Abdulfettah Ebu Gudde kimdir? Abdulfettah Ebu Gudde kitapları ve sözleri
İslam Alimi Abdulfettah Ebu Gudde hayatı araştırılıyor. Peki Abdulfettah Ebu Gudde kimdir? Abdulfettah Ebu Gudde aslen nerelidir? Abdulfettah Ebu Gudde ne zaman, nerede doğdu? Abdulfettah Ebu Gudde hayatta mı? İşte Abdulfettah Ebu Gudde hayatı... Abdulfettah Ebu Gudde yaşıyor mu? Abdulfettah Ebu Gudde ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 9 Mayıs 1917
Doğum Yeri: Halep, Suriye
Ölüm Tarihi: 16 Şubat 1997
Ölüm Yeri: Riyad, Suudi Arabistan
Abdulfettah Ebu Gudde kimdir?
1917'de Suriye'nin Halep şehrinde doğan Abdülfettah Ebu Gudde Hocaefendi, ilk öğrenimini Halep'te, orta öğrenimini Hüsrev aşa Medresesi'nde tamamladı. 1948 yılında el-Ezher'in Şeria Fakültesi'ni bitirdi. EI-Ezher'in Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi'nde "Eğitim Metodolojisi" üzerine ihtisas yaptı. 1961 yılında Şam Üniversitesi Şeria Fakültesi'nde öğretim üyeliğine başladı. 1965 yılında Suudi Arabistan Riyad Şeria Fakültesi'ne intikal etti. 1966 yılında Suriye'ye döndüğünde Baasçılar tarafından hapsedildi. Bir yıl hapiste kaldı. Şeria Fakültesi'nde on yıl profesör unvanıyla Hadis, Hadis Usûlü ve Fıkıh Usûlü dersleri verdi. Öğretim üyeliği yanında Hadis, Hadis Usûlü, Kuran İlimleri, Fıkıh, Fıkıh Usûlü, Akaid, Tasawwuf, Arap Dili ve Edebiyatı, Tarih, Teracim (Bibliyografya) Eğitim ve Öğretim Metodlarıyla ilgili 70'den fazla te'lif veya tahkik eseri neşretti. Uluslararası pekçok konferansa katıldı. İlmi tebliğler sundu. 16 Şubat 1997'de Riyad'da vefat etti.
Abdulfettah Ebu Gudde Kitapları - Eserleri
- İlim Uğrunda Yaşanmış Hayat Hikayeleri
- Hayatın İçinden Görgü ve Nezaket
- Uydurma Olduğunda İttifak Edilen Hadisler
- Zamanın Kıymeti
- İlim Yolunda
- Bir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed (sas.) ve Öğretim Metotları
- İslam Edebinden Demetler
- İslam’da Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları
- Hadis İlminde Cerh ve Ta'dil
- İlim Öğrenmeyi Evliliğe Tercih Eden Bekar Alimler
- İlim Yolunda Sabır
- İslam Edebinden Bir Demet
- Min Edebil İslam
- Mevzu Hadisler
- Abdulfettah Ebu Gudde Seti
- İlim Seti
- İlim Seti Pratik
- İslam'da Tartışma Adabı
- Üç Hadis Kitabının Adı
- İslam’da Tartışma Adabı
- Müslümanlar Nasıl Kardeş Olur?
- İslam Edebinden Seçmeler
- Errasulü Muallim
- Mevzu Hadisler
- Büyük Alim Olmanın Yolu
- Ulemanın Soru Sorma Yöntemi
- Kütüb-i Sitte’nin Hadis Alma Kriterleri
Abdulfettah Ebu Gudde Alıntıları - Sözleri
- " Sen ilme her şeyini vermedikçe o sana bir kısmını bile vermez" (İlim Yolunda)
- Hz.Peygamber'in son derece değerli olan vaktin kıymetini dile getirdiği muhteşem tarz şeylerden birisi de şudur: "Her sabahın Fecri belirlendiğinde Hak tarafından görevlendirilmiş bir münadi seslenir: Ey Ademoğlu! Ben yeni yaratıldım. Senin amellerine şahitlik edeceğim. Salih amellerle benden azık temin et. Çünkü kıyamet gününe kadar bir daha geri dönmeyeceğim." (Zamanın Kıymeti)
- Görmediğim bir kitaba rastladığımda sanki bir hazine bulmuş gibi olurum. (Zamanın Kıymeti)
- Bugün eğitim öğretim belli aylar ve sayılı dakikalar dairesinde yapılıyor . Eğitim ve öğretim ruhsuz kitaplardan yapılıyor .Tartışma yapılmadan , konular iyice anlaşılıp özümsemeden geçiliyor. Önlerinde ilim öğrenilen kapsamlı bilgi sahibi alimler yok . Ünvanlar daha önemli hale gelmiş . (İlim Yolunda)
- "İlim beden rahatıyla elde edilmez!" (İlim Uğrunda Yaşanmış Hayat Hikayeleri)
- من يحرم الرفق يحرم الخير كله Nezaketten mahrum olan kimse,tüm hayırlardan mahrumdur. (İslam’da Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları)
- "Mü'min müminin aynasıdır. Sen kardeşinin aynasisin o sende kendisini görür. Aynı şekilde kardeşinde senin için bir aynadır ve ona baktığında kendi hâlini görürsün. Kardeşinde bir güzelliğe şahit olmuşsan o aynı zamanda senin de güzelliğindir ancak bu durum sair haller içinde geçerlidir. İnsanın karşısında gördüğü hal aslında kendisine aittir. Mü'min kardeşi vesilesiyle onsuz kendisinde fark edemeyeceği şeyleri görür fark eder." Allâme Munavi Feyzul Kadir (Müslümanlar Nasıl Kardeş Olur?)
- Niyetidir insanın ruhuna veren heyecân (İlim Yolunda Sabır)
- Bir saat tefekkür, bir sene ibadetten daha hayırlıdır. (Uydurma Olduğunda İttifak Edilen Hadisler)
- Biz dünya hayatında, gemide bulunan bir yolcu misali, Durduğumuzu zannederiz, zaman ise akarken sürükler bizi. (İslam Edebinden Demetler)
- Tebessüm ve yapıcı söz, hasta için şifa bulduran ilaç gibidir. (Hayatın İçinden Görgü ve Nezaket)
- Pek çok büyük alimin başına gelmiş bir olaydır ki seviyesiz halktan çekindikleri için yalancıların yanında sükut etmek zorunda kalmışlardır. (Mevzu Hadisler)
- İslam, temizlik ve nezaket dinidir. (İslam’da Adab-ı Muaşeret Görgü Kuralları)
- Korkarım ki, bugün yaşadığımız ihtilafların büyük çoğunluğu ; kibir, yalnız kendi görüşünü beğenme, meseleleri değil kişileri esas alma ve onların etkisinde kalma, doğruluk liderlik ve kendini ispat etmenin yolunu karşısındakine haklı veya haksız ithamlarda bulunmaktan geçtiğine inanma gibi hastalıklara tutulmuş nefislerin sebep olduğu anlayış bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Bu durum Allah muhafaza kişiyi husumette Haktan ayrılmaya kadar götürebilir. (Müslümanlar Nasıl Kardeş Olur?)
- İsa el-Hannat der ki: "Şa'bi şöyle dedi: "Bu ilmi yal nızca ibadet ve aklı bir arada bulunduran kimse öğrenebilir. İbadet olmadan akıl olursa "Bu kimse (ilme) nail olmaz" denir. Akıl olmadan ibadet olursa da "Bu şeye yalnızca aklı başında kimseler nail olur" denir." Sonra Şa'bi: "Ben şimdiden, aklı da ibadeti de olmayan kimselerin ilmi talep ettiğini gördüm" demiştir. (Büyük Alim Olmanın Yolu)
- "Her gün, her gece ölüyor ve diriliyoruz, Bir gün gelecek ölecek, fakat dirilmeyeceğiz." (İslam Edebinden Bir Demet)
- "Ey Ademoğlu! Şüphesiz sen de sayılı günler gibidir. Her gün gittikçe senin de birazın gider." *Hasan el-Basri (İslam Edebinden Bir Demet)
- Her gün, her gece ölüyor ve diriliyoruz, Bir gün gelecek ölecek, fakat dirilmeyeceğiz. (İslam Edebinden Bir Demet)
- "Her nefes bir hazine sandığıdır. Sandığının boş olmasından sakın." Imam İbnu'l-Cevzi (Zamanın Kıymeti)
- Selâm hem dost kapısını, hem de gönüller kapısını açan bir anahtardır. (İslam Edebinden Demetler)