A. J. Cronin kimdir? A. J. Cronin kitapları ve sözleri
İskoç yazar A. J. Cronin hayatı araştırılıyor. Peki A. J. Cronin kimdir? A. J. Cronin aslen nerelidir? A. J. Cronin ne zaman, nerede doğdu? A. J. Cronin hayatta mı? İşte A. J. Cronin hayatı... A. J. Cronin yaşıyor mu? A. J. Cronin ne zaman, nerede öldü?
Tam / Gerçek Adı: Archibald Joseph Cronin
Doğum Tarihi: 19 Temmuz 1896
Doğum Yeri: Cardross, İskoçya
Ölüm Tarihi: 6 Ocak 1981
Ölüm Yeri: Montrö, İsviçre
A. J. Cronin kimdir?
Archibald Joseph Cronin; 1896 yılında, İskoçya’nın Cradross şehrinde doğdu. I. Dünya Savaşı çıktığı zaman, Glasgow Üniversitesi’nde Tıp tahsili yapmaktaydı. Silah altına alınarak, İngiliz donanmasına doktor olarak atandı. Savaştan sonra Güney Wales (Gal) bölgesinde, küçük bir şehirde doktor olarak çalışmaya başladı. Bir yıl kadar maden ocaklarında da doktorluk yapan Cronin, Londra’ya giderek muayenehane açtı. Fakirlere parasız bakması, hastalarıyla içten ilgilenişi, onun kısa sürede daha geniş çevrelerce tanınmasına neden oldu. İyi kazanan bir doktor olmuştu. Bir mide rahatsızlığı geçirmesi, onun bir süre için doktorluğu bırakmasına sebep olmasaydı, edebiyat dünyası böyle usta bir yazarı tanımamış olacaktı. 1930’da hastalığı geçip bir köyde dinlenirken, uzun zamandır beklediği fırsat eline geçmiş oldu. Yıllardır, aklında tasarladığı konuyu yazma kararı aldı. İlk romanını (Şapkacının Şatosu), aylarca çalışarak tamamladı. Çok başarılı bir eser oldu. Eleştirmenler ; Cronin’in yazılarını Thomas Hardy’ye, Charles Dickens’e, Honore de Balzac’a benzettiler. Bu başarı; yazarın , kendisini bütünüyle edebiyata vermesini sağladı. Edebiyat dünyasındaki, ünlü yazarlar arasındaki yerini aldı. Eserleri ; hep çok içli, insani konuları işleyen, bunların çok usta bir dille anlatılan yazılar olduğu için, Cronin’in başarısını sağlayan en önemli unsur olmuştur. 1981 yılında öldü
Kabus Şatosu
Şahika
Geçmişi Unutmak Lazım
Kuzey Işığı
Nöbetçı Hemşıre
Umut Yillari
Pembe Yillar
Bir Acı Şarkı
Kuzey Işığı
Gece Nöbeti
Aşk Acilari
Erguvan Ağaci
Yeşîl Yillar
Bu Yerin Ötesinde
Sabah Yıldızı
Yıldızlar Bakarken
Hayata Dönüş
Shannon'un Yolu
A. J. Cronin Kitapları - Eserleri
- Şahika
- Erguvan Ağacı
- Yeşil Yıllar
- Kabus Şatosu
- Shannon'un Yolu
- Bu Yerin Ötesinde
- Sabah Yıldızı
- Karanfilli Kadın
- Yıldızlar Bakarken
- Bir Acı Şarkı
- Kuzey Işığı
- A Song of Six Pence
- Hayata Dönüş
- Aşk Acıları
- Geçmişi Unutmak Lazım
- Mağlup Olmayacaksın
- Bir Aşk Uğruna
- Nöbetçi Hemşire
- Nişanlı
- Üç Aşk
- Pembe Yıllar
- Aşk Bir Rüya Mıdır?
- Yeşil Yıllardan Sonra
- Yalnızlık
- Üzüntülü Yıllar
- Maceralı Yıllar
- Cennetin Anahtarı
- Garip Bir Aşk
- Cennette Bir Elma
- İspanyol Bahçıvan
- Kaçış
- Istırap Kadını
- Yapayalnız
- Kalbimin Kadınları
A. J. Cronin Alıntıları - Sözleri
- Hayattan aldığı dersi sade kendine saklamak istiyor, başkalarının da aynı dersi aynı acılarla öğrenmelerini bekliyor ve onların çektiklerini gördükçe de içinden seviniyor denilebilirdi. (Sabah Yıldızı)
- "İçten duyulan acının dıştan bir nişaneyle kendini belli etmeye ihtiyacı yoktur." (Sabah Yıldızı)
- .. sanki hayata gizlice: << Dünyaya mağlup olmayacağım >> Der gibiydi. (Yeşil Yıllar)
- Yaşamak güzel şeydi. Gerçekten güzel şeydi doğrusu. Yalnızlıklara, kimsesizliklere, öksüzlere rağmen güzel şeydi. (Yeşil Yıllar)
- Hiç bir şey söylememeye karar vermiştim. Sonra, Ağababam benim için artık o eski melek gibi insan olmaktan çıkmıştı, sırrımı ona söylersem «ziyan» olurdu. (Yeşil Yıllar)
- Sevdiklerinden uzak kalmak üzere bulunan bir insanın yüzü güler mi? (Yeşil Yıllar)
- “ÜZÜNTÜLÜ YILLAR { SHANONS WAY }” Adlı Romandan Cümle Derlemem: / Uzun boylu, intizamı seven, dört köşe yüzlü kırk beşlik bir kadındı!... Saç örgüsünün şekli, yüksek dantel yakalı elbisesi fakir fakat asil bir kadın olduğunun deliliydi!... / Prensiplerinden biri de, her şeyin vaktinde yapılmasıydı!... / Hiç kimse onların önünde oburca bir davranışta bulunmaya cesaret edemiyordu!... / Odaları hiçbir zaman boş kalmıyordu!. / { Kitap Adı: ÜZÜNTÜLÜ YILLAR – Kitap Yazarı: A. J. CRONIN – Çeviren: Dr. Hayri ESEN – Yayınevi: AK KİTABEVİ / ANKARA / 1966 – Sayfa: 009 - Cümle Derleme Çalışması: Kemal KABCIK / ANTALYA / 01 Ekim 2015 Perşembe 10:52:28 } (Shannon'un Yolu)
- Geçmişe üzülmekte bir fayda yok. (Nöbetçi Hemşire)
- Her halde bilmezsiniz, bir erkeğin hayatında, iyi bir kadın sevgisinden, ilgisinden uzak yaşamak kadar büyük bir mahrumiyet tasavvur edilemez. (Yeşil Yıllar)
- Mesele, kuvvetli veya kuvvetsiz olmakta değil. Kavga için akıllı olmak lazım sadece. (Yeşil Yıllar)
- Hakikatler hayallerle başlar... (Şahika)
- "Biz...şu dünyayı dolduran ufacık mahluklar...aydınlık içinde yaşıyoruz sanırız...ruhumuz öyle derin bir karanlık içindedir ki! Onun için, kızım, fazla düşünme, işi oluruna bırak...Hep iyi şeyler um. Hayatın tek tadı iyi şeyler umabilmektedir, çünkü bizim bu dünyadaki tek karımız, güzel hayallerden kalan zevktir." (Sabah Yıldızı)
- Fakat ümitsiz ve ıstıraplı gözlerinde parıldayan ışık , ruhunun derinliklerinden fışkıran karanlık ifadesi yavaş yavaş bütün ümitlerimi söndürdü... (Shannon'un Yolu)
- Hayatında vuku bulan değişikliklerde, belki de bir hayır vardı. (Nöbetçi Hemşire)
- İki türlü insan vardır: Biri istediğini ne yapar yapar elde eder, öteki istediğini elde etmek için hiçbir harekette bulunmaz. (Hayata Dönüş)
- Bize ne kadar acı gelecek olursa olsun, gerçeği olduğu gibi görmeliyiz. (Erguvan Ağacı)
- Bundan sonra hiçbir şey benim heyecanımı bastıramaz, boş geçen günlerin ardından, araştırma çabama kimse engel olamaz, sevincime gölge düşüremezdi... (Shannon'un Yolu)
- Feleğin çarkı yavaş, fakat esaslı döner. (Karanfilli Kadın)
- Birini sevmek ve onun tarafından sevilmemek ne acı.. (Üzüntülü Yıllar)
- "Para, mevki! Bunların hepsini bir yana bırak. İnsanları gerçek degerleri ile görmesini öğren!..." (Şahika)