Arapça aylar nelerdir? Arapça ayların isimleri, okunuşları ve yazılışları nasıldır?

BİLGİ SAYFASI

Arapça ayların isimleri nelerdir? Arapça aylar Türkçe nasıl okunur, nasıl yazılırlar? Arapça aylar hangi takvime göre düzenlenmiştir? Arapça kaç ay vardır?

Arapça Aylar ve Hicri Takvim

Arap takvimi Hicri takvim olarak adlandırılmaktadır ve günler güneşin hareketine göre değil, ayın hareketine göre düzenlenmiştir. Bu nedenle hicri takvim için kameri takvim denilmektedir.

İlk olarak Hz. Ömer döneminde oluşturulan Hicri takvimde aylar miladi takvimde olduğu gibi 12 adettir. Dini takvim olarak düzenlenmesi sebebiyle ayların özel anlamları vardır. Örneğin, dokuzuncu ay olan Ramazan ayında Müslümanlar bir ay boyunca oruç tutarlar. Recep, Şaban ve Ramazan isimli aylara üç aylar adı verilir ve özel dini ritüeller uygulanır.

Ancak hicri takvim batılılaşmanın etkisiyle günümüzde Arap ülkeleri içerisinde dini takvim olarak kalmıştır. Eskiden tüm tarihler hicri takvime göre düzenlenirken günümüzde miladi takvime göre düzenlenmektedir.

Eskiden Osmanlı Devleti de hicri takvim kullanırdı ve bürokratik olarak ürettiği tüm belgelerde hicri takvimi esas alırdı. Takvimle ilgili değişiklik Cumhuriyet rejimine geçilmesinden sonra 1925 yılında düzenlenmiştir ve Türkler ilk defa Miladi takvimi bu tarihten sonra kullanmaya başlamıştır.

Arapça ayların isimleri (Esmâu'ş-Şuhûr)

  1. Muharrem (لمحرم)
  2. Safer (صفر)
  3. Rebîul-evvel (ربيع الأول)
  4. Rebiu's-sânî (ربيع الثاني) (Rebiu'l-Ahir diye de bilinir)
  5. Cumade'l-ula (جمادى الأولى)
  6. Cumade'l-ahir (جمادى الآخرة)
  7. Receb (رجب)
  8. Şaban (شعبان)
  9. Ramazan (رمضان)
  10. Şevval (شوال)
  11. Zilkade (ذو القعدة)
  12. Zilhicce (ذو الحجة)