Bahaeddin Özkişi kimdir? Bahaeddin Özkişi kitapları ve sözleri
Öğretmen ve Yazar Bahaeddin Özkişi hayatı araştırılıyor. Peki Bahaeddin Özkişi kimdir? Bahaeddin Özkişi aslen nerelidir? Bahaeddin Özkişi ne zaman, nerede doğdu? Bahaeddin Özkişi hayatta mı? İşte Bahaeddin Özkişi hayatı... Bahaeddin Özkişi yaşıyor mu? Bahaeddin Özkişi ne zaman, nerede öldü?
Doğum Tarihi: 1928
Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye
Ölüm Tarihi: 10 Kasım 1975
Ölüm Yeri:
Bahaeddin Özkişi kimdir?
Babası Manisa Demirci ilçesinin Nakşi şeyhlerinden Hacı Halit Efendi'nin oğlu Ömer Lütfi Efendidir. İstanbul'da 20. Yıl İlkokulu'nda (1939), Karagümrük Ortaokulu'nda (1942) okudu. Daha sonra Sultanahmet Sanat Enstitüsü'ne devam etti. O sıralarda ilk hikayelerini yazmaya başladı. Sanat Enstitüsü'nü bitirdikten sonra Haliç Tersanesi'nde ustabaşı oldu.
Askerliğini 1947'de Erzurum'da yaptı. İki yıl Almanya'da kaldı. Almanya'da kaldığı sırada batı dünyasını da yakından tanıma fırsat buldu. Yurda döndükten sonra 1956'dan vefatına kadar İTÜ'de kaynak öğretmeni olarak çalıştı.
Yeşilköy hava alanında çalıştığı sıralarda, tanıştığı edebiyat ustaları kendisiyle yakından ilgilenirler. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın evindeki bir sohbette yazdıklarını dinleyen Tanpınar, "Devam et evladım. Sen on tane Sait Faik edersin" der.
1959'da hikayelerini "Bir Çınar Vardı" adlı kitapçıkta topladı. Bu kitapçık otuz hikayecikten meydana geliyordu. Akbaba dergisinde mizah öyküleri olarak yayımlanmıştır.1969 yılında evlendi.
1970-1971 yılları arası Köse Kadı - Uçdaki Adam - Sokakta olmak üzere üç roman yayınladı. Yayınlamadığı hikayeleri yeniden gözden geçirilip ilavelerle Göç Zamanı adıyla basıldı. "Köse Kadı" adlı roman çeşitli film şirketleri tarafından senaryo için istenmiş fakat eşi ve kızı Zeynep'in, bu filmin Kuruluş filmi ayarında ve sekiz-on bölümlük bir dizi film olmasında ısrarları sebebiyle projeler gerçekleşmemiştir.
10 Kasım 1975'te vefat etmiştir.
Bahaeddin Özkişi Kitapları - Eserleri
- Köse Kadı
- Uçtaki Adam
- Sokakta
- Göç Zamanı
- Uçtaki Adam
Bahaeddin Özkişi Alıntıları - Sözleri
- Onun karanlık ve ümitsiz gözlerinde eskiden bulduklarını arayacaksın uzun müddet. (Göç Zamanı)
- Bir insan ilk güneş ışıklarıyla bir papatyanın nasıl açıldığını görmeli. Ezilmiş çimen kokusunu, kuş seslerini ve arı vızıltılarını, derisini hazla ürperten ilk sıcaklığı bilmeli insan. (Sokakta)
- Hayaller istikbâl tarlalarına ekilmiş tohumlardır yavrum. (Köse Kadı)
- Ülke daha çok uzun yıllar, istediğine dost, istediğine düşman, istemediği fikre hayır, istediği fikre evet diyebilecek güce sahip olamıyacaktı. (Uçtaki Adam)
- Ben niçin yaratılmıştım? Ben bir insan olarak yaratıldığım maksada nasıl hizmetkâr olabilirdim? (Uçtaki Adam)
- Ben niçin yaratılmıştım? Ben bir insan olarak yaratıldığım maksada nasıl hizmetkâr olabilirdim? (Uçtaki Adam)
- Neden varız ve biz neyiz? (Sokakta)
- ...her kadın, büyüyen ümit demekti. (Uçtaki Adam)
- Bozulmaya başlayan nizamda hatır, o rüşvetin diğer şekli, devlet büyüklerinin nazarında değer kazanmağa başladığı için, taliplerin veya tavsiye edilenlerin kimin nesi olduğu araştırılmadan kabul edildiler. (Uçtaki Adam)
- Biz istesek de istemesek de gayri uyandık, uyuyamayız. (Uçtaki Adam)
- Biz bu yaşa kadar geceden sabaha çok şeyin değiştiğini gördük. (Köse Kadı)
- Menfaatin perdelediği göz kadar kör bir şey düşünülebilir mi? (Köse Kadı)
- İnsan bilinen düşmanı yok ederse yerine bilinmeyeni gelir. (Köse Kadı)
- Bütün yüzler ezbere bildiği, duvarlarda intizamla dizilmiş taşlar tek tek tanıdığı idi. (Uçtaki Adam)
- Güzel ama hangi sevmek, yaşamak ateşiyle yanan gönül vardır ki, korkmamış, korkuyu yaşamamış, onu bir elbise gibi eskitmemiş olsun. (Göç Zamanı)
- Yani şeytan yabancımız olmak bir yana, bir bakıma yakın tanıdığımızdı. (Sokakta)
- O zaferler getiren atların Nalları altındanmış; Gidişleri akına, Gelişleri akındanmış. (Köse Kadı)
- Herkes türlü yolları deniyor, menfaatlerinin peşinde çılgınca koşuyor;(...) İşin kötüsü görmeyenlere göstermekle görevli olanlar da görmek istemiyorlardı. (Uçtaki Adam)
- ...tesir etmek büyüklüğe, taklid etmek küçüklüğe işarettir. (Uçtaki Adam)
- Gerçek eleştiri için insanın zanlarını bilmeniz gerekmez mi? Bilmez misiniz insan bilgisi zandır. (Göç Zamanı)