Abana nerede? Kastamonu Abana tarihi, coğrafi yapısı ve nüfusu
Abana nerede? Abana ilçesi nereye bağlı? Kastamonu Abana ilçesinin nüfusu? Kastamonu Abana ilçesinin tarihçesi nedir? Kastamonu Abana kültürü ve tarihi yerler. Kastamonu Abana gezilecek yerler...
Kastamonu Abana İlçesinin Tarihi ve Coğrafi Yapısı:
Tarihi:
Karadeniz’in en eski yerleşim Merkezlerinden birisi olan İlçen’ in kuruluş tarihi hakkında elimizde kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tarihteki en eski ismi Aiginetes’ dir. Ancak antik kaynaklar bu yerin Paphlogoniya’ya bağlı MÖ VII. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen küçük bir kıyı kasabası olduğu ifade edilmektedir. (Strabon)
Abana İlçesinin asıl kurulduğu yer 3 km doğusunda bulunan ve halen bu gün mahallesi konumunda bulunan Hacıveli’ dir. Yapılan arkeolojik kazılar bunu doğrulamaktadır. (Pr. Dr. Bilge Umar)
Osmanlı Arşivlerde Abana ile ilgili geçen ilk verilere 1530 yılında (Hicri 937) rastlanılmaktadır. O dönemde Muhasebe-i Vilayeti Anadolu defterinde Kastamonu livasının beş ilçesinden biri olan Ayandon ilçesine bağlı bir köy olarak Abana belirtilmiştir.(Başbakanlık Devlet Arşivi)
Abana Osmanlı İmparatorluğu döneminde İnebolu Kazasına bağlı olarak ilk defa 1880 yılında Nahiye statüsü kazanmıştır.
Abana milli mücadele döneminde tarihi vesikalarda şu şekillerde dile getirilmiştir. Milli Mücadele’de, Kastamonu’nun ilk telsiz hatlarından birine sahip olan Abana ilçesi, cephede savunma amaçlı dikenli tel yapılmak üzere ilçesindeki tüm telefon tellerini söküp cepheye göndermiştir. (Nurettin Peker)
Cumhuriyet döneminde Abana 1945 yılında Merkez Muhtarlığı ve 83 Köy ile ilçe yapılmış, 21.12.1953 tarihli Kanunla Abana’nın İlçeliğine son verilmiştir. Anayasa Mahkemesi kararı ile 1968’de de kendisine bağlı 10 Köyü ile beraber tekrar ilçe yapılmıştır.
Coğrafi Yapısı:
İlçenin Karadeniz’e olan toplam sahil şeridi 11 km olup, yüzölçümü 33 km2dır. İlçenin en yüksek yeri 300 mt rakımlıdır. İlçemizin 33 km2’lik yüzölçümünün büyük bir bölümü, orman (kestane, çam, meşe) fundalık, çalılık, kayalık meskûn saha şeklindedir. Batısında Ezine ve İlişi, doğusunda Hacıveli ve Kuğu çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denizle buluşurlar. Piknik ve geziler için ideal yerlerdir. Harmason Mahallesinde yaşlı çınarlar görülmeye değerdir. İlçenin güneyindeki Iğrava ve yukarısındaki Karabalçık mağarası, doğusunda bir zamanlar korsanlara barınaklık yapan Hacıveli koy’u ve Siyelik Kayaları ender doğal güzelliklerindendir.
İklim ve Bitki Örtüsü:
İklim olarak; Karadeniz iklimi hâkimdir. Yazları sıcak, kışları ise ılık geçmektedir. Her mevsimde yeterli yağış görülmektedir. İlçenin doğusu Çatalzeytin ilçesi, Güney ve batısında Bozkurt İlçesi ile sınır komşusudur. Kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir.
Nüfus ve İdari Yapı:
Nüfusu:
Abana nüfusu 2020 yılına göre 4.049.
Bu nüfus, 2.091 erkek ve 1.958 kadından oluşmaktadır.
Yüzde olarak ise: %51,64 erkek, %48,36 kadındır.
Ulaşım:
İlçenin Kastamonu İline uzaklığı 98km'dir. Ulaşım Abana-Bozkurt-Devrekâni –Kastamonu Devlet Karayolundan sağlanmaktadır. Coğrafi yapı nedeniyle yollar inişli ve çıkışlı olmakla birlikte, büyük bölümü sert virajlardan ibarettir.
Yaralıgöz mevkisinin yüksek rakımlı oluşu, kış aylarında kar ve buzlanma nedeniyle trafik akışını engellemekte, yer yer yolların kapanmasına neden olmaktadır. İlçeden günün her saatinde İl Merkezine karşılıklı minibüs seferleri ile yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Günün belirli saatlerinde İstanbul İli’ne otobüs seferleri yapılmakta, İlçe Ankara İli 320 km olup, Ankara’ya ulaşım, Kastamonu İli’nden aktarmalı olarak gerçekleştirilmektedir.
Köylerin en uzak mesafesi 14-15 km olup, ulaşım yaz ve kış sağlanmakta, kış aylarında kapalı köy yolları, Özel İdare Müdürlüğü Köylere Hizmet Götürme Birliğince yürütülen çalışmalara sonucu açılmaktadır. Mağduriyet söz konusu değildir.
Eğitim:
Abana’da öğretmen başına düşen okulöncesi öğrenci sayısı ve derslik başına düşen öğrenci sayısı Kastamonu ortalamasından yüksektir. Abana’da Kastamonu Üniversitesi bünyesinde bulunan Abana Sebahat- Mesut Yılmaz Meslek faaliyet göstermektedir.
Sağlık:
İlçede 1 Adet Devlet Hastanesi bulunmaktadır.
Kültür ve Turizm:
İlçede toplam 71 adet Taşınmaz Kültür Varlığı bulunmaktadır.
Bunlar ;
Sarnıç : 2 adet
Cami : 3 adet
Çınar : 1 adet
Dükkan : 3 adet
Hamam : 1 adet
Kale : 1 adet
Konut : 60 adet
Taşınmaz Kültür Varlıklarının onarımına yardım sağlanmasına dair yönetmelik kapsamında İlçede ilk müracaatlar 2006 yılında yapılmış olup bu zamana kadar 6 (altı) adet proje yardımı ve 1 (bir)adet restorasyon yardımı alınmıştır. 2011 yılı için İlçeden 18 (on sekiz) kişi proje yardımı, 3 (üç) kişi uygulama yardımından faydalanmak için müracaat etmiştir. Bununla beraber İlçenin doğal görüntüsü bozulmamış ve kendine has bir dokusu bulunan Hacıveli Mahallesi Ağnasma mevkiinde 5 (beş) adet Tescilli ev bulunmaktadır.
Abana'da konaklama için çeşitli seçenekler mevcuttur. Kamp alanlarından ve konaklama tesislerinden yararlanılabilir. Tatil köyü, kiralık ev, pansiyon ve otel tipi tesislerde de uygun fiyatlara kalmak mümkündür. Son yılların gözde sporu trekking için çok sayıda parkur bulunmaktadır. Özellikle dağ içindeki yürüyüş alanı çok tercih edilmektedir.
Denize girmek için uygun plajlar bulunmaktadır. Abana'da denize girmek için en uygun dönem ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Temmuz ayının son haftasında düzenlenen Deniz Şenlikleri 3 gün sürer. Bu şenliklerde kültürel ve sanatsal birçok faaliyet yer alır.
Editör: Meliha Güneş