dedas
Turkcella

Mardin'de Tarım

  • 06.07.2024 12:14
Mardin'de Tarım

Tarım, Mardin ekonomisinde ilk sıradayer almaktadır. Şehrin toplam tarım arazisinin 385.479 hektarı sulamaya elverişli olup bunun 65.266 hektarı sulanabilmektedir. Tarım arazisi sulamalarının bir kısmı devletin sunduğu imkânlar ile yapılırken geriye kalan diğer kısım ise artezyen sulaması şeklinde gerçekleşmektedir. GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) kapsamındaki sulama projelerinin tamamlanmasından sonra il genelinde sulama yapılabilecek tarım arazisinin yaklaşık olarak 204.000 hektara ulaşması beklenmektedir. Böylece bölgenin refah ve istikrar düzeyi, daha da ileriye taşınacaktır.

Mardin’de yer alan tarım arazilerinin belli alanlarda yoğunlaştığı söylenebilir. Kızıltepe ve Nusaybin Ovaları, tarım ve ticaret sebebiyle nüfusun yoğun olarak toplandığı alanlar haline gelmiştir. Verimli tarım alanlarında yapılan tarımsal faaliyetler yörenin nüfus ve yerleşimin yoğun olmasına sebep olmuştur. İlimizde tarımsal faaliyetlerin yapıldığı yerler (Kızıltepe, Nusaybin) nüfus yoğunluğu fazladır. Ayrıca tarıma dayalı ekonominin geliştiği yerlerde; ticaret, ulaşım ve sanayi gelişmiştir.

Dağlık alanlar kuru bahçe ve sulu bahçe tarımına elverişlidir. İlimizde güneşli gün sayısının fazlalığı, güneşlenme süresinin uzunluğu ve toprağın geçirgen olması gibi sebepler ikinci ürün tarımına olumlu yansımaktadır. İkinci ürün olarak genellikle buğdaydan sonra mısır; kırmızı mercimek hasadından sonra ise pamuk ekimi yapılmaktadır.

Mardinİlimizde dağlık yörelerde kiraz üretimi de önemli bir yere sahiptir. Bağ alanları ise özellikle Midyat ve Ömerli ilçelerinde yoğunlaşmış olup bu bölgede yetiştirilen üzümler sofralık olarak kullanılmakla beraber pekmez, pestil ve cevizli sucuk vb. ürünlerin yapımında da kullanılır.

Yorum Yaz