dedas
Turkcella

MARDİN'DE MADENCİLİK

  • 06.07.2024 12:35
MARDİN'DE MADENCİLİK

Mardin, maden çeşitliliği ve potansiyeli bakımından fakir illerimizdendir. İlde özellikle endüstriyel ham madde kaynakları yer almaktadır. Başta fosfat olmak üzere çimento ham maddeleri, mermer, kireç taşı, kum taşı ve kuvars kumu şehirde çıkarılan başlıca maddenlerdir.

Fosfat: Bölgenin en önemli yer altı zenginliklerinden biri olan fosfat yatakları Mazıdağı’nda bulunmaktadır. Mazıdağı bölgesinde 1961’den itibaren yapılan çalışmalar sonucunda yaklaşık 200 m²lik bir alanda, tabandan tavana doğru ilerleyen fosfat yatakları tespit edilmiştir. Mazıdağı bölgesinde Taşıt, Kasrik, Şemikan ve Akres fosfat yatakları olmak üzere 4 önemli yatak tespit edilmiştir. Çıkarılan fosfat madeni Mazıdağı’nda bulunan fabrikada işlenmektedir.

Jeotermal Kaynaklar: Dargeçit'te Germ-i ab Kaplıcası bulunmaktadır. Dargeçit’in 18 km uzağında Dicle Irmağı kenarındaki kaplıcanın kimyasal özellikleri zengin olmakla beraber 40 derece sıcaklıktaki kükürtlü suyun romatizma ve deri hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Kireç Taşı ve Kum Taşı: Mardin merkez ve Derik’te iyi kalitede kaplama ve döşeme taşı oluşumları tespit edilmiştir. Mardin merkez, Yalım mahallesinde mermer olarak kullanılabilecek kireç taşları rezervleri bulunmuştur. Bu rezervlerin 47 milyon ton olduğu tespit edilmiştir. Derik-Telbesim sahasında mermer olarak kullanılabilecek kum taşlarının rezervi ise yaklaşık 221 milyon ton civarındadır.

Kuvars Kumu: MTA (Maden Tetkik Arama) verilerine göre Kızıltepe Çimenli-Arban sahasında kuvars kumu tespit edilmiştir. Tespit edilen maden rezervi 17 milyon ton civarındadır. Bu maden, zenginleştirme işlemi yapılmadan sanayinin birçok alanında kullanılabilmektedir.

Mardin Taşı: Medeniyet taşı olarak kabul edilen Mardin taşı üzerine gerçekleştirilen çalışmalarda; Mardin, Kızıltepe, Ömerli ve Midyat bölgelerini içine alan geniş alanda Mardin taşının litolojik özellikleri belirlenmiştir. Mardin taş ocakları işletmelerinin yatırımları sonucunda bu ürün ihraç edilmeye başlanmıştır. Yapılara tarihi görüntü veren özelliğinden dolayı başta Mardin olmak üzere devam eden restorasyon çalışmaları ile ayrıca beton binalar üzerine yapılan taş kaplama uygulamalarıyla yerel pazarda çok talep gören bir üründür.

Bazalt: Nusaybin’de bazalt rezervleri bulunmaktadır.

Doğalgaz: Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Çamurlu sahasında doğalgaz çıkarılmaktadır.

Yorum Yaz