Bu insanlar aptal değillerdi. (Muhammed'i Öldüren Adamlar)
  • Bir insanın içinde sadece sevgi ve bağlılık, cesaret ve merhamet, cömertlik ve fedakarlık hissi vardır. Geri kalanların hepsi, körlüğünüzün perdeleridir. Bir gün gelecek hepimiz göz göze, kalp kalbe olacağız... (Yıkıma Giden Adam)
  • Patlama! Sarsıntı! Kasanın kapıları parçalanarak açıldı. Paralar yağma edilmek, çalınmak, ganimet olarak alınmak üzere sıra sıra istif edilmişti. Kim o? Kasanın içindeki kim? Oh, Tanrım! Suratı Olmayan Adam! Bakıyor. Gölge gibi duruyor. Sessiz. Korkunç. Koş... Koş... (Yıkıma Giden Adam)

Yorum Yaz