Alain Touraine kimdir? Alain Touraine kitapları ve sözleri
Fransız Sosyolog Alain Touraine hayatı araştırılıyor. Peki Alain Touraine kimdir? Alain Touraine aslen nerelidir? Alain Touraine ne zaman, nerede doğdu? Alain Touraine hayatta mı? İşte Alain Touraine hayatı...
Fransız Sosyolog Alain Touraine edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Alain Touraine hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Alain Touraine hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Alain Touraine hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...
Doğum Tarihi: 1925
Doğum Yeri:
Alain Touraine kimdir?
1925 yılında doğan toplum bilimci sosyolog olan Touraine, Paris Sobone Üniversitesi Öğetim üyelerinden. Küresel anlamda Ortadoğu ve Türkiye Uzmanı.
Kuşağımız Sosyologlarının hocası olan Touraine'nin öğrencileri arasında Nilüfer Göle ve Ferhat Kertel gibi Türk hocalar da var.
Alain Touraine Kitapları - Eserleri
- Modernliğin Eleştirisi
- Demokrasi Nedir?
- Kadınların Dünyası
- Birlikte Yaşayabilecek miyiz?
- Küresel Kuşatma Karşısında İnsan
- Krizden Sonra
- Yeni Bir Paradigma
- Toplumların Sonu
- Başka Türlü Düşünmek
Alain Touraine Alıntıları - Sözleri
- Demokrasinin başlıca amacı, temel ilkesi eşitlik olması gereken siyasal bir toplum yaratmaktır. (Demokrasi Nedir?)
- Yine de İncillerin ruhu ile Rönesans'taki papalık arasında ortak olan ne vardır ki? Kuran ile İran'da Humeyni'nin İslam Devrimi'nden doğan rejimin ilgisi nedir ki? (Toplumların Sonu)
- Yani bugün toplum adını verdiğimiz şey öncelikle dinsel erkin ve kral erkinin ya da oligarşik erkin dünyanın bir bölümünde ortadan kaldırılışının meyvesidir. (Toplumların Sonu)
- Bir kadının, onun için sürdürülen mücadelelerin, adına kazanılan zaferlerin bilincinde olmaması mümkün değildir. (Kadınların Dünyası)
- Demokrasi inançların, kökenlerin, düşüncelerin ve tasarıların çeşitliliği olmadan var olmaz. (Demokrasi Nedir?)
- Türk okurunun düşünceme göstereceği ilgiye çok özel bir önem veriyorum, çünkü Türkiye bu dünyanın yeniden oluşturulması''nın en etkin biçimde arayış halinde olduğu ülkelerden biri (Modernliğin Eleştirisi)
- Demokrasi hukuk devletinden değil, erksiz çoğunluk adına ve egemen çıkarlara karşı ahlaki ilkelere –özgürlük, adalet– başvurudan doğar. (Demokrasi Nedir?)
- ... demokrasinin temel amacı yalnızca haklar konusunda değil, fırsatlar konusunda da eşitliği sağlamak ve kaynak eşitsizliğini olabildiğince sınırlamaktır. (Demokrasi Nedir?)
- Piyasa toplumu kadın bedenini (ve artık erkek bedenini de) ticari bir uyarıcı olarak giderek daha sınırsız bir biçimde kullanıyor. Sözün kısası, bugün en yaygın konu, bu alanlar ve kadın-kurban alanıdır. (Kadınların Dünyası)
- Erkekler, kadınlardan o kadar sık bir arzu nesnesi olarak söz etmektedirler ki, "cinsel taciz"in önünde daha çok parlak günler olacak gibidir. (Kadınların Dünyası)
- Demokrasi bir ülkenin yurttaşlarının sorumluluğuna dayanır. (Demokrasi Nedir?)
- Baslica amacimizin doga uzerinde egemenlik kurmak olmadigini, doga uzerinde kurdugumuz egemenlik uzerinde bir egemenlik kurmak oldugunu ogrendik artik; uygarliklarimizin ölümlü oldugunu, gezegenimizin yasanamaz duruma gelebilecegini, kentlerimizin asiri siddetin etkisiyle yanip tutusabilecegini biliyoruz artik. Eskiden ekonomiyi kalkindirmakti isimiz, simdiyse cok daha buyuk bir isimiz var: Yuzyillardir parcaladigimiz, bozdugumuz, keyfimizce kullandigimiz ve uygulayimsallastirdigimiz bir dunyayi yeniden olusturmak. (Birlikte Yaşayabilecek miyiz?)
- Yaşamış olduğumuz çok özel dönemde, toplumsal çatışmaların yerini, genellikle çoğunluğun kabullenip içselleştirdiği, her tarafta dayatılmış bir tahakküm gören söylemler aldı. (Kadınların Dünyası)
- Tüm insanlar eşit olduğuna göre, kadınlar için özel önlemler alma olgusunun bizatihi eşitliğin temellerini yıkmak olduğunu onların karşısında savundunuz mu? (Kadınların Dünyası)
- Yine de şunu unutmamalıyız ki, modern İskandinav toplumları diğer toplumlardan daha güçlü olmuştur, çünkü uluslararası ekonomiye katılımı güçlü bir sendika hareketiyle ve yeniden dağıtıcı devletin etkin rolüyle bağdaştırabilmişlerdir. (Toplumların Sonu)
- Oysa dünyada neler olup bitiyor? Üniversitelerimiz Batı'nın fersude bir fotoğrafına aşık olmuş mecnunlari andırıyor. Batı onların sadece kafalarında bir hayal olarak, Hayali Batı olarak var. Gerçek Batı, düşünen, üreten , sorgulayan ve araştıran Batı, zinhar gundemlerine girmiyor. (Küresel Kuşatma Karşısında İnsan)
- “Batı modernleşme modeli, her düzeyden kaynakları bir seçkinler sınıfının elinde toplayarak ve aşağı görülen karşıt kategorileri olumsuz biçimde tanımlayarak toplumu ’kutuplaştırmaya’ yönelmiştir.” “ Yeni bir dinamizm ancak bütün kutuplaşmaların ötesine geçip, Batı modelinin ayırmış olduğu şeyleri ‘yeniden birleştirmeyi’ başarabilecek bir eylem temelinde ortaya çıkabilir.” Bu eylemler; -Çevreci hareketler, -Küreselleşmeye karşı mücadele eden hareketlerdir. (Yeni Bir Paradigma)
- "İnsanoğlunu Tanrı tarafından yaratıldığı için sevmek, insandaki Tanrı'yı sevmek gerekir. Ama modern özne görüşü insanın soyluluğunun, Tanrı tarafından kendi imgesine göre yaratılmış olmasından geldiğini dikkate almaz. " (Modernliğin Eleştirisi)
- Toplum fikri, rolünü koruyamayacak kadar zayıf ve kıyıcı bir hale geldi; gitgide aidiyetleri daha az, iç ve dış çatışmaları da daha çok gösterir oldu. (Toplumların Sonu)
- Eskiden sessizlik içinde yaşıyorduk, şimdi gürültü içinde yaşıyoruz; eskiden yapayalnızdık, şimdi kalabalığın içinde yitmiş durumdayız; pek az mesaj alıyorduk, şimdi mesaj bombardımanına tutuluyoruz. (Modernliğin Eleştirisi)