dedas
Turkcella

Agnes Heller kimdir? Agnes Heller kitapları ve sözleri

Macar asıllı bir filozof Agnes Heller hayatı araştırılıyor. Peki Agnes Heller kimdir? Agnes Heller aslen nerelidir? Agnes Heller ne zaman, nerede doğdu? Agnes Heller hayatta mı? İşte Agnes Heller hayatı...

  • 01.10.2022 04:00
Agnes Heller kimdir? Agnes Heller kitapları ve sözleri
Macar asıllı bir filozof Agnes Heller edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Agnes Heller hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Agnes Heller hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Agnes Heller hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 12 Mayıs 1929

Doğum Yeri:

Agnes Heller kimdir?

Ágnes Heller (doğum: 12 Mayıs 1929, Budapeşte) Macar asıllı bir filozoftur. İlk önce Marksist bir filozof olarak ün saldı ama kariyerinin ilerleyen yıllarında Liberal ve sosyal demokrat olarak kabul edildi. Politikal ve sosyal düşüncelerinin dışında Etik,Varoluşçuluk ve Hegelcilik konularına da yoğunlaştı.

Ágnes Heller orta sınıf bir yahudi ailede büyüdü. Babası Pal Heller hiçbir zaman uzun süreli bir işte tutunamadı. 2. Dünya Savaşısırasında, hukuk eğitimi ve Alman dili üzerine bilgisi nedeniyle Nazi Almanyası'ndan göç etmek isteyen insanlara yardım ettiği bilinir. 1944'te Agnes'in babası diğer 450.000 Macar Yahudisi ile birlikte Auschwitz-Birkenau toplama kampına götürülmüştür. Pal Heller burada vefat etmiştir. Agnes ve annesi şansın ve pratik zekanın etkisiyle bir şekilde sürgün edilmemeyi başarmışlardır.

1947 yılında Agnes, Budapeşte Üniversitesi'nde fizik ve kimya dersleri görmeye başladı. Ama erkek arkadaşının onu yönlendirmesiyle felsefeye ilgi duydu ve bunun üzerine erkek arkadaşıyla ilk defa Georg Lukács'ın felsefe derslerine girdi. Daha sonra aynı yıl bir komunist parti olan Macar Komunist Partisi'ne katıldı . Bu süreçte Marksist felsefe üzerindeki fikirlerini geliştirdi.

Agnes Heller Kitapları - Eserleri

  • Bir Ahlak Kuramı
  • Doğu Avrupa Devrimleri

Agnes Heller Alıntıları - Sözleri

  • Kendilerini ebediyen kaybetmedikleri sürece akıl hastalarının bile durumu bu değildir. Bir kişinin kendini tam olarak başkasının gözüyle görmesi insani özellikler kapsamında im­ kansızdır; bu eksiksiz bir tekbenciliktir [solipsism]. (Bir Ahlak Kuramı)
  • Bebek, toplum içinde ve toplum tarafından yetiştirilmediği sürece, toplumsal bir varlık halinde "olgunlaşmaz". Böylece, yeni doğmuş bir çocuk ne "doğa"dır ne de "toplum", o sadece kendi başına bağımsız bir sistemdir. (Bir Ahlak Kuramı)
  • Bir dünyada yaşayan ve o dünyayı tahayyül eden insanlar ol­ maksızın bir dünya tahayyül etmek imkansızdır. Kişi iyinin ve kötünün olduğu bir dünyada yaşar. Başka türlü bir dünyada yaşamak imkansız­dır. (Bir Ahlak Kuramı)
  • "Bazı insanların vicdanı vardır, içleri acır; sessiz kal(a)mazlar, görmezden gel(e)mezler. Yol ayrımlarında tereddüt etmezler, bir kişilik edinme kaygısı güderler, sürüklenmezler, tavır alırlar. Hayatlarının merkezinde bir tek kendileri yoktur, ötekini içerme bilgisini edinmek için çaba gösterirler, yorulurlar...." (Bir Ahlak Kuramı)
  • Eğer ahlak normları tek başına akıl tarafından meşrulaştırılıyorsa, faal olan başka bir yetenek ya da meleke değil, aynı ayrım yapma yetisidir. Çarpıcı değişim gösteren aklın tutumu dur. Ayırma artık gözlemek değil, yasaları belirlemek anlamına gelecektir. Ben aklın bu iki tavrını "aklın akılcılığı" ve "anlağın akılcılığı" olarak adlandırdım. "Anlağın akılcılığı" ahlaki akılcılık demektir. (Bir Ahlak Kuramı)
  • Ahlak felsefesinin her zaman için üç boyutu olmuştur.• Bu boyutlardan birincisi yorumlayıcı, ikincisi normatif, üçüncüsü ise eğitici (ya da ki­ şinin kendisini eğitmesini sağlayan) ya da düzeltici boyut olarak adlan­ dırılabilir. (Bir Ahlak Kuramı)
  • Örneğin, "insanlar"ın dizginlenemez arzularla doğduklarını, günahkar olduklarını ve kendini koruma içgü­ düsünün onları kendi çıkarlarını her şeyin üzerinde görmeye sevk etti­ğini bilmek yeterlidir. (Bir Ahlak Kuramı)
  • Gelgelelim, onu dipsiz bir dünya, derinlemesine incelenmeye değecek tek dünya haline getirip "ruhum" üzerinde aşın ve sürekli düşünürsem, başkaları onu düz ve boş olarak algılarken, ben kendi benliğimi dipsiz bir kuyu ya da uçu­rum olarak algılayacağım. (Bir Ahlak Kuramı)
  • Benlik daima benlik farkındalığıdır [self-awareness] (Bir Ahlak Kuramı)

Yorum Yaz