Barış Pehlivan kimdir? Barış Pehlivan kitapları ve sözleri
Türk gazeteci ve yazar Barış Pehlivan hayatı araştırılıyor. Peki Barış Pehlivan kimdir? Barış Pehlivan aslen nerelidir? Barış Pehlivan ne zaman, nerede doğdu? Barış Pehlivan hayatta mı? İşte Barış Pehlivan hayatı...

Doğum Tarihi: 10 Temmuz 1983
Doğum Yeri: İstanbul
Barış Pehlivan kimdir?
Barış Pehlivan (d. 10 Temmuz 1983, İstanbul), Türk gazeteci ve yazardır. 14 Şubat 2011'de gözaltına alınıp Odatv Davasıkapsamında Silivri Cezaevi'nde 19 ay tutuklu kaldıktan sonra, 14 Eylül 2012 de görülen duruşmada tahliye edildi.
Biyografi
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. 2004 yılında Leman Dergi Grubu'na bağlı kültür sanat dergisi Kaçak Yayın'da muhabirlik yaptı. CNN Türk televizyon kanalında yayınlanan 'Paranın Seyir Defteri', 'Şair Ceketli Çocuk: Kazım Koyuncu', 'Nohut Oda Bakla Sofa' adlı belgesellerde sırasıyla asistanlık, yönetmen yardımcılığı ve editörlük görevlerinde bulundu. 5N1K programı için “Yabancılara Toprak Satışı”, “Şah Mesud Suikastı” gibi dosya ve haberlere imza attı. Pehlivan 2007 yılından bu yana Odatv.com haber sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapıyor.
2005–2010 yılları arasında CNN Türk için Oradaydım belgeselini hazırladı. Oradaydım belgeselinde; Türkiye'nin yakın tarihine yansıyan 250’den fazla olayı tanıklarıyla ekrana taşıdı.[5] Oradaydım belgeselinin 24 Şubat 2007 tarihinde yayınlanan bölümünde, 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan olaylar ekrana geldi. Programı hazırlayan Pehlivan hakkında ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etme’ suçundan dava açıldı.[6] Kasım 2008 tarihinde görülen 2. duruşmada beraat etti.
Pehlivan, aynı dava kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Barış Terkoğlu ile birlikte Silivri Cezaevi’nde Sızıntı: Wikileaks’te Ünlü Türkler adlı bir kitap yazdı. Wikileaks tarafından sızdırılan ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait kriptoları analiz eden kitap, uzun süre en çok satanlar listesinde yer aldı.
Tutuklanması
14 Şubat 2011 tarihinde, Ergenekon soruşturması kapsamında evinde ve Odatv.com haber sitesinde yapılan arama sonrasında gözaltına alındı. Gözaltında üç gün kaldıktan sonra çıkarıldığı özel yetkili mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklandıktan 9 ay sonra hakim karşısına çıkabildi. Odatv iddianamesinin temelini oluşturan dijital dokümanların, bilgisayar korsanlığı yoluyla tutuklu gazetecilerin bilgisayarlarına yüklendiği ve tutuklu gazetecilere ait olmadığı; üç ayrı Türk üniversitesi (Boğaziçi, Yıldız Teknik Üniversitesi, ODTÜ) ile bir ABD’li bilişim şirketi (Data Devastation) tarafından kanıtlandı.
Sahte belgelerle gazetecilerin tutuklandığı Odatv davası, tüm dünyanın dikkatinin Türkiye’ye çevrilmesine yol açtı. Sınır Tanımayan Gazeteciler'e göre bu dava, Türkiye’de basın özgürlüğü alanında yaşanan baskıların sembolü oldu.
Kitapları
Sızıntı: Wikileaks’te Ünlü Türkler (2012), Barış Terkoğlu ile birlikte yazdığı kitaptır.
Belgesel filmleri
Gündemi sarsan olayları tanıkların ve yaşayanların anlatımıyla ekrana getiren, Soner Yalçın’ın yapımcılığında, Barış Pehlivan’ın hazırladığı, Engin Yıldız’ın yönetmenliğini yaptığı Oradaydım Belgeseli’nin müzikleri Sina Koloğlu’na ait.
Oradaydım belgeseli, 2005 yılında Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği’nin (RTGD) verdiği Radyo-Televizyon Oskarları bünyesinde, 2006 yılında Kabataşlılar Derneği "Yılın En İyileri" ödülleri kapsamında ve Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu 2006-2007 İletişim Ödülleri kapsamında ‘En İyi Belgesel Programı’ ödüllerini kazandı.
Oradaydım bölümlerinden bazıları
HALİT ÇELENK: Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiği gecenin tüm ayrıntılarını avukatları olarak anlatıyor.
TÜRKAN ŞORAY: Türk sinemasının unutulmayan filmi Selvi Boylum Al Yazmalım'ın perde arkasında yaşananları anlatıyor.
NURETTİN YILMAZ: 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları anlatıyor.
TARIK AKAN: 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü alan, Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ‘Yol’ filminin perde arkasını anlatıyor.
NİLÜFER KIŞLALI: Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ahmet Taner Kışlalı’nın arabasına bırakılan bomba sonucu öldürüldüğü anı anlatıyor.
FAZIL SAY: 2003 yılında sahneye konan Metin Altıok Ağıtı’nın sansürlenme öyküsü ekrana geliyor. Dünyaca ünlü Türk sanatçı Fazıl Say, Madımak Katliamı’nın 10. yıldönümünde bestelediği ve şair Metin Altıok’un hayatını anlatan bu eserin finalinin nasıl sansürlendiğini ‘Oradaydım’ Belgeseli’nde anlatıyor.
Barış Pehlivan Kitapları - Eserleri
- Metastaz
- Metastaz 2
- Sızıntı
- Mahrem
- Metastaz 2: Cendere
- Mahrem
Barış Pehlivan Alıntıları - Sözleri
- ...gerçeklerin bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır. (Mahrem)
- Kısacası Türkiye'nin sınırları dahilinde de nükleer silah bulunuyor; bulunmayan ise onları kullanma yetkisi. (Sızıntı)
- Geçmiş, olacağın çekirdeğini içinde taşır. (Metastaz 2: Cendere)
- İnsan yaşı ilerledikçe şaşırma duygusunu yitiriyor. (Metastaz 2: Cendere)
- TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin 'in alınan ifadedisinde kendisine yöneltilen FETÖ'nün TRT'te nasıl kadrolaştığı sorusuna şöyle cevap verecekti: "Bu hain örgüt sadece TRTde değil, devletin hemen hemen tüm kurumlarında, kendilerine gösterilen olumlu yaklaşımı su-istimal ederek kadrolaştı. Belki de TRT, bu kurumlar içerisinde oran ve sayı olarak en az FETÖ'cünün kadrolaştığı kurum oldu. Ayrıca, TRT'ye personel alımında tek başına yetkim bulunmuyor. Devletin genel politikası çerçevesinde yönetim kurulu kararı ve bağlı olunan bakanlığın uygun görüşü veya muvafakati ile atımlar gerçekleşti" . İbrahim Şahin'in "devletin genel politikası" derken ne demek istediği açıktı; "bağlı olunan bakanlık" diye isim vermediği kişi ise kuşkusuz Bülent Arınç'tı. Zira, Şahin'in genel müdür olduğu uzun yıllar TRT'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Arınç'tı. (Metastaz)
- Evlere kamera koydular, istifa ettirdiler. Manşetlerle intihar ettirdiler. Ülkenin mahremini bavullarla ikram ettirdiler. (Mahrem)
- Türkiye'de sosyalist olmak para etmeyen, eski sosyalist olmak ise pahalı olan bir meta. (Mahrem)
- Alman yazar Wolfgang Bochert'in sözüdür;"Gerçek kasabanın fahişesine benzer.Onu herkes tanır ama yine de sokakta karşılaşmaktan utanç duyar." (Metastaz 2: Cendere)
- Bu ülkenin sorunu, halkın tümünün her zaman aldatilabilecegine, deneyimlerine dayanarak inanan çok fazla politikacının olması. (Mahrem)
- Şeyh uçmaz mürit uçurur derler. Gülen'i uçuransa polis, yargı, bürokrasi ve medya içindeki gücüydu. (Mahrem)
- Tarihten alınması gereken en önemli ders, insanların tarihten pek fazla ders almadıklarıdır. Aldous Huxley (Metastaz)
- Ya orada iyi değiliz ancak Yargıtay’a giderse her türlü hallederiz... (Metastaz 2)
- ABD, Türkiye'nin PKK'ya karşı operasyonlarının parçası olmak istemiyor. (Sızıntı)
- “Kulakları vardır duymazlar, gözleri vardır görmezler, dilleri vardır gerçekleri söyleyemezler!” Araf Suresi (Metastaz)
- Soruyu açık soralım: FETÖ örgütlenmesi de, birilerinin FETÖ ile sözde mücadelesi de bir sermaye el değişim süreci olabilir mi? (Metastaz)
- Eugene Lonesco "İnsani aydınlatan, yanıt değil sorudur." (Metastaz 2: Cendere)
- İslamcılar devleti sıtmadan kurtarırken, başka virüsleri davet ediyordu. Aldous Huxley demiş ya; "Tarihten alınması gereken en önemli ders, insanların tarihten pek fazla ders almadıklarıdır." Haksız mı? (Metastaz)
- İstihbaratta gaye, doğru haber almak ve devleti bir süpriz karşısında bırakmamaktır. (Metastaz 2: Cendere)
- Doğuranın doğumu en çok sancı olarak yaşaması gibi yeniyi kaslarıyla sinirleri ile yaratan bizler ayaklarımızın ucunda yükseleni meçhule uğurladığımız bir yabancı gibi görüyoruz (Metastaz 2)
- Tarihten alınması gereken en önemli ders, insanların tarihten pek fazla ders almadıklarıdır. -Aldous Huxley (Metastaz)