Abraham Maslow kimdir? Abraham Maslow kitapları ve sözleri

Psikoloji Profesörü Abraham Maslow hayatı araştırılıyor. Peki Abraham Maslow kimdir? Abraham Maslow aslen nerelidir? Abraham Maslow ne zaman, nerede doğdu? Abraham Maslow hayatta mı? İşte Abraham Maslow hayatı... Abraham Maslow yaşıyor mu? Abraham Maslow ne zaman, nerede öldü?

Psikoloji Profesörü Abraham Maslow edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Abraham Maslow hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Abraham Maslow hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Abraham Maslow hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Abraham Harold Maslow

Doğum Tarihi: 1 Nisan 1908

Doğum Yeri: Brooklyn, New York, Amerika Birleşik Devletleri

Ölüm Tarihi: 8 Haziran 1970

Ölüm Yeri: Menlo Park, California

Abraham Maslow kimdir?

Brandeis University psikoloji profesörü, humanistic psychology'nin ortaya çıkmasında katkıları bulunan ve Maslow's hierarchy of needs'in yazarı.

Biyografisi

Rusya'dan ABD'ye göçmüş maddi olanakları sınırlı bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak Brooklyn, New York'ta doğdu ve orada büyüdü.Ailesinin ABD'ye göçmesinin en büyük nedeni oğulları Abraham'ın daha iyi bir geleceğe sahip olmasıydı.Çok çalışmasının ve derslerindeki başarısının en önemli nedenlerinden biri de buydu.Maslow yedi kardeşin en büyüğüydü,düzenli ve ağırbaşlı bir yapıya sahipti. Çocukluğu, hatırladığı kadarıyla yalnız ve oldukça mutsuz geçmişti çünkü, dediğine göre, "Ben hiç Yahudi komşuların olmadığı bir yerdeki tek Yahudi çocuktum, bu sanki beyaz çocukların okuduğu bir okulda tek siyah çocuk olmaya benziyor. İşte bu yüzden kendimi hep dışlanmış ve mutsuz hissediyordum. Ama bu sayede laboratuvarlarda ve kitapların arasında büyüdüm." Abraham Maslow,önce ailesini memnun etmek için hukuk eğitimi aldı;fakat daha sonra psikoloji alanına eğildi.University of Wisconsin'depsikoloji bölümünü bitirdi. Ardından, ilk kuzeni Bertha ile ailesinin karşı çıkmasına rağmen Aralık 1928'de evlendi ve üniversitede onu en çok etkileyecek olan hocası Harry Harlow ile tanıştı. Onunla beraber dominantlık savaşı ve insan cinselliği üzerine araştırmalarda bulundu.Bu araştırmalardan sonra kendini biraz daha ilerletmek istiyordu. Bu sebeple Columbia University'e geldi. Burada küçük çalışmalar yaparken ikinci akıl hocası Alfred Adler ile tanıştı.

Maslow 1937'den 1951'e kadar Brooklyn College'de gorev yaptı. Burada profesyonelliklerine ve bireyselliklerine hayran olduğu iki tane daha akıl hocası buldu; Antropolojist Ruth Benedict ve Gestalt psikolojist Max Wertheimer. Bu iki konuyu beraber ele almak istiyordu. Bu sayede "muhteşem insan doğasını" anlayabilecekti. Maslow bu iki davranış hakkında notlar almaya başladı. Bunlar üzerine çok geniş yazılar yazdı.Bu çabalar sonunda Maslow' s Hierarchy of Needs, Metamotivation, self-actualizing ve Peak Experiences gibi çalışmalar ortaya çıkmıştır. Maslow yazdıklarıyla 1950'li ve 1960'lı yıllarda psikolojide hümanistik ekolün sembolü oldu. Bunların neticesinde Amerikan Hümanist Derneği tarafından Yılın Hümanisti ödülünü almıştır.

Ölümü

Maslow,ömrünün son yıllarını (1951-1969) Brandeis University'de profesörlük yaparak geçirir. 1969'da dinlenmeye çekilerek Kaliforniya'daki Laughlin Institute'de dostlarının yanına taşınır. 8 Haziran 1970'te geçirdiği kalp kirizi sonucu ölür.

Abraham Maslow Kitapları - Eserleri

  • İnsan Olmanın Psikolojisi
  • Dinler, Değerler, Doruk Deneyimler
  • Psychology of Science

Abraham Maslow Alıntıları - Sözleri

  • İnsana insanlık öğretilmez. Diğer bir deyişle, ona bu yolla nihai bir biçim verilemez. İnsanlık, insanın içine döküldüğü bir kalıp değildir. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • “Sevgi açlığı tuz eksikliği ya da vitamin eksikliği gibi bir eksiklik hastalığıdır.” (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • İnsanın ne olduğu değil, ne olabileceği, içinde ne gibi potansiyeller taşıdığını incelemek insan türünün mutluluğu ve geleceği açısından çok önemlidir. (Dinler, Değerler, Doruk Deneyimler)
  • Korku ve yüreklilik arasındaki çatışmanın yarattığı bir ileri bir geri giden diyalektik bir ilişkide savrulup duruyoruz. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • Kendi içindeki cehennemden kurtulmaya çalışırken yine içinde var olan cennetin nimetlerinden yoksun kalır. Bunun en uç örneği de gülemeyen, eğlenemeyen, aşık olamayan ya da kendine güvenli bir şekilde şapşalca, çocukça davranamayan katı, kuralcı, sakıngan insandır. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • İnsanın gözü­nü kör eden sevgiden dem vuran, o basmakalıp söze karşılık asıl kör edicinin sevgisizlik olduğuna her geçen gün daha çok inanı­yorum. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • Akıllı insanlar akıllarını, gözleri olan insanlar gözlerini kullanmalıdır. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • Yani, insan öyle bir yapıdır ki sürekli olarak varlığın daha çok tamamlanmasına yönelir. Bu, genel olarak anlaşıldığı şekli ile, iyi değerlere, dinginlik, incelik, yüreklilik, dürüstlük, sevgi, bencil olmama ve iyi olmaya yönelik bir istençtir. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • Kişi gelişime ne kadar eğilimliyse sorun odaklı olmaya o denli yatkındır. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • aşkın düşünce alanı ile bağlantısını koparmış bir eğitim, insan yaşamının anlamı hakkında söyleyecek önemli hiçbir şeyi olmayan bir eğitimdir. (Dinler, Değerler, Doruk Deneyimler)
  • İnsanın gözü­nü kör eden sevgiden dem vuran o basmakalıp söze karşılık asıl kör edicinin sevgisizlik olduğuna her geçen gün daha çok inanı­yorum. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • Dr. Maslow, ‘’Başarılı bir bilim insanının çalıştığı alanı iyi algılayabilmesi için, zihinsel sağlıklı, açık fikirli ve özgüven sahibi olması gerekir. Ego-merkezli değil, problem-merkezli olmalı. Kendi konusunun dışında da genel bilgisi geniş ve kesinlikle felsefi, yaratıcı sezgisel boyutu olmalı. Ancak bu şekilde ‘realitenin bütününü’ görebilir’’ diyor. (Dinler, Değerler, Doruk Deneyimler)
  • Kendini gerçekleştiren insan, kendine yetmeye ve kendi içine kapanmaya çok daha fazla eğilimlidir. Onu yöneten belirleyici çevresel ve toplumsal belirleyicilerden çok içsel olanlardır. Bu tip insanların alınyazısı ya da yazgısı aslında kendi iç do­ğasının yasalarıdır. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • Başkalarına yararlı olmak için emek vermek, kendini gerçekleştiren insanların özelliklerinden biri. (Dinler, Değerler, Doruk Deneyimler)
  • "Every person is, in part, 'his own project' and makes himself." "Her insan kısmen 'kendi projesidir' ve kendini yaratır." (Psychology of Science)
  • Kişi eksikliklerini doyurmaya ne kadar eğilimliyse karşısındaki insanı bir araç olarak değil özgün ve kendi içinde bir amaç olarak algılaması, onu düşkünlükten, ödülden, kullanılabilirlikten bağımsız bir şekilde algılayabilmesi de o denli zorlaşacaktır. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • Doruk deneyimci’ keşfeder, gelişir ve kendi kişisel dinini oluşturur. (Dinler, Değerler, Doruk Deneyimler)
  • Ne kadar mutlu olursak o kadar az uykuya ihtiyaç duyarız. (Psychology of Science)
  • Bir insan aynı zamanda hem iyi hem de kötüdür, hem erkek hem dişi, hem yetişkin hem de çocuktur. Tek bir doğrultuda ele alınamaz. (İnsan Olmanın Psikolojisi)
  • Neden bunca insan gerçek bir kimlik edinememiş, kendi kararlarını vermede ve seçimlerini yapmada bu derece güçsüz kalmıştır? (İnsan Olmanın Psikolojisi)