diorex
dedas

Alexander Moseley kimdir? Alexander Moseley kitapları ve sözleri

Filozof, yazar Alexander Moseley hayatı araştırılıyor. Peki Alexander Moseley kimdir? Alexander Moseley aslen nerelidir? Alexander Moseley ne zaman, nerede doğdu? Alexander Moseley hayatta mı? İşte Alexander Moseley hayatı...

  • 12.09.2022 22:00
Alexander Moseley kimdir? Alexander Moseley kitapları ve sözleri
Filozof, yazar Alexander Moseley edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Alexander Moseley hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Alexander Moseley hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Alexander Moseley hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri:

Alexander Moseley kimdir?

Alexander Moseley Kitapları - Eserleri

  • A'dan Z'ye Felsefe
  • Siyaset Felsefesine Giriş

Alexander Moseley Alıntıları - Sözleri

  • Neyin var olduğunu sorduğum zaman, bu algıladığım şeyler hakkında bilgimi nasıl edindiğimi düşünmek zorunda kalırım. Bu da beni epistemolojiye yönlendirir. Varlık ve bilgi karşılıklı bir bağ içindedir, çünkü bir şeyin var olması için bir “o” olması gerekir, “o” olması için de benim duyularım, zihnim veya her ikisi aracılığıyla onun varlığını kabul etmiş olmam. Ama ortada yalnızca bir “o” mu var, yoksa bir “onlar” mı? (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Hegel her varlığın kendi karşıtının zorunluluğunu içerdiğini ve bunun tersinin de doğru olduğunu söylemiştir. Bu ikisi aynı madalyonun iki yüzüdür, Hegel’e göre her ikisi de birbirine işaret eder. Öyle bir madalyon ki, kendisi de gerçekliğin daha yüksek bir biçimini temsil eder. Hegel buna Mutlak Tin adını verir. (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Bilgeliğin ne anlama geldiği insanın neyi düşündüğüne veya neye baktığına bağlıdır. (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Düşünmekte olduğumu bildiğime göre, bir rasyonalist olarak görevim, kullandığım terimlere ve onların aralarındaki bağıntılara hâkim bir tavırla mantıksal bir doğrultuda ilerlemektir. O zaman bir düşünce sistemi türetilebilir. Bu düşünce sistemi de, zihnin işleyiş tarzı, dış dünyanın doğası, iyinin niteliği, güzellik sorunu ya da toplumun ve siyasetin oluşması gibi çeşitli felsefi sorunlara uygulanabilir. (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Hakların kökenine ya da gerekçelendirilmesine ilişkin argümanlar çok büyük farklılıklar gösterir. Peki, hakların kendisinin ne olması gerektiği konusunda bir mutabakat var mıdır?  (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Felsefe bilgelik aşkıdır. Ama bilgeliğin ne anlama geldiği insanın neyi düşündüğüne veya neye baktığına bağlıdır. (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Özellikle 20. yüzyılda Oxford’da çalışan felsefecilerin, Russell’dan başlayarak ve Wittgenstein ve Moore’un çalışmalarından geçerek felsefeye ilişkin benimsediği yaklaşıma verilen ad analitik felsefe olmuştur. Burada önemli olan, konuştuğumuz her şeyin, daha anlamlı olabilmesini sağlamak ve buradan hareketle (umulan o ki) felsefi sorunları çözebilmek amacıyla analiz edilmesidir. (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Yorumun olgulara ihtiyacı vardır, olgular da yalnızca deneyimden gelebilir. Farklı yorumlar, üzerinde yükseldikleri olgulara geri dönerek sağlam bir çıpaya kavuşabilir. Popper’ın eleştirel rasyonalizminin temeli budur. Olguların yokluğunda yorumlar darmadağın olur, ister devlet sırrı ile ilgili olsun, ister teolojik muammalarla. (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Popper’ın belirttiği gibi, tümevarım tek başına işe yaramaz: Neyi araştırdığımıza ilişkin, üzerinde çalışılacak bir teorimiz olmadıkça, bir olgular dizisine bakmak, bir dizi olayın olup bitmesini izlemek, bir test tüpünde bir dizi reaksiyonu görmek, uzun bir veri listesini incelemek bir anlam taşımaz. (A'dan Z'ye Felsefe)
  • Belki de Ben, devasa ve eklektik bir müzik koleksiyonu gibidir: Hepsi farklı ama hepsi müzik (A'dan Z'ye Felsefe)

Yorum Yaz