dedas
Turkcella

Mardin Şehrinin Tarihi Turizm Varlıkları

  • 06.07.2024 13:50
Mardin Şehrinin Tarihi Turizm Varlıkları

TARİHİ BİNALAR

Mardin’de tarihin ilk dönemlerinden itibaren Osmanlı Dönemi’ne kadar inşa edilen pek çok tarihi yapıyı görmek mümkündür. Mardin, Midyat, Savur ve Dara Ören Yeri gibi alanlar özgün yapılarıyla kentsel sit alanı olarak tescil edilmiştir. Kentte Mardin Kalesi, Kız Kalesi, Erdemeşt Kalesi, Arur Kalesi, Dara Kalesi, Rabbat Kalesi, Dermetinan Kalesi, Savur Kalesi, Aznavur Kalesi, Rahabdium Kalesi, Merdis Kalesi, Haytam Kalesi, El Nıhman Kalesi ve Beşikkaya Harabeleri (Ömerli) başta olmak üzere çok sayıda tarihi eser mevcuttur.

Mardin aynı zamanda hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için önemli bir inanç merkezi ve dinler kentidir. Ulu Cami, Zeynel Abidin Camisi ve Türbesi, Koçhisar Camisi (Kızıltepe Ulu Cami), Melik Mahmut Camisi, Abdullatif (Latifiye) Camisi, Zinciriye (Sultan İsa) Medresesi, Şehidiye Medresesi ve Camisi, Sıtti Radviyye (Hatuniyye Medresesi), Cihangirbey Zaviyesi, Sultan Musa Türbesi, Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi,      Mor Yusuf Kilisesi, Deyrulzafaran Manastırı, Deyrul Umur Manastırı (Mor Gabriel), Mor Yakup Manastırı (Nusaybin), Midyat Meryem Ana Manastırı ve Mor Dımet Manastırı, Derik Surp Kevork Kilisesi (Derasor) önemli dini yapıtlardandır. Günümüzde Mardin Müzesi olarak kullanılan bina 1895 yılında Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından Süryani Katolik patrikhanesi olarak yaptırılmıştır.

Dara Antik Kenti (Anastasiopolis)

Mardin kent merkezine 30 km mesafedeki Dara Antik Kenti, kentin güneydoğusundaki Oğuz mahallesindendir. Arkeolojik kazılara göre Dara, eski Mezopotamya bölgesinin en önemli garnizon (askeri sorumluluk alanı) kentlerinden biridir. Dara kent kalıntılarının kayalar içine oyulmuş, çevresi 8-10 kilometreyi bulan geniş bir alana yayılmıştır.

Buralarda mağara evlerin olduğu da görülmektedir. Kent kalıntıları içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane, su bendi ve su depoları halen görülebilmektedir. Ayrıca Dara Antik Kenti'n etrafında tarihi, Geç Roma (Erken Bizans) Dönemi’ne kadar giden kayalara oyulmuş mağara evler bulunmaktadır.

Bunlara ek olarak Mardin’de; Gızzelin (İplik Dokuma), Şakolin ve Firiye Mağarası; Midyat Linveyri Şifa, Kefilsannur, Şenköy Kefilmelep, Kefilmardin, Hapisnas, Tınat Mağaraları; Savur Kıllıt Mağarası; Kızıltepe Hanika Mağarası; Nusaybin Hessin Meryem ve Serçehan Mağaraları; Mazıdağı Gümüşyuva, Avrihan Mağaraları ve Derik Derinsu, Dırkıp, Haramiye Mağaraları vardır.

Yorum Yaz