ergul
diorex

Yeni bir araştırmaya göre insanlar yapay zekaya göre daha yaratıcı yazarlardır

Yeni bir araştırma, öğrencilerin yaratıcı yazarlık dersi için yazdığı hikayelerin, yapay zekanın kaleme aldıklarından daha etkileyici olmayı büyük ihtimalle sürdüreceğine işaret ediyor.

  • 30.10.2024 10:27
Yeni bir araştırmaya göre insanlar yapay zekaya göre daha yaratıcı yazarlardır

Berkeley Üniversitesi'nden bir araştırmacı, yüzlerce insanın hikayelerini, popüler üretici yapay zeka platformlarınınkilerle karşılaştırarak insanların daha zengin ve daha eşsiz anlatılar oluşturduğunu saptadı.

Öte yandan, yapay zeka sistemleri aynı hikayenin yalnızca küçük değişikliklerle, benzer versiyonlarını üretti. Yapay zeka hikayeleri aynı zamanda klişelerle doluydu.

Üniversitenin Bilgi Okulu ve Tarih Bölümü'nde araştırmacı olan Nina Beguš, pazartesi günü The Independent'a "Neredeyse bir stilin, bir metaforun taklidi gibi, espri anlayışına yönelik bir denemeydi. Üretilen metinler genel anlamda bunlardan çok yoksundu" dedi.

Herhangi bir toplumdan veya kültürden tamamen kopuk olduğu da çok açıktı. Yerelliğe, insan kültürlerinin spesifikliğine dair hiçbir gönderme yoktu. İnsanların yazdığı hikayelerdeyse bu çok daha çeşitli ve açıkçası okuması epey eğlenceliydi.

Beguš, insanların yazdığı 250 cevabı üretici yapay zeka araçlarından 80 hikayeyle karşılaştırarak tüm yanıtlardaki detayları ve olay örgüsünü değerlendirdi. Kültür, ırk, etnik köken ve cinsiyet gibi konuları nasıl ele aldıklarını inceledi. Bulguları çarşamba günü Humanities and Social Sciences Communications isimli akademik dergide yayımlandı.

İnsan hikayeleri, Amazon Mechanical Turk'ten bulunan çalışanlara yazdırıldı, diğerleriyse OpenAI'ın GPT-4 ve GPT-3.5 modelleri tarafından üretildi. OpenAI'ın yanıtları aynı zamanda Meta'nın Llama 3 70b modelinin ürettiği 50 metinle karşılaştırıldı. Amazon çalışanlarının hikayeleri Temmuz 2019'da yazıldı, OpenAI'ın hikayeleri geçen sene martta üretildi.

330 yanıtın hepsi, Pigmalion efsanesini temel alan aynı yönlendirmelere dayanıyordu. 2 bin yıllık hikayede, Romalı ozan Ovidius'un sanatçısı, yaptığı heykele aşık oluyor.

Yapay zeka modellerinden ve insanlardan, yapay bir insan yaratan ve sonrasında bu yapay insana aşık olan bir insanı konu alan bir hikaye yazması istendi. Yapay bir insan yaratan ve bu yapay insana başka bir insanın aşık olduğu bir hikaye de yazabilirlerdi. Yönlendirmeler, Beguš'un yazının kalitesini değerlendirmesini kolaylaştırdı.

İnsanlar da yapay zeka sistemleri de Pygmalion efsanesine dair genel bir fikir sahibi olduğunu gösterdi. Ancak modellerin üslubu dar ve vaaz verir gibiydi. "Kaliteli yazarlık" değildi.

İnsanlar daha varoluşsal şekillerde yazdı ve kayıp gibi konulara yer verdi. Beguš, yapay zeka hikayelerinin daha fazla aynı cinsiyetten romantik ilişkilere yer verdiğini de söyledi. Bir tanesinde çok eşli bir ilişki bile vardı.

Ancak Beguš, yapay zekanın dünyanın en iyi yazarlarından daha iyi olmasına dair kaygı duymuyor.

Beguš "Endişeli değilim, gerçekten. Çünkü biz insanlar, kurcalamayı seven yaratıklarız. Dille oynamayı seviyoruz. Yazmaya ve yazma süreciyle yaşamaya dair arzu duyuyoruz" diyeaçıkladı.

 

 

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz