diorex

Yapay zeka kullanımı artıyor ve insanlık üzerinde güç kazanıyor!

Teknoloji ve internet kullanımıyla beraber son birkaç yıldır gelişen yapay zeka araçları insanları tembelleştirmeye ve akıl güçlerini kullanmamaya sürüklüyor. Daha pasif bir hal alınıyor. Bu da gelecek için bir tehdit oluşturabilir. Çoğu şeyin yerini yapay zeka araçları alabilir.

  • 08.08.2024 09:52
Yapay zeka kullanımı artıyor ve insanlık üzerinde güç kazanıyor!

Yapay Zeka nedir?

Yapay zeka, bir bilgisayarın neredeyse bir insanmış gibi düşünmesine, eyleme geçmesine ve yanıt vermesine olanak tanıyor. Bilgisayarlar, tahminlerde bulunmak, sorunları çözmek ve hatta kendi hatalarından ders çıkarmak için bol miktarda bilgiyle beslenebilir ve bu verilerdeki dizilimleri tanımlayacak şekilde eğitilebiliyor.

Hayatımızdaki yeri

Yapay zekanın temelini oluşturan teknolojiler bir süredir mevcut olsa da, zekaya yaklaşan teknolojinin çok daha yakın olduğu, ancak 2022'nin sonlarında OpenAI'nin ChatGPT'sinin ortaya çıkmasıyla oluştu. Yapay zeka çağı burada, hayatlarımızın her alanına dokunma potansiyeli olan dönüştürücü bir dalgayı müjdeliyor ve bu sadece teknolojik bir ilerleme değil; toplumsal bir değişim.

İşletmeler bu abartı trenine atlamak için can atıyorlar. Microsoft, Meta ve Alphabet gibi dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları, tüm güçlerini yapay zekaya veriyor. Büyük teknoloji şirketlerinin harcadığı milyarlara ek olarak,  yapay zeka girişimi için fonlama 2023’te neredeyse 50 milyar dolara ulaştı. Nisan ayında Stanford Üniversitesi'nde düzenlenen bir etkinlikte, OpenAI CEO'su Sam Altman, şirketin yapay zekaya yılda 50 milyar dolar harcamasının kendisi için pek de önemli olmadığını söyledi. Vizyonunun bir parçası, bir tür süper asistan, "hayatıma dair her şeyi, her e-postayı, yaptığım her konuşmayı kesinlikle bilen, ancak bir uzantı gibi hissettirmeyen süper yetenekli bir meslektaş" olacak bir tür süper asistan.

Şu anda AI dediğimiz şey ağırlıklı olarak büyük dil modelleri veya LLM'lere odaklanmıştır. Modeller büyük veri kümeleriyle beslenir. ChatGBT, esasen tüm kamusal interneti ele geçirmiştir ve bunlarda örüntüler bulmak üzere eğitilir. Kelimeler, kelimelerin parçaları ve karakterler gibi anlam birimleri belirteç haline gelir ve sayısal değerler atanır. Modeller belirteçlerin diğer belirteçlerle nasıl ilişkili olduğunu öğrenir ve zamanla bağlam gibi bir şeyi öğrenir.

Düşünmeden, hissetmeden, istemeden veya olmadan dil kullanabilmek, muhtemelen yapay zeka sohbet robotları tarafından yapılan yazının bu kadar cansız ve genel olmasının nedenidir. Çünkü LLM'ler esasen devasa veri kümelerine bakıp bunların birbirleriyle nasıl ilişkilendiğini ayrıştırdıklarından, genellikle yanlış, saçma veya sadece garip olan, kulağa gayet makul gelen ifadeler ortaya atabilirler.

Görünen o ki, 10 veya 20 yıl sonra, yapay zeka şüphesiz şu an olduğundan daha gelişmiş olacak.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz